Αρχισε στη Λάρνακα το 3ο Ευρω-μεσογειακό Συνέδριο για τις «Εξυπνες πόλεις» και τη «Γαλάζια ανάπτυξη»


Με τη συμμετοχή περίπου 120 συνέδρων από 20 χώρες της Αφρικής, Αμερικής, Αυστραλίας, Ευρώπης και την Κίνα, άρχισε σήμερα τις εργασίες του σε παραλιακό ξενοδοχείο της Λάρνακας, το 3ο Ευρω-Μεσογειακό Συνέδριο για τις «έξυπνες»’ πόλεις και τη «γαλάζια» ανάπτυξη.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka πιο κάτω κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Στόχος του Συνεδρίου είναι η δημιουργία αλληλεπίδρασης μεταξύ των τοπικών αρχών, της βιομηχανίας, των επιχειρήσεων, της ακαδημαϊκής κοινότητας και των σχετικών επαγγελματικών ομάδων και η διάχυση της γνώσης σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις και τις καινοτόμες ιδέες που μπορούν να συμβάλλουν και επιταχύνουν την ‘έξυπνη’ ανάπτυξη των πόλεων και την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας.

Σε χαιρετισμό της η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Βασιλική Αναστασιάδου ανέφερε ότι «η έννοια της έξυπνης πόλης δεν είναι απλά μια τρέχουσα τάση, αλλά είναι η φιλοσοφία του σύγχρονου και μελλοντικού πολεοδομικού σχεδιασμού. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το 55% του πληθυσμού, σε παγκόσμιο επίπεδο, ζει σήμερα σε αστικές περιοχές και από το  2045, ο αριθμός των ανθρώπων που θα ζουν στις πόλεις θα αυξηθεί κατά 50%, προσθέτοντας 2 δισεκατομμύρια περισσότερους κατοίκους στις αστικές περιοχές”.

Πρόσθεσε ότι η ιδέα της “έξυπνης πόλης” «είναι ψηλά στις προτεραιότητες μας και στην πραγματικότητα αναμένουμε πολλά οφέλη για τους πολίτες και τις πόλεις μας  από το να γίνουν «έξυπνα», όπως αποτελεσματικότητα, βιωσιμότητα, συμμετοχή της κοινωνίας και καλύτερη ποιότητα ζωής. Το  Υπουργείο Μεταφορών έχει αναγνωρίσει πόσο επιτακτικό είναι να ενισχύσουμε τις προσπάθειες των πόλεων και των Κοινοτήτων μας να γίνουν “έξυπνες”`” είπε και σημείωσε πως “ενθαρρύνουμε στρατηγικές πρωτοβουλίες και δράσεις που θα οδηγήσουν στην υλοποίηση έργων μικρής ή μεγάλης κλίμακας και σε βέλτιστες πρακτικές όσον αφορά την ανταλλαγή γνώσεων».

Ανέφερε επίσης ότι η πρωτεύουσα της Κύπρου η Λευκωσία, αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα, καθώς τα κλασικά έργα υποδομής και ανοικοδόμησης που βρίσκονται σε εφαρμογή, έχουν ενσωματώσει έναν πλήρη κατάλογο έξυπνων λύσεων που βασίζονται στην έξυπνη στρατηγική της πόλης. Αυτός ακριβώς είναι ο τρόπος με τον οποίο θα σχεδιάσουμε όλες τις μελλοντικές μας παρεμβάσεις στους τομείς  ευθύνης μας “SMART by DESIGN”.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λάρνακας που διάβασε ο Αντιδήμαρχος Ιάσωνας Ιασωνίδης ανέφερε ότι «με την ανάληψη των καθηκόντων του, το νέο Δημοτικό Συμβούλιο και σε συνεργασία με το Maritime Institute of Eastern Mediterranean, υιοθέτησε την πρωτοβουλία «Λάρνακα – Γαλάζια Πόλη». Όραμα μας είναι η μετατροπή της Λάρνακας σε Περιφερειακό Κέντρο της Γαλάζιας Οικονομίας, Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Έρευνας, αλλά ταυτόχρονα η ανάπτυξη και εξέλιξη της πόλης μας στις αρχές της Βιώσιμης ανάπτυξης».

Πρόσθεσε ότι «με την συμμετοχή της Λάρνακας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ΗORIZON 2020 και τις στοχευμένες προσπάθειες μας για τη Δημιουργία του Κέντρου Αριστείας Θαλάσσιας και Ναυτικής Έρευνας, Καινοτομίας & Τεχνολογίας – MaRITeC-X”, καθορίσαμε σειρά ενεργειών και δράσεων που θα επιφέρουν τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, σημαντικά οφέλη».

