Με το θέμα της κατάργησης της ΑΤΑ να μη βρίσκεται στο τραπέζι του διαλόγου, Υπουργός Εργασίας, συνδικαλιστικές οργανώσεις και εργοδότες, εισήλθαν από τη Δευτέρα 3/10 σε περίοδο διαβουλεύσεων.
Με το θέμα της κατάργησης της ΑΤΑ να μη βρίσκεται στο τραπέζι του διαλόγου, Υπουργός Εργασίας, συνδικαλιστικές οργανώσεις και εργοδότες, εισήλθαν από τη Δευτέρα 3/10 σε περίοδο διαβουλεύσεων με στόχο μια συμφωνία για την παραχώρηση ΑΤΑ στον ιδιωτικό τομέα, και πιο συγκεκριμένα για τον τρόπο που θα υπολογίζεται, ύστερα από τέσσερα χρόνια παγοποίησης του θεσμού.
Στη συνάντηση που διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες, παρακάθισαν η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, ο ΓΔ του Υπουργείου Ανδρέας Ασσιώτης, ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, ο ΓΓ της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους, ο ΓΓ του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής και ο ΓΔ της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου.
Στη συνάντηση επικράτησε, σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας «πνεύμα συναίνεσης» και όλοι εξέφρασαν τη θέλησή τους για να εξευρεθεί λύση, «που θα είναι προς όφελος τόσο των εργαζόμενων όσο και των επιχειρήσεων, αλλά πέραν απ` όλα προς όφελος τους τόπου μας, γιατί πρέπει να διατηρηθεί η εργατική ειρήνη όπως διατηρήθηκε όλα αυτά τα χρόνια, με την καλή θέληση, την υπευθυνότητα που έχουν επιδείξει όλα τα μέρη».
Η Υπουργός ανέφερε πως υπάρχουν αντίθετες απόψεις, όμως δεν συζητήθηκε σε κανένα στάδιο αν πρέπει να υφίσταται ή όχι η ΑΤΑ. «Αυτό που συζητούμε είναι το πώς θα υπολογίζεται στον ιδιωτικό τομέα η ΑΤΑ» σημείωσε.
Σύμφωνα με την Υπουργό, θα γίνουν χωριστές συναντήσεις έτσι ώστε να συζητηθούν σε βάθος όλα τα θέματα και όλες οι αντίθετες απόψεις με στόχο η όποια ρύθμιση να εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2017.
«Δεν θα προβώ σε οποιαδήποτε δήλωση που έχει να κάνει με την ουσία και τις διαφωνίες που υπάρχουν, λόγω του ότι δεν πιστεύω ότι αν στο τέλος αντί να βλέπουμε τη συναίνεση που υπάρχει, να προβάλουμε τις διαφωνίες, θα είναι προς όφελος του διαλόγου που έχει αρχίσει» δήλωσε η κ. Αιμιλιανίδου.
Ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας εξέφρασε ικανοποίηση, αφού, όπως είπε, στην πρώτη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων με την Υπουργό Εργασίας «έχει ξεκαθαρίσει το γεγονός ότι η ΑΤΑ παραμένει ζωντανή ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να επιτελεί το ρόλο της, τόσο σε ό,τι αφορά τη στήριξη της ανάπτυξης της οικονομίας, όσο και σε ό,τι αφορά τη διατήρηση της αγοραστικής αξίας των μισθών των εργαζομένων».
«Θεωρούμε ότι το επόμενο διάστημα θα μπορέσουμε μέσα από τις διαφορετικές προσεγγίσεις που παρουσιάζουν οι κοινωνικοί εταίροι να δώσουμε δυνατότητα επίλυσης του προβλήματος ώστε ο θεσμός της ΑΤΑ να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί εποικοδομητικά στην οικονομία και στη διατήρηση της εργατικής ειρήνης στον τόπο μας» ανέφερε.
«Αυτό που συζητούμε σήμερα είναι την επαναλειτουργία του θεσμού της ΑΤΑ, μέσα σε συνθήκες όπου άρχισε πλέον η ανάπτυξη να έχει θετικό πρόσημο» είπε από πλευράς του ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης.
Σημείωσε ότι η ΠΕΟ θα προσεγγίζει το θέμα συνεχώς από θέση αρχής, ότι δηλαδή η ΑΤΑ «πρέπει να λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκαθιστά την αγοραστική αξία του μισθού».
Υπάρχουν διαφορές αλλά θα γίνει προσπάθεια να τις αντιμετωπίσουμε, κατέληξε.
«Θα είμαστε στο διάλογο με σταθερή θέση ότι αυτός ο θεσμός ούτε αλλοίωση σηκώνει, ούτε για κατάργηση συζητούμε» είπε ο ΓΓ της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους, προσθέτοντας ότι «συζητούμε σε αυτό το διάλογο πώς μετά από 4 χρόνια παγοποίησης του θεσμού και αρκετά χρόνια κρίσης, πίεσης, μειώσεις μισθών και ανεργίας θα μπορέσουμε να επανεκκινήσουμε το θεσμό της ΑΤΑ έτσι ώστε να επιστρέψουν στους εργαζόμενους μερικά απ` όσα έχουν χαθεί στη βαθιά κρίση της τελευταίας πενταετίας».
Για αναχρονιστικό θεσμό που πρέπει να αλλάξει, μίλησε από πλευράς του ο ΓΓ του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής.
«Δεν έχουμε βάλει στο τραπέζι θέμα κατάργησης της ΑΤΑ αυτή τη στιγμή, όμως λέμε ότι σε βάθος χρόνου πρέπει να το δούμε, γιατί έτσι αφήναμε και στο παρελθόν προβλήματα και στο τέλος πληρώσαμε το κόστος» σημείωσε.
Πρόκειται, είπε, για ένα πολύ σημαντικό θέμα, το οποίο πρέπει να τύχει πολύ προσεκτικού και λεπτού χειρισμού.
«Είμαι βέβαιος ότι θα επικρατήσει λογική και ότι θα καταλήξουμε σε μια λύση που θα εξυπηρετεί όλους όσοι επηρεάζονται, εργαζόμενους, επιχειρήσεις και την οικονομία του τόπου συνολικά» ανέφερε.
Από πλευράς ΟΕΒ, ο ΓΔ Μιχάλης Αντωνίου μίλησε για «εξίσωση εξαιρετικά δύσκολη», ξεκαθαρίζοντας ότι η ΟΕΒ δεν συζητά κατάργηση της ΑΤΑ.
«Το θέμα της ΑΤΑ είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο θέμα οφείλουμε όμως οι παραγωγικοί φορείς να προσπαθήσουμε να βρούμε λύση», προσθέτοντας ότι «με τη βοήθεια της Υπουργού είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε».
«Ακόμα και την ώρα που είχαμε διαπραγματευτική ισχύ η οποία ήταν καταλυτική, η υπευθυνότητά μας δεν μας επέτρεψε να θέσουμε θέμα κατάργησης της ΑΤΑ, γνωρίζοντας ότι για λόγους που δεν κατανοούμε αλλά σεβόμαστε, το θέμα της ΑΤΑ αποτελεί ιερή αγελάδα για τον συνδικαλισμό και προφανώς θα οδηγούσε σε σύγκρουση» σημείωσε απαντώντας σε ερώτηση και υπέδειξε ότι ο τόπος χρειάζεται εργατική και κοινωνική ειρήνη.
Πηγή: ΚΥΠΕ