Αναβαθμίζονται οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Κράτους


Εκσυγχρονίζουν και αναβαθμίζουν περαιτέρω τις ηλεκτρονικές πληρωμές και υπηρεσίες τα κυβερνητικά τμήματα. Το 2020 είναι καθοριστικό για την e –διακυβέρνηση, καθώς προωθούνται σειρά δράσεων, που βελτιώνουν τις διαδικασίες για τους πολίτες και το κράτος. Εδώ και χρόνια πολλά υπουργεία και κυβερνητικά τμήματα αποδέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές, για την εξόφληση διαφόρων τελών, εισφορών, φορολογιών, λογαριασμών αλλά και εξώδικων προστίμων. 

 

Εντός του έτους προγραμματίζεται η αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Τμήματος Φορολογίας, των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του Εφόρου Εταιρειών, καθώς αναμένονται να υλοποιηθούν σημαντικές δράσεις. Σύντομα, το υπουργείο Εργασίας και το Τμήμα Φορολογίας θα προχωρήσουν στην κατάργηση των πληρωμών στα ταμεία και στην παράλληλη αυτοματοποίηση των πληρωμών. Τα συγκριμένα μέτρα θα λύσουν τα χέρια των φυσικών και των νομικών προσώπων. Παράλληλα, όφελος,θα έχει και το κράτος, καθώς θα μειώσει το διοικητικό του κόστος, ενώ θα γίνεται και καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού σε άλλα τμήματα τα οποία είναι υποστελεχωμένα.
Πάντως, η ηλεκτρονική αναβάθμιση των κρατικών υπηρεσιών αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της Κυβέρνησης. Ενδεικτικό της σημασίας που δίνει είναι και η συμπερίληψη στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό  συνολικά 20 έργων με κόστος €246,9 εκατ. τα οποία θα βελτιώσουν την ηλεκτρονική διακυβέρνηση σε όλη τη Δημόσια Υπηρεσία.

 

Κέρδισε το στοίχημα το Τμήμα Φορολογίας 
Το Τμήμα Φορολογίας, ένα από τα πιο νευραλγικά τμήματα του κράτους, κέρδισε το μεγάλο στοίχημα που έβαλε πριν από πέντε έτη. Χρόνο με τον χρόνο εκσυγχρονίζεται περαιτέρω αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες του. Από το 2018, σχεδόν όλες οι πληρωμές των φορολογιών γίνονται μέσω διαδικτύου, κάτι που συνέβαλε στην αύξηση των εισπράξεων αλλά και στην αποσυμφόρηση του τμήματος.
Μέσω των ηλεκτρονικών πληρωμών αλλά και της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, κανένας φορολογούμενος δεν μπορεί να αποκρύψει στοιχεία από το Τμήμα Φορολογίας. Τώρα είναι υποχρεωτική η πληρωμή των φορολογιών που προκύπτουν είτε από την επιβολή φορολογίας είτε από αυτοφορολογία και δεν φέρουν τόκους και επιβαρύνσεις, μέσω της ιστοσελίδας JCCsmart (www.jccsmart.com).
Συγκεκριμένα, οι πληρωμές φόρου που γίνονται ηλεκτρονικά μέσω της JCCsmart αφορούν στον προσωρινό φόρο φυσικού και νομικού προσώπου, αυτοφορολογία φόρου εισοδήματος φυσικού και νομικού προσώπου και στη φορολογία φόρου εισοδήματος. Ηλεκτρονικά πληρώνονται επίσης η έκτακτη εισφορά για την άμυνα που παρακρατήθηκε από τόκους, η έκτακτη εισφορά για την άμυνα από ενοίκια εισπρακτέα, η έκτακτη εισφορά για την άμυνα τόκων που εισπράχθηκαν χωρίς παρακράτηση από την πηγή και η έκτακτη εισφορά για την άμυνα που παρακρατήθηκε από μερίσματα.
Με τον ίδιο τρόπο πληρώνονται η έκτακτη εισφορά για την άμυνα από μερίσματα χωρίς παρακράτηση στην πηγή, η έκτακτη εισφορά για την άμυνα που παρακρατήθηκε από ενοίκιο και η έκτακτη εισφορά για την άμυνα που παρακρατήθηκε επί λογιζόμενου μερίσματος. Επιπλέον ηλεκτρονικά αποπληρώνεται ο ΦΠΑ, οι ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές, ο φόρος εισοδήματος και η καταβολή του παρακρατηθέντος φόρου. Εξάλλου ο ΦΠΑ καταβάλλεται μέσω των τραπεζικών ιδρυμάτων ή μέσω internet banking. Υπενθυμίζεται πως στα Επαρχιακά Γραφεία Είσπραξης Φόρων πραγματοποιούνται πληρωμές μόνο εάν αυτές φέρουν τόκους και επιβαρύνσεις.
Εντός του 2020, το τμήμα θα προσφέρει περισσότερες υπηρεσίες στους φορολογούμενους, οι οποίες θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά. Αρμόδια πηγή δήλωσε στον «Φ» πως τους επόμενους μήνες αναμένεται να εφαρμοστεί μεγάλο εύρος ηλεκτρονικών υπηρεσιών.
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η δημιουργία της Διαδικτυακής Πύλης του τμήματος. Μέσω της συγκεκριμένης πύλησ, όλοι οι φορολογούμενοι θα μπορούν να λαμβάνουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τον φορολογικό τους φάκελο, να ενημερώνονται για το φορολογικό τους υπόλοιπο, να εκδίδουν πιστοποιητικό εισοδημάτων και να πληρώνουν τους οφειλόμενους φόρους.
Εξάλλου, άλλο ένα σημαντικό μέτρο, που θα εφαρμοστεί από φέτος, είναι η ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από όλους τους φορολογούμενους ανεξαρτήτως των εισοδήματός τους. Επιπλέον, όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να τοποθετήσουν και ειδικό τερματικό για να αποδέχονται και πληρωμές με πιστωτικές κάρτες, παράλληλα με τις πληρωμές με μετρητά.

Εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Στο μεταξύ, τους αμέσους επόμενους μήνες, το υπουργείο Εργασίας θα προχωρήσει στην κατάργηση των 51 ταμείων που λειτουργούν στα επαρχιακά γραφεία των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τα οποία κάθε χρόνο δέχονται πληρωμές εισφορών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ), ύψους €1 δισ. Παράλληλα με την κατάργηση των ταμείων, θα εφαρμοστούν και αυτοματοποιημένες πληρωμές των εισφορών του ΤΚΑ και του ΓεΣΥ.
Αξίζει να σημειωθεί πως με τις αυτοματοποιημένες μεθόδους είσπραξης των εισφορών, οι πληρωμές θα γίνονται μεταξύ άλλων και μέσω τραπεζικών καρτών. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί και ενιαία Διαδικτυακή Πύλη, η οποία θα παρέχει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής όλων των αιτήσεων της αρμοδιότητας του υπουργείου. Επίσης, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν ηλεκτρονικά την πρόοδο των αιτήσεων που υπέβαλαν στις διάφορες υπηρεσίες του υπουργείου.
Μέσω της Διαδικτυακής Πύλης, θα υπάρχει και δυνατότητα άντλησης και παρακολούθησης σημαντικών στατιστικών στοιχείων από τη διοίκηση των υπηρεσιών του υπουργείου.
Επιπρόσθετα, το υπουργείο ανάλαβε δράσεις που αφορούν στην έγκαιρη καταχώρηση αιτήσεων για παροχή επιδομάτων στα μηχανογραφημένα συστήματα των υπηρεσιών του υπουργείου.
Στο πλαίσιο της εφαρμογή της νέας μεθόδου πληρωμών, το υπουργείο Εργασίας θα διενεργήσει παγκύπρια εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού. Λειτουργοί των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα μεταβούν σε όλες τις κοινότητες , για να επιμορφώσουν τους πολίτες οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ηλεκτρονικές πληρωμές αλλά και με το διαδίκτυο γενικότερα.
Τους πρώτους μήνες, το υπουργείο Εργασίας θα καταρτίσει ειδικό πλάνο για την ενημέρωση και την επιμόρφωση του κοινού.
Μεταξύ άλλων, η εκστρατεία θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα επιτόπου ηλεκτρονικής πληρωμής με τη βοήθεια της ομάδας υποστήριξης η-υπηρεσιών.
Να σημειωθεί πως ήδη οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων δέχονται ηλεκτρονικά τις πληρωμές των εισφορών από εργοδότες και αυτοτελώς εργαζόμενους. Με την αυτοματοποιημένη μέθοδο πληρωμών, που προωθείται, θα αναβαθμιστούν και θα εκσυγχρονιστούν οι διαδικασίες. Όπως μας λέχθηκε, η νέα μέθοδος είσπραξης που θα εφαρμοστεί θα προσομοιάζει με τις μεθόδους πληρωμών που ισχύουν στο Τμήμα Φορολογίας.
Σήμερα, οι ασφαλισμένοι μπορούν, σε συνεργασία με οποιαδήποτε εμπορική τράπεζα ή συνεργατικό ίδρυμα, να πληρώνουν τις εισφορές που εισπράττουν οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων μέσω διαδικτύου. Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε ο «Φ», το 2018 υποβλήθηκαν αιτήσεις για πληρωμή εισφορών μέσω διαδικτύου από 29.240 εργοδότες και 7.246 αυτοτελώς εργαζόμενους. Το ποσό που εισπράχθηκε μέσω διαδικτύου, κατά το 2018, ανήλθε σε €240,3 εκατ. Μάλιστα, πέρσι, αυξήθηκε σημαντικά τόσο ο αριθμός των  αιτήσεων όσο και των εισπράξεων.
Επιπρόσθετα, εξετάζονται όλες οι διαδικασίες που εφαρμόζει το υπουργείο Εργασίας, έτσι ώστε να απλοποιηθούν προς όφελος των πολιτών. Αρμόδια πηγή δήλωσε πως με την απλοποίηση των διαδικασιών θα σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών.

