Breaking News

«Αυστηρό μάτι» της Moneyval σε δικηγόρους και λογιστές


Ευχαριστημένο το Συμβούλιο από τις αλλαγές που έχουν προχωρήσει τα τραπεζικά ιδρύματα από το 2013

 

Μετά την επίσκεψη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης (Moneyval) στην Κύπρο από τις 13 έως τις 24 Μαΐου 2019, το διακύβευμα είναι ένα. Η Moneyval έμεινε ευχαριστημένη εν πολλοίς από τις αλλαγές που έχουν προχωρήσει τα τραπεζικά ιδρύματα, ωστόσο προέκυψαν κάποια «μελανά σημεία» τα οποία εντόπισαν στο πεδίο των δικηγόρων και των λογιστών.

Συγκεκριμένα, όπως είναι εις θέση να γνωρίζει η «Κ» το Συμβούλιο άφησε το μήνυμα κατά την επιστροφή στη βάση του πως μπορεί να «καθάρισαν» οι τράπεζες της Κύπρου, αλλά η Κύπρος κατά γενική ομολογία δεν «καθάρισε» και θα συνεχίσει να έχει ένα «ιδιαίτερο ενδιαφέρον» στη δράση των παραπάνω επαγγελματικών ομάδων. Από εκεί και πέρα, είναι άγνωστο εάν στην τελική έκθεση της Moneyval θα εμπεριέχονται συστάσεις προς τις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες και η οποία έχει προγραμματιστεί για συζήτηση και έγκριση στην 59η σύνοδο ολομέλειας της Moneyval στις 3 – 6 Δεκεμβρίου 2019.

Μια πρώτη γεύση από το περιεχόμενο της έκθεσης της Moneyval θα λάβει η Κύπρος τέλος Αυγούστου – εντός Σεπτεμβρίου όπου και θα ετοιμαστεί το προσχέδιο της έκθεσης. Σε αυτό το σημείο θα σταλεί στις Κυπριακές αρχές και αφού υπάρξει μια ανταλλαγή απόψεων για τα γραφόμενα, θα επιστραφεί για να οριστικοποιηθεί. Εκεί θα διαφανεί και το τί βρήκε ακριβώς η Moneyval κατά την επίσκεψή της στο νησί και τι δεν ικανοποίησε.

Η αντιπροσωπεία της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης που ήρθε στην Κύπρο για την αξιολόγηση των μέτρων κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, απαρτιζόταν από πρόσωπα με νομικό και οικονομικό υπόβαθρο. Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε μέσα σε αυτές τις εβδομάδες όπως αναφέρει στον επίσημο ιστότοπό της με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, την Αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων, την ΜΟΚΑΣ και το Υπουργείο Οικονομικών. Συναντήθηκε και με άλλα Υπουργεία που σχετίζονται με τον τομέα της καταπολέμησης και νομιμοποίησης εσόδων στην Κύπρο, όπως επίσης με Νομική Υπηρεσία και άλλους φορείς του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Παράλληλα όμως, εκτός από συναντήσεις με άτομα του δημοσίου τομέα, είχε και με άτομα από τον ιδιωτικό. Η Moneyval συναντήθηκε με μεγάλο αριθμό ιδιωτικών φορέων, όπως χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, παρόχους υπηρεσιών για εταιρείες, δικηγόρους, κτηματομεσίτες και καζίνο, αλλά και εκπρόσωπους μη κερδοσκοπικών οργανισμών.

Η αντιπροσωπεία, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση θα αναλύσει σε έκθεση το επίπεδο συμμόρφωσης της Κύπρου με 40 συστάσεις της Task Force Χρηματοδοτικής Δράσης (FATF) και το επίπεδο αποτελεσματικότητας του κυπριακού συστήματος για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων. Τέλος, θα παράσχει συστάσεις για την ενίσχυση του συστήματος της Κύπρου.

Το σύστημα της Κύπρου εναντίον της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες αξιολογήθηκε τέσσερεις φορές από την Επιτροπή Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον Απρίλιο 1998, τον Σεπτέμβριο 2001, τον Απρίλιο 2005 και τον Ιούνιο 2010. Η Επιτροπή προχωρά σε συστάσεις προς τις χώρες που αξιολογούνται, με σκοπό να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

 



Κύριες Ειδήσεις





Translate »