Ο κ. Ιασωνίδης αναφέρθηκε στα μελλοντικά έργα που προγραμματίζει ο Δήμος μεταξύ των οποίων η δημιουργία στη Λάρνακα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου της νέας Σχολής «Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας», το Κέντρο Ενάλιας Αρχαιολογίας που προωθείται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Honor Frost και το θαλάσσιο πάρκο που προωθείται από το Maritime Institute of Eastern Mediterranean, μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος στη Λάρνακα.

Αναμφίβολα, συνέχισε «η πρωτοβουλία του Δήμου «Λάρνακα, Γαλάζια Πόλη» δημιουργεί δεσμεύσεις για τις οποίες θα αγωνιστούμε. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ουσιαστική ανάπτυξη, εξασφαλίζοντας ένα μέλλον για τα παιδιά μας σε αυτή την όμορφη χώρα» είπε και σημείωσε πως «η Λάρνακα είναι έτοιμη να εργαστεί σκληρά μαζί με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και φορείς που μοιράζονται το όραμα και τους στόχους της, για μια βιώσιμη γαλάζια ανάπτυξη».

Η Πρέσβης της Ολλανδίας  στην Κύπρο Nathalie Jaarsma στην ομιλία της είπε πως με περισσότερους από 400 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, η Ολλανδία έχει μία από τις υψηλότερες πληθυσμιακές πυκνότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ μόνο η Μάλτα έχει ακόμη μεγαλύτερη πυκνότητα. Η Ολλανδία είναι μια χώρα γεμάτη με πόλεις, ανθρώπους και όλων των ειδών τα οχήματα από ποδήλατα μέχρι βάρκες” είπε και πρόσθεσε πως “η χώρα είναι έτσι εδώ και αιώνες και το ερώτημα πώς να διαχειριστεί σωστά το αστικό περιβάλλον και το περιβάλλον οικοδόμησης ήταν πάντα ψηλά στον κατάλογο προτεραιότητας των εθνικών και τοπικών κυβερνήσεων καθώς και της επιστημονικής κοινότητας

Είναι σαφές, συνέχισε «ότι οι νέες πολιτικές ιδέες και τεχνολογίες προκαλούν ευκαιρίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Πολλά σπίτια σύντομα θα γίνουν μικρές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα χρησιμοποιούν ηλιακή ή θερμική ενέργεια για θέρμανση και ψύξη, συλλογή και χρήση δεδομένων, ενώ θα μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της κυκλοφορίας και της δημόσιας συγκοινωνίας, δημιουργώντας έτσι περισσότερο χώρο για πεζοδρόμια και ασφαλείς δρόμους για ποδήλατα».

Η κα. Jaarsma κάλεσε όλους να φανταστούν ότι η αναζήτηση χώρων στάθμευσης μπορεί να είναι παρελθόν, όταν τα έξυπνα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα μεταφέρουν τους επιβάτες στον προορισμό τους και στη συνέχεια θα εντοπίζουν χώρους στάθμευσης, που μπορεί να είναι χιλιόμετρα μακριά.

Στο δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας Σταύρος Σταύρου, τον οποίο ανέγνωσε ο Γιώργος Ψαράς Γραμματέας του ΕΒΕ είπε πως «είναι γεγονός ότι όταν υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι να πηγαίνουν στις πόλεις και υπάρχει μαζική μετανάστευση, ο αντίκτυπος είναι παρόμοιος με την αστικοποίηση που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της βιομηχανικής επανάστασης. Ο υπερπληθυσμός στις πόλεις δημιουργεί, μεταξύ άλλων, την επείγουσα ανάγκη για λύσεις σε κάθε πτυχή της ζωής».

Πρόσθεσε ότι «οι έξυπνες πόλεις συνδέουν τη δημιουργικότητα, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία και από αυτή την άποψη δεν μπορούμε να βρούμε καλύτερες ευκαιρίες για την προώθηση τέτοιων χρήσιμων εργαλείων οικονομικής ανάπτυξης. Ως σημαντικό τμήμα της οικονομίας, εστιάζουμε πάντα σε νέους τομείς που είναι βιώσιμοι και ελκυστικοί για την επιχειρηματική κοινότητα»» είπε και σημείωσε πως όλοι έχουν αντιληφθεί ότι «οι έξυπνες πόλεις εφαρμόζουν ένα όραμα που προσθέτει οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές αξίες».

Σημειώνεται ότι το διήμερο Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων και Παιδείας και Πολιτισμού, της Πρεσβείας του Βασιλείου της Ολλανδίας στην Κύπρο, του Δήμου Λάρνακας, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας, της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και του Κέντρου Ερευνών Αλεξάνδρειας και Μεσογείου της Νέας Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας (Alex Med).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ



Κύριες Ειδήσεις





Translate »