Breaking News

ΓεΣΥ: Συμβόλαια σε γιατρούς, εργαστήρια, φαρμακοποιούς


Τις διαδικασίες τρέχει να προλάβει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας ενώ στα γραφεία του ΟΑΥ παρατηρείται συνωστισμός, αφού γιατροί, προσωπικοί και ειδικοί, φαρμακοποιοί και ιδιοκτήτες κλινικών εργαστηρίων και διαγνωστικών κέντρων προσέρχονται για να υπογράψουν τα συμβόλαιά τους και να ενταχθούν έτσι και επίσημα στο Γενικό Σύστημα Υγείας.

 

 

Μέχρι χθες είχαν κάνει την εγγραφή τους στο Σύστημα πέραν των 400 φαρμακοποιών. Η διαδικασία, ωστόσο, είναι αρκετά χρονοβόρα, αφού στην περίπτωση των ιδιωτικών φαρμακείων η εγγραφή γίνεται πρώτα από τον φαρμακοποιό, ως επαγγελματία υγείας και στη συνέχεια υπογράφεται σύμβαση με το φαρμακείο ως επιχείρηση.

Όπως ανέφερε στον «Φ» η ανώτερη λειτουργός του ΟΑΥ, Μαρία Κυθρεώτου, «η διαδικασία της υπογραφής συμβάσεων βρίσκεται σε εξέλιξη. Όποιος φαρμακοποιός συμπληρώνει την κατάθεση των απαραίτητων εγγραφών καλείται από τον Οργανισμό για να υπογράψει και το συμβόλαιό του». Έχουν, όπως είπε, υπογραφεί αρκετά συμβόλαια, ωστόσο «υπάρχουν αρκετά ακόμα συμβόλαια σε εκκρεμότητα». Παρόμοια διαδικασία ακολουθείται και σε ό,τι αφορά τα κλινικά εργαστήρια, ενώ από τη Δευτέρα άρχισε και η υπογραφή συμβάσεων με τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα που εξέφρασαν ετοιμότητα για να ενταχθούν στο ΓεΣΥ.

Στο μεταξύ, πρόβλημα φαίνεται να αντιμετώπισαν κάποια φαρμακεία αλλά και κλινικά εργαστήρια σε σχέση με τη σύνδεση του ηλεκτρονικού τους συστήματος με το λογισμικό του ΓεΣΥ. Το πρόβλημα όμως άρχισε να επιλύεται, αφού επρόκειτο για θέμα που αφορούσε τις εταιρείες υπηρεσιών διαδικτύου με τις οποίες συνεργάζονταν τα συγκεκριμένα φαρμακεία/ κλινικά εργαστήρια.

Χθες και με αρκετή καθυστέρηση κοινοποιήθηκε στους φαρμακοποιούς ο προκαταρκτικός κατάλογος με τα φάρμακα που θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ και παρά το γεγονός ότι οι φορείς που εκπροσωπούν τους προμηθευτές φαρμάκων δεν έχουν υπογράψει επίσημα κάποια συμφωνία με τον ΟΑΥ, οι περισσότερες φαρμακευτικές εταιρείες έχουν στείλει στον ΟΑΥ τις λίστες με τα σκευάσματα που εισάγουν στην Κύπρο και προτίθενται να τα διαθέτουν μέσω το Συστήματος στους δικαιούχους του ΓεΣΥ. Ο κατάλογος αυτός δεν είναι βεβαίως οριστικός, αφού για να οριστικοποιηθεί θα πρέπει όλες οι εταιρείες να δώσουν τις τελικές λίστες με τα σκευάσματά τους, κάτι το οποίο αναμένεται ότι θα γίνει μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Γενικότερα, όμως, ο κατάλογος των φαρμάκων θα είναι μεταβλητός και σε αυτόν θα γίνονται προσθαφαιρέσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Σε ό,τι αφορά τους φορείς που εκπροσωπούν τους προμηθευτές φαρμάκων, σήμερα αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί μια ακόμα συνάντηση με τον ΟΑΥ αφού θα πρέπει να διευθετηθούν κάποια ζητήματα τα οποία εξακολουθούν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Σε εκκρεμότητα εξακολουθεί να βρίσκεται και η διαδικασία εγγραφής πολιτών τρίτων χωρών που ζουν και εργάζονται νόμιμα και μόνιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος, ο ΟΑΥ έχει αποτεθεί στις εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες και αναμένει την ανταπόκρισή τους χωρίς καθυστέρηση.

