Breaking News

Αλλάζουν όλα για τα φάρμακα με το ΓεΣΥ


Ολόκληρο το σκηνικό, όπως το γνωρίζουμε και το ζούμε για δεκαετίες και αφορά τον τρόπο με τον οποίο προμηθευόμαστε τα φάρμακα μας αλλάζει μέσω του Γενικού Συστήματος Υγείας. 

 

Μάλιστα, το ίδιο το Σύστημα επιβάλλει και την αλλαγή στη νοοτροπία των Κυπρίων πολιτών αφού πλέον τίθενται κανονισμοί και καθορίζονται τα «πρέπει» και τα «μη» και στην προμήθεια φαρμάκων.
Για παράδειγμα, φάρμακα τα οποία μέχρι σήμερα προμηθευόμασταν από τον φαρμακοποιό της γειτονιάς μας, λανθασμένα χωρίς ιατρική συνταγή, (π.χ. κάποια αντιυπερτασικά φάρμακα ή φάρμακα για τη χοληστερόλη), στο ΓεΣΥ χωρίς ιατρική συνταγή δεν θα τα παίρνουμε ή πιο σωστά χωρίς ιατρική συνταγή το Σύστημα δεν θα τα αποζημιώνει.
Επιπρόσθετα, θα πρέπει οι πολίτες να γνωρίζουν ποια ακριβώς είναι τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) τα οποία και θα μείνουν εκτός Συστήματος. Δηλαδή, θα τερματιστεί το φαινόμενο που σήμερα παρατηρείται στα κρατικά κυρίως φαρμακεία όπου οι δικαιούχοι του δημοσίου σε κάθε επίσκεψη τους προμηθεύονται από απλά παυσίπονα μέχρι ακριβά φάρμακα για σοβαρές παθήσεις. Αναφέρεται ότι τα ΜΗΣΥΦΑ δεν αποζημιώνονται από τα Συστήματα Υγείας παγκοσμίως και το ΓεΣΥ δεν αποτελεί εξαίρεση.
Σημαντική αλλαγή θα δούμε σε ό,τι αφορά τις τιμές των φαρμάκων, εάν βεβαίως ακολουθούμε σωστά τις διαδικασίες του ΓεΣΥ αφού στην περίπτωση που δεν μας ικανοποιεί το σκεύασμα που το Σύστημα θα μας αποζημιώνει με την καταβολή €1 μόνο και επιλέξουμε ένα ακριβότερο ή ανταλλάξιμο φάρμακο θα πληρώνουμε μόνο τη διαφορά στην τιμή και όχι ολόκληρη την αξία του σκευάσματος.
Οι τελικοί κατάλογοι για τις διάφορες κατηγορίες φαρμακευτικών σκευασμάτων καταρτίζονται αυτό το διάστημα με τη συνεργασία των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Κράτους και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας.
Ο κατάλογος των φαρμάκων που θα αποζημιώνει ο ΟΑΥ θα ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να αντικατοπτρίζει τις εξελίξεις στον χώρο της Φαρμακευτικής, με στόχο πάντα την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων.
Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή τη στιγμή και όλες οι διαδικασίες που αφορούν τον τομέα των φαρμάκων στο Γενικό Σύστημα Υγείας και στη Βουλή κατατέθηκαν την περασμένη εβδομάδα και οι Κανονισμοί που αφορούν τον τρόπο συμμετοχής και τον τρόπο αμοιβής των φαρμακοποιών στο ΓεΣΥ.
Για τους Κανονισμούς αναμένεται ότι θα ακολουθήσει συζήτηση στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής και στη συνέχεια να ψηφιστούν από την Ολομέλεια. Η διαδικασία όμως θα πρέπει να γίνει χωρίς καθυστερήσεις καθώς τα φάρμακα εντάσσονται στο ΓεΣΥ με την πρώτη φάση εφαρμογής του τον ερχόμενο Ιούνιο.
Στο ΓεΣΥ θα περιλαμβάνονται όλα τα φάρμακα που διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας στην Κύπρο εκτός από τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα.
Φάρμακα τα οποία είναι πρωτότυπα και δεν υπάρχουν γενόσιμα (αντιγραφικά) τους ή ανταλλάξιμα φάρμακα, θα αποζημιώνονται πλήρως από το Σύστημα και ο δικαιούχος θα καταβάλλει μόνο €1 για να τα προμηθευτεί. Επίσης, ο δικαιούχος δεν θα καταβάλλει καμία απολύτως συμπληρωμή για τα φάρμακα που θα του χορηγούνται στην ενδονοσοκομειακή περίθαλψη.
Για τα καινοτόμα φάρμακα (π.χ. βιολογικές θεραπείες) θα ακολουθούνται πρωτόκολλα τα οποία και σήμερα βρίσκονται σε εφαρμογή και το ΓεΣΥ θα τα αποζημιώνει πλήρως.
Βασική αρχή είναι ότι για να εξασφαλίσουμε τα φάρμακα μας μέσω του ΓεΣΥ και να καταβάλουμε μόνο €1 συμπληρωμή θα πρέπει να έχουμε στη διάθεση μας ιατρική συνταγή.
Το ΓεΣΥ θα αποζημιώνει πλήρως (με την καταβολή €1 μόνο), το φθηνότερο φάρμακο.
Παράδειγμα: 
Για παράδειγμα εάν στην αγορά κυκλοφορούν 5 αντι-υπερτασικά σκευάσματα, το πρωτότυπο και άλλα τέσσερα γενόσιμα.
Το ΓεΣΥ θα αποζημιώνει πλήρως το φθηνότερο από τα πέντε. Ωστόσο, εάν ο δικαιούχος επιθυμεί ένα από τα υπόλοιπα τέσσερα (περιλαμβανομένου του πρωτότυπου), θα μπορεί να το προμηθευτεί πληρώνοντας μόνο τη διαφορά στην τιμή.
Δηλαδή, εάν το φθηνότερο φάρμακο έχει τιμή €3 και το πρωτότυπο €6 τότε ο δικαιούχος θα πληρώσει μόνο τη διαφορά στην τιμή, €3. Και σε αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει να υπάρχει ιατρική συνταγή από γιατρό συμβεβλημένο με το ΓεΣΥ.
–  Ο φαρμακοποιός βάσει και των Κανονισμών που έχουν κατατεθεί στη Βουλή, θα έχει την ευθύνη να ενημερώνει τον δικαιούχο για τυχόν επιλογές που έχει στη διάθεσή του ώστε ο δικαιούχος ελεύθερα να επιλέξει το σκεύασμα που του καλύπτει πλήρως το ΓεΣΥ (καταβάλλοντας μόνο το ποσό της συμπληρωμής) ή να επιλέξει κάποιο ακριβότερο σκεύασμα άλλης εταιρείας και να πληρώσει τη διαφορά.
–  Στις περιπτώσεις όπου ο θεράπων ιατρός κρίνει ότι συγκεκριμένος ασθενής χρειάζεται συγκεκριμένο φαρμακευτικό σκεύασμα και ακολουθηθούν οι καθορισμένες από το νόμο ή τους Κανονισμούς διαδικασίες, ανεξάρτητα του αν υπάρχουν αντίστοιχα, γενόσιμα ή ανταλλάξιμα φάρμακα, το ΓεΣΥ θα αποζημιώνει τον δικαιούχο.
–  Τα σκευάσματα που επιθυμούμε να προμηθευτούμε χωρίς να διαθέτουμε συνταγή από τον γιατρό ή οδοντρίατρο μας θα τα πληρώνουμε κανονικά με βάση τον επίσημο τιμοκατάλογο.
– Το ίδιο και στις περιπτώσεις που ο γιατρός ο οποίος μας έχει εκδώσει συνταγή, δεν είναι συμβεβλημένος με το ΓεΣΥ.

