Breaking News

Αντισταθμιστικά μέτρα για το ΦΠΑ στα οικόπεδα


Ενσωματώθηκαν οι αλλαγές, ανοικτή η ερμηνεία

Το Υπουργείο Οικονομικών απέστειλε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών αναθεωρημένο προσχέδιο νόμου για την επιβολή ΦΠΑ 19% στις αγοραπωλησίες οικοπέδων, ενσωματώνοντας σειρά αντισταθμιστικών μέτρων.

Ωστόσο, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, στην επιτροπή θα κριθεί η πρόταση του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Ελεγκτών Κύπρου (ΣΕΛΚ) για διαφορετική ερμηνεία του τι συνιστά οικοδομήσιμη γη, αφού το ΥΠΟΙΚ δεν φαίνεται να υιοθετεί την συγκεκριμένη εισήγηση, η οποία, όπως ανέφεραν πηγές, θα περιόριζε σημαντικά τον αντίκτυπο της επιβολής ΦΠΑ στην αγορά και ιδιαίτερα στους καταναλωτές.

Ειδικότερα, το ΥΠΟΙΚ αποδέχθηκε και ενσωμάτωσε στο σχέδιο νόμου τις εισηγήσεις που αφορούν στο δικαίωμα απόδοσης του ΦΠΑ που θα επιβληθεί σε μια πώληση σε διαδικασία αναδιάρθρωσης δανείων ή/και αναγκαστικής μεταβίβασης με τη μέθοδο της αντίστροφης χρέωσης.

Ενσωμάτωσε επίσης την επιβολή ΦΠΑ στις ενοικιάσεις ακινήτων για επιχειρηματικούς σκοπούς, αλλά και την εξαίρεση επιβολής ΦΠΑ 19% σε πωλήσεις μεριδίων ή μετοχών εταιρειών που διαθέτουν ακίνητα.

Οι εισηγήσεις αυτές είχαν παρουσιαστεί και στην επιτροπή Οικονομικών, ως αντισταθμιστικά μέτρα.

Παράλληλα, και με τη σύμφωνο γνώμη του ΣΕΛΚ, δεν ενσωματώθηκε η εισήγηση που είχε παρουσιαστεί στη συνεδρία της επιτροπής στις 8 Μαΐου για επέκταση της μη επιβολής φόρου κεφαλαιουχικών κερδών σε αγορές ακινήτων μέχρι το τέλος του 2017, αφού θα εφαρμοστούν τα πιο πάνω μέτρα.

Ανοικτό το θέμα της ερμηνείας για την «οικοδομήσιμη γη»
Ωστόσο, το Υπουργείο Οικονομικών δεν ενσωμάτωσε εισήγηση του ΣΕΛΚ που αφορά στην ερμηνεία του τι συνιστά οικοδομήσιμη γη, κατά τρόπο που θα απάλλασε τους καταναλωτές από την επιβολή ΦΠΑ 19%, καθώς «η εισήγηση αυτή αφορούσε ένα πολύ περιοριστικό ορισμό ως προς τι θα περιλαμβάνεται και κρίθηκε ότι κάτι τέτοιο θα επιφέρει στρεβλώσεις στην αγορά κάτι το οποίο δεν ενδείκνυται», όπως αναφέρεται σε επιστολή προς την επιτροπή Οικονομικών.

Η πρόταση του ΣΕΛΚ προνοεί τον καθορισμό της οικοδομήσιμης γης ως κάθε τεμάχιο που έχει πολεοδομική άδεια. Θεωρείται πως με αυτή την ερμηνεία εξαιρούνται όλα τα τεμάχια που αγοράζονται για σκοπούς επένδυσης, ενώ η επιβολή ΦΠΑ περιορίζεται αποκλειστικά σε όσα τεμάχια αγοράζονται για εμπορικούς σκοπούς ή για σκοπούς ανέγερσης κατοικίας.

Όπως αναφέρθηκε στο ΚΥΠΕ, η ερμηνεία αυτή δεν θα επιφέρει επιπτώσεις από την ΕΕ, καθώς η οδηγία επιτρέπει στα κράτη-μέλη να προχωρούν σε ερμηνεία του τι συνιστά οικοδομήσιμη γη, κάτι που επιβεβαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Ολλανδίας, η οποία και δικαιώθηκε.

Εξάλλου, μια γενικευμένη επιβολή ΦΠΑ 19% σε οικοδομήσιμη γη δυνητικά θα επέφερε συρρίκνωση στην αγορά, όπως και μείωση στις αξίες των ακινήτων, κάτι που ως αποτέλεσμα θα είχε αλυσιδωτές συνέπειες στις τράπεζες, αφού θα επηρεαζόταν η αξία των εξασφαλίσεων. Να σημειωθεί πως το 50% των ενυπόθηκων εξασφαλίσεων του τραπεζικού συστήματος αφορούν γη, ενώ στην περίπτωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων το ποσοστό αυτό είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Το θέμα της μείωσης της αξίας των οικοπέδων επεσήμαναν τόσο ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης όσο και ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Γης.

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί εκ νέου στην συνεδρία της επιτροπής Οικονομικών στις 22 Μαΐου, με την κλεψύδρα να αδειάζει αφού το νομοσχέδιο που είναι εναρμονιστικό και η Κύπρος κινδυνεύει να της επιβληθεί σημαντικό πρόστιμο, το οποίο, αναλόγως της απόφασης, μπορεί να περιλαμβάνει εφάπαξ ποσό και ημερήσιο πρόστιμο που κυμαίνεται μεταξύ €100.000 μέχρι και €300.000 μέχρι την ημέρα συμμόρφωσης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ



Κύριες Ειδήσεις





Translate »