Απόφαση σταθμός για ξενοδόχους και κέντρα αναψυχής


Απόφαση δικαστηρίου αθωώνει εκατοντάδες ξενοδόχους, ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής και ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς. Ήταν κατηγορούμενοι για εκπομπή μουσικής, χωρίς εκ των προτέρων εξασφάλιση άδειας πνευματικών δικαιωμάτων. 
Απόφαση σταθμός από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου δικαιώνει εκατοντάδες ξενοδόχους και επιχειρηματίες οι οποίοι βρέθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για υπόθεση εκμετάλλευσης πνευματικών δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με το χρονικό της υπόθεσης, η εταιρεία συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων «ΑΣΤΕΡΑΣ» έστειλε στο δικαστήριο ξενοδόχους και επιχειρηματίες με την κατηγορία της χωρίς εκ των προτέρων εξασφάλισης άδειας πνευματικών δικαιωμάτων.

Παρ’ όλα αυτά, το δικαστήριο δικαίωσε τους επιχειρηματίες καθώς διαφάνηκε ότι η εταιρεία δεν είχε δικαίωμα να εισπράττει αποζημιώσεις για εκμετάλλευση πνευματικών δικαιωμάτων αφού η εκπροσώπησή της περιοριζόταν σε μόλις 30 καλλιτέχνες από την Ελλάδα.Το δικαστήριο στην απόφαση με την οποία αθωώνει και απαλλάσσει τους κατηγορούμενους από το στάδιο του εκ πρώτης όψεως, αναφέρει ότι:
Ε.Δ. Μ.Παπαϊωάννου
– Δεν καταδείχθηκε ύπαρξη του δικαιώματος για το τραγούδι που εκπέμπετο από τα μεγάφωνα του ξενοδοχείου αφού ο μάρτυρας δεν παρουσίασε κανένα συμβόλαιο μεταξύ του εν λόγω καλλιτέχνη και της εταιρείας που διεκδικούσε τα δικαιώματα.
– Ο μάρτυρας παραδέχθηκε ότι δικαιούχος του τραγουδιού ήταν πρόσωπο από την Αμερική που σύμφωνα με το νόμο δεν νομιμοποιείται να διεκδικεί δικαιώματα
Σε δήλωσή του ο δικηγόρος Ανδρέας Πιττάτζιης αναφέρει «Βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου η πλειοψηφία των ξενοδόχων, τουλάχιστον της επαρχίας Αμμοχώστου. Η έντιμη δικαστής κυρία Μαρία Παπαϊωάννου εξέδωσε μία απόφαση η οποία επηρεάζει όλες τις εκκρεμείς ενώπιον των δικαστηρίων υποθέσεις.
Είναι όμως καιρός και η πολιτεία να διερευνήσει ενδελεχώς όλους αυτούς που εμφανίζονται από το πουθενά και αξιώνουν από τους επιχειρηματίες και τις επιχειρήσεις τέτοιας μορφής δικαιώματα.».
Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων με τη σειρά του επιβεβαιώνει τα γεγονότα, ενώ διαμαρτύρεται και για το γεγονός ότι το ποσό που ο κάθε ξενοδόχος είναι υποχρεωμένος να καταβάλει ετησίως σε πνευματικά δικαιώματα ξεπερνά κατά μέσο όρο τις 5 χιλιάδες ευρώ.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο ΠΑΣΥΞΕ Χάρη Λοϊζίδη “Βρισκόμαστε σε διαδικασίες σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου για την συμφωνία κοινής τιμολογιακής πολιτικής στην οποία θα επιβληθεί «ταβάνι» για την καταβολή δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.
Η απόφαση αναμένεται να επηρεάσει τις εκατοντάδες υποθέσεις που εκκρεμούν στα Δικαστήρια, ενώ αναμένεται και η αντίδραση της πολιτείας και της Αστυνομίας, στη διερεύνηση των θέσεων του μάρτυρα που ενώ δήλωνε ότι κάλυπτε όλους τους καλλιτέχνες ανά το παγκόσμιο, στη πραγματικότητα εκπροσωπούσε μόνο 30 Έλληνες καλλιτέχνες, ενώ για την Αμερική δεν έχει το δικαίωμα να εισπράττει για εκπομπή μουσικής από ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς.
Πηγή: sigmalive.com


Κύριες Ειδήσεις





Translate »