Προωθείται νέο πληροφοριακό σύστημα στον Έφορο Εταιρειών

 

Σε τροχιά εκσυγχρονισμού βρίσκεται τα τελευταία πέντε χρόνια και το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη.
Συνεχίζονται οι διαδικασίες για την κατακύρωση του διαγωνισμού για τη λειτουργία του νέου μηχανογραφικού συστήματος. Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα καλύπτει τον κύκλο ζωής μιας επιχειρηματικής οντότητας ή πνευματικού δικαιώματος από την εγγραφή της μέχρι τη διαγραφή της. Το κόστος του έργου ανέρχεται στα €14 εκατ. Σημειώνεται πως από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης ο ανάδοχος θα έχει την υποχρέωση σε περίπου δύο χρόνια να παραδώσει το σύστημα.
Ειδικότερα, το Τμήμα προωθεί την ανάπτυξη ενός συστήματος που θα παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις και για τους δύο Κλάδους του Τμήματος (Κλάδος Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και Κλάδος Εταιρειών), η οποία θα υποστηρίζει τη ροή των επιχειρησιακών διαδικασιών, θα εξασφαλίζει διαλειτουργικότητα και διασύνδεση με άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, φορείς και οργανισμούς, θα βασίζεται στην αυτοματοποίηση ελέγχων/διαδικασιών, και θα προωθεί την ηλεκτρονική καταχώρηση εγγράφων.
Πάντως, ήδη έγινε ψηφιοποίηση των φακέλων, δημιουργήθηκε ηλεκτρονικό Μητρώο για κάθε ενεργό οργανισμό εγγεγραμμένο στο Μητρώο Εταιρειών. Επιπλέον έγινε ανασχεδιασμός των εντύπων, αναθεωρήθηκαν τα τέλη, ενώ αναβαθμίστηκαν και οι ιστοσελίδες του.
Με την τεχνολογική αναβάθμιση, θα υπάρξει διασύνδεση του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών με άλλες υπηρεσίες και οργανισμούς και θα αυτοματοποιηθεί ο έλεγχος των διαδικασιών. Σημειώνεται πως η αυτοματοποίηση των διαδικασιών εξοικονομεί χρόνο και μειώνει το διοικητικό κόστος, ενώ βελτιστοποιεί και την απόδοση του προσωπικού. Επιπλέον, το τμήμα θα ενημερώνει συχνά τις εταιρείες, οι οποίες θα λαμβάνουν ηλεκτρονικά μηνύματα και υπενθυμίσεις από τον Έφορο Εταιρειών.


Κύριες Ειδήσεις





Translate »