Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Χρίστος Μιχαηλίδης ανέφερε ότι οι αυξήσεις αφορούν σε δύο περιπτώσεις:
Πρώτον, την αύξηση των εισφορών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Δεύτερον, την εισαγωγή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ)
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα εν λόγω κόστη ξεπερνούν το 3,5% για τις κυπριακές επιχειρήσεις, δεν είναι ευκαταφρόνητα και είναι αναγκαίο να υπάρξει αντιστάθμισμα.
Ο Χρήστος Μιχαηλίδης, Πρόεδρος του Κυπριακού ΟΕΒ στο στούντιο.Τι κάνει μια επιχείρηση να πετύχει και τι να αποτύχει; Τι κάνει ένα ηγέτη εταιρείας ικανό; H οικονομία, η ανάπτυξη, η εργασία στην Κύπρο.sms 2233
Posted by Radio Proto Cyprus on Thursday, October 4, 2018
Οι εισηγήσεις
Οι εισηγήσεις της ΟΕΒ έχουν ως εξής:
Πρώτον η επαναφορά του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στο 10%, κάτι που παράλληλα είναι θέμα ανταγωνιστικότητας της χώρας γενικότερα.
Δεύτερον, η κατάργηση των εισφορών του Ταμείου Κοινωνικής συνοχής, οι οποίες απλώς καταλήγουν στα ταμεία του κράτους και δεν υπάρχει άλλη αξιοποίηση.
Τρίτον, η μείωση των εισφορών για το πλεονάζον προσωπικό από το 1,2% στο 0,6%. Σήμερα, θεωρητικά, υπάρχουν €540 εκ. στο ταμείο, χωρίς να υπάρχουν αυτές οι ανάγκες.
«Θα πρέπει λοιπόν να γίνουν προσαρμογές και φοροελαφρύνσεις», ανέφερε.
Σημείωσε δε ότι η ανάπτυξη την οποία η Κύπρος προσπαθεί να σταθεροποιήσει και να ενισχύσει, δεν βοηθιέται από την φορολογία, αλλά με τη μείωσή της.
«Έχουμε μιλήσει με τον Υπουργό Οικονομικών. Αντιλαμβάνεται αυτές τις προσεγγίσεις και είναι θετικός. Βέβαια, κατανοώ και σέβομαι ότι από την πλευρά του θα πρέπει να βρει τις αντίστοιχές πηγές ή τρόπους ώστε η όποια μείωση να καλύπτεται από κάποιες άλλες παραμέτρους», ανέφερε.
Τι πρέπει να γίνει στην ανάπτυξη
Σύμφωνα με τον κο Μιχαηλίδη, η Κύπρος, παρά την καλή πορεία που έχουν πάρει τα πράγματα και παρά τις όποιες επιτυχίες που έχουν καταγραφεί στην μετά την κρίση εποχή, έχει ανάγκη από έναν μακρόπνοο και ολοκληρωμένο μοντέλο ανάπτυξης στο οποίο θα διασφαλίζονται, πέρα από την εγχώρια παραγωγή, άλλες δύο παράμετροι:
(α) Τις ξένες επενδύσεις, οι οποίες θα πρέπει να ξεπερνούν το 20% του ΑΕΠ και στις οποίες δεν θα πρέπει να ανταγωνιζόμαστε την Ευρώπη, αλλά τον κόσμο
(β) Την εξωστρέφεια, την οποία η Κύπρος στερείται. Όπως είπε, για να πετύχουμε την ανάπτυξη χρειάζεται καλλιέργεια, κουλτούρα και μηχανισμοί που να επιτρέπουν και να ενισχύουν την εξωστρέφεια.
«Σημαντικό το ΓεΣΥ, αλλά…»
Όσον αφορά στο ΓεΣΥ, ο κος Μιχαήλίδης χαρακτήρισε την εφαρμογή του ως κάτι «πάρα πολύ σημαντικό», ωστόσο επισήμανε ότι αυτή θα πρέπει να γίνει σωστά για να καταστεί απολύτως βιώσιμο.
Τόνισε δε ότι ο κίνδυνος για τους πολίτες να πληρώνουν χωρίς να απολαμβάνουν, όπως έγινε με το αποχετευτικό σύστημα, είναι υπαρκτός.
«Επίσης θα πρέπει να διασφαλιστεί μια συνέχεια στις κινήσεις. Αν κάποιος που είναι σήμερα ασφαλισμένος και καλυμμένος, καταργήσει την ασφάλειά του γιατί το ΓεΣΥ είναι υποχρεωτικό, αλλά το ΓεΣΥ δεν υπάρχει και τον παραπέμψουν για μια εγχείρηση μετά από ένα χρόνο, σημαίνει ότι ούτε να επιστρέψει στην παλιά του ασφάλεια μπορεί, ούτε την ιατρική περίθαλψη θα έχει», τόνισε.
Όπως είπε, σήμερα η Κύπρος έχει έναν ιδιωτικό τομέα στην Υγεία ο οποίος δουλεύει, παρά τις αδυναμίες του, και έναν δημόσιος ο οποίος δεν δουλεύει με τον κόσμο να μην μπορεί να εξυπηρετηθεί.
«Το ΓεΣΥ δεν είναι πανάκεια. Υπάρχει ο κίνδυνος να σκοτώσουμε τον ιδιωτικό τομέα με την προσδοκία να δημιουργήσουμε δημόσιο τομέα Υγείας. Γι’ αυτό κι εμείς ήμασταν υπέρ του πολυασφαλιστικού συστήματος, για να διασφαλίζεται ότι θα υπάρξει ανταγωνισμός και υγιείς συνθήκες», κατέληξε.