Αναζητούν συνταγή επιβίωσης για εστιατόρια


Φόρμουλα επιβίωσης αναζητούν οι ιδιοκτήτες χώρων εστίασης λόγω των αυστηρών προστατευτικών μέτρων που καλούνται να εφαρμόσουν όταν θα επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις τους στις 21 Μαΐου.

Εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ και άλλες συναφείς υπηρεσίες προσωρινά θα αξιοποιούν μόνο τους εξωτερικούς χώρους των επιχειρήσεων για περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού. Παρόλο που δεν έχει οριστικοποιηθεί το πρωτόκολλο που θα εφαρμόζεται, πληροφορίες αναφέρουν πως τα τραπέζια πρέπει να έχουν απόσταση μεταξύ τους δύο με τρία μέτρα. Μάλιστα, ο αριθμός των πελατών σε κάθε τραπέζι δεν πρέπει να ξεπερνά τους τέσσερις.

Όπως υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής τα συγκεκριμένα μέτρα θα μειώσουν τον αριθμό των τραπεζών και την πελατεία τους στο μισό. Υπάρχουν μικρές επιχειρήσεις που θα λειτουργούν μόνο με δύο-τρία τραπεζάκια. Κάποιοι άλλοι επιχειρηματίες λόγω του περιορισμένου εξωτερικού χώρου κάνουν σκέψεις να μην ανοίξουν τα εστιατόρια τους. Πάντως, οι ιδιοκτήτες των χώρων εστίασης κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα καθώς με τα νέα δεδομένα ανησυχούν πως δεν θα μπορούν να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα και τους μισθούς του προσωπικού τους. Ο τομέας της εστίασης απασχολεί 25.475 εργαζόμενους. Ιδιοκτήτες και υπεύθυνοι εστιατορίων και καφετεριών μιλώντας στον «Φ» εκπέμπουν σήμα κινδύνου.

Χάσαμε το παιχνίδι

Ο ιδιοκτήτης εστιατορίου Αντώνης Κότση, δήλωσε στον «Φ» πως η κυβέρνηση θα ήταν πιο σωστό να λάβει υπόψη τις θέσεις των εστιατόρων και των ξενοδόχων. «Ο κόσμος αλλά και αυτοί που λαμβάνουν αποφάσεις έχουν λάθος εντύπωση για το κέρδος που προκύπτει από ένα εστιατόριο», προσθέτοντας πως «βλέπουν ένα εστιατόριο γεμάτο και νομίζουν ότι είμαστε πλούσιοι αλλά όμως ίσα που καταφέρνουμε να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας». Όπως υποστηρίζει ο κ. Κότσης, όταν μειώνεται στο μισό η δυναμικότητα ενός καταστήματος λόγω των μέτρων, η επιχείρηση δεν θα μπορέσει να επιβιώσει. «Εμείς έχουμε 10 τραπέζια στον εξωτερικό χώρο του εστιατορίου από τα οποία θα κληθούμε να αξιοποιήσουμε τα πέντε. Πώς θα σταθεί μια επιχείρηση απέναντι στις πληρωμές 15 εργαζομένων και 20 εταιρειών προμηθευτικής που συνεργαζόμαστε;» συμπλήρωσε. Παράλληλα, ανέφερε πως πολλές επιχειρήσεις εστίασης σκέφτονται το ενδεχόμενο να κλείσουν έως το φθινόπωρο. Σχολιάζει, επίσης, πως οι δήμοι θα έπρεπε να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας και να παραχωρήσουν κάποια μέτρα σε πλατείες που δεν χρησιμοποιούνται, αλλά και σε πεζοδρόμια για να τοποθετήσουν τα εστιατόρια επιπλέον τραπεζοκαθίσματα. Όπως είπε, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα καλύτερη και πιο ασφαλή εξυπηρέτηση για τους πελάτες και ταυτόχρονα ενδυναμώνει την επιχείρηση. «Αν ανοίξεις, αρχίζεις να μπαίνεις σε μία κανονικότητα όσον αφορά τις πληρωμές αλλά δεν υπάρχει κανονικότητα όσον αφορά τη λειτουργία», τόνισε. Σύμφωνα με τον κ. Κότση, οι κανόνες που θα επιβληθούν έρχονται σε αντίθεση με την ίδια την έννοια του ‘τρώω έξω’ γεγονός που θα μειώσει και άλλο την πελατεία μας. «Το ισχυρότερο όπλο μας είναι το χαμόγελό μας και αν αυτό μας το κρύψεις πίσω από μια χειρουργική μάσκα, το χάσαμε το παιχνίδι», κατέληξε.