420.000 πολίτες στο σύστημα

Για τον γενικό πληθυσμό, οι εγγραφές δικαιούχων στο ΓεΣΥ είχαν ξεπεράσει χθες τις 420.000, με τη συντριπτική πλειοψηφία να έχει ήδη εγγραφεί και σε καταλόγους προσωπικών γιατρών και ενήλικες, καθώς και στους καταλόγους των παιδιάτρων.

Συνεχής είναι και η αύξηση στον αριθμό των προσωπικών γιατρών για ενήλικες, ο οποίος έχει φθάσει τους 350 και με βάση το ενδιαφέρον που έχει εκφραστεί από επιπρόσθετο αριθμό γιατρών, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Ιούνη θα έχουν υπογράψει συμβόλαια και θα συμμετέχουν στο ΓεΣΥ γύρω στους 400 γιατρούς.

Στους 92 οι παιδίατροι

Αύξηση καταγράφεται και στον αριθμό των παιδιάτρων. Ο κατάλογος που είχε δημοσιευθεί την πρώτη ημέρα έναρξης της διαδικασίας εγγραφής των παιδιών στο Σύστημα περιελάμβανε 64 παιδιάτρους. Μέχρι χθες το μεσημέρι στον κατάλογο ήταν αναρτημένα τα ονόματα 92 παιδιάτρων, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκονταν κι άλλα συμβόλαια. Ως εκ τούτου, ο ΟΑΥ θεωρεί ότι μέχρι την 1η Ιουνίου ο αριθμός των διαθέσιμων παιδιάτρων θα φθάσει τους 100 τουλάχιστον.

Αναφέρεται ότι τόσο η διαδικασία εγγραφής πολιτών όσο και η διαδικασία εγγραφής γιατρών και λοιπών παρόχων υπηρεσιών υγείας, δεν έχει ημερομηνία λήξης.

Άρχισαν να υπογράφουν συμβόλαια και οι ειδικοί

Συμβόλαια άρχισαν να υπογράφονται τις τελευταίες δύο ημέρες και από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων οι οποίοι έκαναν την εγγραφή τους ως ειδικοί γιατροί στο ΓεΣΥ. Όπως πληροφορούμαστε, ο αριθμός τους μέχρι στιγμής έχει φθάσει τους 150, ενώ αρκετοί άλλοι έχουν αποταθεί στον ΟΑΥ ζητώντας σχετικές πληροφορίες.

Κάποιοι εξάλλου έχουν εκφράσει ηλεκτρονικά την πρόθεση ένταξής τους στο Σύστημα, αλλά δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει την κατάθεση των εγγράφων τους προκειμένου να αξιολογηθούν και να ετοιμαστούν τα συμβόλαιά τους. Βεβαίως ο αριθμός αυτός δεν ικανοποιεί προς το παρόν, αφού παρά το γεγονός ότι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και περίπου 630 ειδικοί γιατροί του Δημοσίου, ο ΟΑΥ εκτιμά ότι ένας μεγαλύτερος αριθμός ειδικών γιατρών θα βοηθούσε στην ομαλότερη έναρξη της εφαρμογής του Συστήματος.

Μεγαλύτερη ροή ειδικών γιατρών αναμένεται ότι θα υπάρξει μετά την Πέμπτη και όταν δοθούν στη δημοσιότητα οι νέοι αναθεωρημένοι κατάλογοι δραστηριοτήτων των ειδικών γιατρών, στους οποίους θα περιλαμβάνονται και σημαντικές αυξήσεις για διάφορες ιατρικές πράξεις. Η ανακοίνωση των νέων αμοιβών θα γίνει επίσημα από τον ίδιο τον υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, ο οποίος, όπως πληροφορούμαστε, θα επαναλάβει και τις δεσμεύσεις του ΟΑΥ αλλά και της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις παραχωρήσεις προς τους ειδικούς γιατρούς.

 



Κύριες Ειδήσεις





Translate »