Γιατί και τι έρχεται να κάνει η Amazon στην Κύπρο


Μείζονος σημασίας για τον εκμοντερνισμό των κυβερνητικών δομών, αλλά και του ιδιωτικού τομέα στην Κύπρο, αποτελεί η κάθοδος του διεθνούς κολοσσού τεχνολογίας Amazon.

Την ερχόμενη Τρίτη 17 Μάϊου, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος θα υπογράψει σε επίσημη τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό, Μνημόνιο Συνεργασίας με την Amazon Web Services (AWS).

Το Μνημόνιο Συνεργασίας και οι υπογραφές που θα πέσουν την προσεχή Τρίτη, όπως πληροφορείται το InBusinessNews, θα είναι απλώς το πρώτο βήμα μιας μακροπρόθεσμης και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το μνημόνιο που θα υπογραφεί εντάσσεται στο πλαίσιο της κυβερνητικής στρατηγικής για την προώθηση της Κύπρου ως ισχυρού περιφερειακού κόμβου τεχνολογίας, καινοτομίας και νεοφυών επιχειρήσεων, επενδύοντας στην ανάπτυξη κέντρων δεδομένων και εξασφάλιση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού.

Όπως το InBusinessNews πληροφορείται εγκύρως, ο κύριος στόχος της συμφωνίας με την Amazon Web Services (AWS) είναι η υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των υποδομών του Υφυπουργείου και η επιτάχυνση της υιοθέτησης υπηρεσιών cloud στον κυπριακό δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Η AWS θεωρείται μια από τις πιο πλήρεις και ευρέως χρησιμοποιούμενες πλατφόρμες cloud (υπολογιστικού νέφους) παγκοσμίως. Η εταιρεία τα τελευταία χρόνια δημιουργεί σε στρατηγικά σημεία στον παγκόσμιο χάρτη τοπικές ζώνες AWS.

Οι ζώνες αυτές είναι ένας τύπος υποδομής της AWS, που τοποθετεί την υπολογιστική ισχύ, την αποθήκευση δεδομένων, τις βάσεις δεδομένων και άλλες υπηρεσίες πιο κοντά σε μεγάλα αστικά, βιομηχανικά και τεχνολογικά κέντρα. Επιτρέπουν στους πελάτες της AWS να αναπτύσσουν εφαρμογές που απαιτούν πολύ γρήγορες αποκρίσεις (latency), κάτω των δέκα χιλιοστών του δευτερολέπτου, κοντά στους τελικούς χρήστες.

Η συνεργασία με τον παγκόσμιο ηγέτη των τεχνολογικών υπηρεσιών, παρέχει στην Κύπρο μια μοναδική ευκαιρία για την μετάβαση σε cloud services. Επιπρόσθετα, θα αναβαθμίσει τη θέση της χώρας ως τεχνολογικό και data center.

 

 

Ψηλά το… cloud

Με το μνημόνιο, όπως πληροφορούμαστε, θα συμφωνηθούν όλες οι απαραίτητες δράσεις προς μια πολιτική του cloud-first, συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής και των προμηθειών, του εκσυγχρονισμού συστημάτων και υπηρεσιών πληροφορικής, της ανάπτυξης ικανοτήτων, του λειτουργικού μοντέλου, της ασφάλειας, των πολιτικών ανοιχτών δεδομένων και άλλων τεχνικών πτυχών.

Επιπρόσθετα, προβλέπεται και μία σειρά από πρωτοβουλίες κατάρτισης για την αναβάθμιση δεξιοτήτων, μέσω του προγράμματος που προσφέρει η εταιρεία-AWS Educate Program. Με τον τρόπο αυτό θα επιταχυνθεί η μετάβαση σε υπηρεσίες cloud, αλλά ταυτόχρονα, το ανθρώπινο δυναμικό θα είναι σε θέση να εφαρμόσει τις νεοαποκτηθείσες γνώσεις κατά την μετάβαση.

 

 

Καλό για μικρομεσαίες και startups

Μέσα από τη συμφωνία, αναμένεται να επωφεληθούν σε πολλά επίπεδα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και οι startups, καθώς θα δημιουργηθεί η βάση για μία αμφίδρομη σχέση.

Η πορεία της AWS στο εξωτερικό έχει αρκετό υλικό να δείξει για τα προγράμματα που αφορούν αυτού του είδους τις επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, δύο από αυτά είναι το «AWSome Days» και «AWS Cloudstart». Αυτά τα προγράμματα έχουν ως στόχο τη δημιουργία πλαισίων υιοθέτησης cloud για συγκεκριμένες εταιρείες, σε συνεργασία με την παγκόσμια κοινότητα επιχειρηματιών, χρηματοδότων και ειδικών από τον κατάλογο της AWS. Το InBusinessNews, είναι σε θέση να γνωρίζει πως αυτά βρίσκονται εντός της συμφωνίας.

 

 

Και για την Κυβέρνηση…

Όπως μαθαίνουμε από τις ίδιες πηγές, ο κυβερνητικός μηχανισμός θα επωφεληθεί ιδιαίτερα από την συμφωνία με την AWS, δεδομένου ότι στα σκαριά βρίσκεται αριθμός πιλοτικών προγραμμάτων, που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη πολιτικών cloud.

Αυτά είναι ο κυβερνητικός εκσυγχρονισμός (Government modernization), οι Υπηρεσίες «Έξυπνων» πολιτών(Smart Citizen Services), τα Big Data και η Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς και η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και η ανάπτυξη πιλοτικών έργων και Proof of Concepts για «Smart Cities» λύσεις.

Αξίζει στο μεταξύ να σημειωθεί πως τον Μάιο του 2021 ενεγράφη στο Τμήμα Εφόρου Εταιρειών η Amazon Data Services (Cyprus) Ltd, θυγατρική εταιρεία του αμερικανικού κολοσσού. Χωρίς να είναι ξεκάθαρο κατά πόσο η συγκεκριμένη εξέλιξη σχετίζεται και με το μνημόνιο που θα υπογραφεί την Τρίτη, σαφώς παραπέμπει σε ευρύτερο ενδιαφέρον και πιθανές επενδύσεις της Amazon στην κυπριακή αγορά.

 



Κύριες Ειδήσεις





Translate »