Τρέχουν τα έξοδα

Την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων από το κράτος, τόνισε ο ιδιοκτήτης εστιατορίου Άντρος Βαρωσιώτης. Όπως είπε, τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης τρέχουν, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να εξευρεθούν τρόποι για να σταματήσουν. «Έχουμε ενοίκιο €9.800, €30 χιλ. μισθούς, ενώ έχουμε και έξω επιταγές σε προμηθευτές ύψους €50 χιλ. Έχουμε πρόβλημα», συμπλήρωσε. Σύμφωνα με τον κ. Βαρωσιώτη, εάν η κυβέρνηση δεν στηρίξει τις επιχειρήσεις και ειδικά για το θέμα των ενοικίων διερωτήθηκε πώς θα μπορέσουν να τα πληρώσουν. Σε σχέση με τα μέτρα που καλούνται να λάβουν τα εστιατόρια, σημείωσε πως λόγω της κατάστασης είναι λογικό να υπάρχουν αποστάσεις δύο με τριών μέτρων μεταξύ των τραπεζιών. Ανέφερε, παράλληλα, πως το προσωπικό του εστιατορίου ήδη λαμβάνει μέτρα προστασίας, τονίζοντας ότι «τα μεγάλα καταστήματα δεν θα έχουν τόσο μεγάλο πρόβλημα. Έχουμε, για παράδειγμα, τη δυνατότητα φιλοξενίας 130 ατόμων και με τα μέτρα θα μπορούμε να φιλοξενούμε 40 με 50 άτομα. Έτσι και αλλιώς δεν πιστεύουμε πως θα έχουμε όσους πελάτες όσο πριν, γιατί ο κόσμος δεν θα βγαίνει έξω».

Επηρεάστηκε ο τζίρος μας

Από πλευράς του, ο Στέφανος Προκοπίου, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης μικρού χώρου εστίασης, δήλωσε ότι από τις 21 Μαΐου ο ίδιος δεν θα μπορεί να βάλει τραπεζάκια στον εσωτερικό χώρο του καταστήματός του. Είπε, επίσης, πως μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων θα τοποθετήσει έξω από τον χώρο πολύ μικρό αριθμό τραπεζιών. Σύμφωνα με τον κ. Προκοπίου, πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, μέσα στην επιχείρησή του θα μπορούσαν να καθίσουν για φαγητό 16 άτομα. «Από τις 12 του μήνα ουσιαστικά θα δουλεύουμε το take away και με το delivery μέχρι να αρθούν τα μέτρα» συμπλήρωσε. Είπε, επίσης, πως είναι δεδομένο ότι θα επηρεαστεί ο τζίρος της επιχείρησής του. «Ευελπιστούμε μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να βρούμε τα πόδια μας», κατάληξε.

 

Τρία με τέσσερα τραπέζια

Στο 1/3 θα μειωθεί ο αριθμός των τραπεζιών στο εστιατόριο του Χριστόφορου Στυλιανού. «Εμάς ο εξωτερικός μας χώρος είναι μικρός, άρα φανταστείτε με τα δύο και τρία μέτρα απόσταση μεταξύ των τραπεζιών πόσο δύσκολο θα είναι», σημείωσε. Όπως είπε, πριν από την πανδημία στον εξωτερικό χώρο της επιχείρησης υπήρχαν δώδεκα τραπέζια, σημειώνοντας πως μετά τις 21 του μήνα και τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα υπάρχουν τρία με τέσσερα τραπέζια. «Αναγκαστικά θα ακολουθήσουμε τα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί και θα συμμορφωθούμε μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση. Επίσης, θα προχωρήσουμε σε διαμόρφωση του χώρου για να εφαρμόσουμε τα μέτρα», πρόσθεσε. Καταλήγοντας, ανέφερε πως ήδη το εστιατόριο δουλεύει με take away και με delivery, επισημαίνοντας ότι θα συνεχίσει την ίδια πρακτική και μετά τις 21 του μήνα.

 

Δεν είναι εφικτές αλλαγές

Η υπεύθυνη εστιατορίου, Ειρήνη Κεφάλα, θεωρεί πως τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή στα εστιατόρια θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τη δουλεία τους. «Τα ποσοστά μας θα μειωθούν πάρα πολύ σε σχέση με πέρσι την ίδια περίοδο ή πριν από τον κορωνοϊό», είπε. Υπέδειξε πως δεν είναι εφικτό να προχωρήσουν σε διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου γιατί το εστιατόριο βρίσκεται εντός στοάς. «Δεν είναι εφικτό να μεγαλώσουμε τον χώρο μας και να βάλουμε περισσότερα τραπέζια και αναγκαστικά θα μείνουμε όπως είμαστε», συμπλήρωσε. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία της για τη μείωση της προσέλευσης των πελατών.

 

Τηρούνται τα μέτρα

Ο Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, προϊστάμενος καφετερίας, εξέφρασε την εκτίμηση πως δεν αναμένεται να επηρεαστεί η επιχείρηση καθώς εργάζεται κυρίως με τη μέθοδο του take away. Όπως είπε, μέρα με τη μέρα η δουλειά τους αυξάνεται. «Θα τοποθετηθούν δέκα με δεκαπέντε τραπεζάκια τα οποία μάλιστα θα πρέπει να έχουν δύο με τρία μέτρα απόσταση το ένα από το άλλο και υπολογίζω να κάθονται τέσσερα άτομα σε κάθε τραπέζι», σημείωσε. Εξέφρασε την ελπίδα να επιστρέψουν σύντομα στην κανονικότητα, τονίζοντας πως «τόσο εμείς όσο και οι πελάτες μας τηρούμε τα μέτρα αυτοπροστασίας».

Πηγή: Philenews – Ελευθερία Παϊζάνου



Κύριες Ειδήσεις





Translate »