Breaking News

Αντίο για πάντα «χρυσά διαβατήρια»


Πηγή: economytoday.com

Ποιες ακριβώς πτυχές του ΚΕΠ θεωρούν οι Ευρωπαίοι ότι παραβιάζουν το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Θεωρία και πράξη μας δείχνουν ότι μάλλον πρέπει να αποχαιρετίσουμε οριστικά τα «χρυσά διαβατήρια.

Ένα «γενναίο» οριστικό αντίο στα χρυσά διαβατήρια

Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις των Ευρωπαίων Αξιωματούχων, η εξήγηση για την έναρξη της διαδικασίας είναι ότι «η χορήγηση ιθαγένειας για προκαθορισμένες πληρωμές ή επενδύσεις χωρίς πραγματική σχέση με τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, υπονομεύει την ουσία της ιθαγένειας της ΕΕ».

Αυτό σημαίνει ότι κάθε διαδικασία, που ως αποτέλεσμα έχει την χορήγηση εθνικού διαβατηρίου που συνεπάγεται και ευρωπαϊκό στο πλαίσιο επενδυτικού προγράμματος, κατά τους Ευρωπαίους «υπονομεύει την ουσία της ιθαγένειας της ΕΕ». Με απλά λόγια για την Κύπρο, αυτό σημαίνει ότι οι σκέψεις ή ακόμη και οι σχεδιασμοί για ένα μελλοντικό επενδυτικό πρόγραμμα με πολιτογραφήσεις, δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, ως προς την έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εξάλλου ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν, Κρίστιαν Βίγκαντ, δεν μπορούσε να εκφράσει πιο ξεκάθαρα τη δυσπιστία, σχετικά με ένα νέο Επενδυτικό Πρόγραμμα που δεν θα παρουσιάζει τα ίδια προβλήματα διαφθοράς. Σε ερώτηση που του έγινε χθες σχετικά με την ανακοίνωση για πιθανή λήξη του προγράμματος στην Κύπρο, ο Κρίστιαν Βίγκαντ ανέφερε ότι «γνωρίζουμε αυτές τις ανακοινώσεις. Ωστόσο, τα συστήματα παραμένουν σε ισχύ προς το παρόν και στα δύο κράτη μέλη και θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από παρόμοια επενδυτικά προγράμματα».

Αλλά και το «μπλόκο» απ’ την Ευρώπη να μην υπήρχε για νέο ΚΕΠ, έγκριτοι οικονομολόγοι έχουν επισημάνει ότι τέτοια προγράμματα είναι φύσει πηγή διαφθοράς. Ειδικότερα όταν εφαρμόζονται σε μεγάλα χρονικά διαστήματα. Παράλληλα όταν προκύπτουν απ’ αυτά υπεραμοιβές των μεσαζόντων οι οποίοι στην ουσία δεν αμείβονται για τον κόπο τους ή το ρίσκο επιχείρησης τους, αλλά για την πρόσβαση σε θεσμικά πρόσωπα και καταστάσεις.

Συνεπώς και η θεωρία, αλλά και η πράξη μας δείχνουν ξεκάθαρα ότι πρέπει σιγά σιγά να χωνέψουμε ως κράτος, πως δεν πρέπει και δεν μπορεί να υπάρξει νεκρανάσταση Επενδυτικού Προγράμματος όπως το ξέραμε. Τουλάχιστον που να είναι -μέσω χορήγησης διαβατηρίων-, πηγή εσόδων για το κράτος όπως το ΚΕΠ που καταργείτε υπό το βάρος της ίδιας του της διαφθοράς.

Διαδικασία επί παραβάσει – Μένει να μάθουμε τι ακριβώς παραβιάζεται…

Η διαδικασία επί παραβάσει ορίζεται ως: «η Σύμφωνα με τις Συνθήκες της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να προσφύγει δικαστικώς — διαδικασία επί παραβάσει — κατά κράτους μέλους το οποίο δεν εφαρμόζει το δίκαιο της Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις»

Η αιτιολόγηση για έναρξη της διαδικασίας από τους Ευρωπαίους, περί «υπονόμευσης της ευρωπαϊκής ιθαγένειας» δεν είναι απόλυτα σαφής. Δηλαδή δεν διευκρινίζουν, στην παραβίαση ποιου σημείου στο δίκαιο της Ένωσης υπονομεύεται η ευρωπαϊκή ιθαγένεια. Με απλά λόγια δεν αναφέρεται που ακριβώς παραβιάζεται το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και ποια οδηγία της Ευρώπης δεν εφαρμόζεται Η διαδικασία κινείται όταν και όπου εντοπίζεται μη εφαρμογή του δικαίου της Ένωσης. Πρόκειται μάλλον για νομικής φύσεως ζητήματα τα οποία προφανώς θα καθορίσουν την κατάληξη της διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται πώς η κατάληξή της διαδικασίας μπορεί να είναι είτε υποδείξεις συγκεκριμένου χαρακτήρα που ως αποτέλεσμα θα έχουν την δομική αλλαγή ή κατάργησης θεσμών του κράτους που παραβιάζουν το δίκαιο της Ένωσης. Μπορεί επίσης να αποφασιστούν ποιο αυστηρά μέτρα που απαντώνται σε κυρώσεις υπό τη μορφή οικονομικού προστίμου.

Πάντως, από όλες τις έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με το ΚΕΠ, μάλλον, η μόνη αναφορά για παραβίαση Ευρωπαϊκής Οδηγίας, απαντάται στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή. Ειδικότερα στο σημείο της έκθεσης που αναφέρεται παραβίαση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ΦΠΑ. Πρόκειται για την διαπίστωση στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που αναφέρει ότι η αγορά κατοικιών από επενδυτές στο πλαίσιο του ΚΕΠ, φορολογούνταν κατά παραβίαση της εν λόγω ευρωπαϊκής οδηγίας με χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 5%. Ωστόσο η οδηγία αναφέρει ρητά, ότι αποδεκτή εφαρμογή χαμηλού συντελεστή γίνεται μόνο για κοινωνικού χαρακτήρα αγορές κατοικιών και όχι για επενδυτικού.



Κύριες Ειδήσεις





Translate »