Επαναλαμβανόμενες συνταγές για τις χρόνιες παθήσεις

Στις περιπτώσεις χρόνιας πάθησης ο γιατρός θα έχει τη δυνατότητα έκδοσης επαναλαμβανόμενης συνταγής η οποία θα ισχύει μέχρι 6 μήνες, ώστε να αποφεύγεται η αχρείαστη ταλαιπωρία του δικαιούχου. Ωστόσο ο δικαιούχος θα πρέπει απαραιτήτως να επισκεφθεί 6 φορές τον φαρμακοποιό του, αφού η ποσότητα που θα του δίνεται θα αφορά μόνο για τις ανάγκες ενός μηνός. (Προωθούνται ειδικές ρυθμίσεις για τα κλινήρη άτομα ή τα άτομα με κινητικές αναπηρίες).

Στη Βουλή οι Κανονισμοί για τα φαρμακεία

Σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις με φαρμακοποιούς και προμηθευτές

Οι Κανονισμοί για τον τρόπο συμμετοχής των φαρμακοποιών στο ΓεΣΥ κατατέθηκαν στην Βουλή την περασμένη εβδομάδα ενώ ενώπιον της Βουλής εκκρεμούν άλλα τέσσερα νομοθετήματα που αφορούν τη λειτουργία των ιδιωτικών φαρμακείων στο πλαίσιο του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Παράλληλα, αυτή την εβδομάδα ο ΟΑΥ θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις του με φαρμακοποιούς και προμηθευτές φαρμάκων και όπως πληροφορούμαστε επί τάπητος θα τεθούν οι τελικές διεκδικήσεις των εμπλεκόμενων συνδέσμων σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις που θα λαμβάνουν από τον Οργανισμό.
Σε ό,τι αφορά τους Κανονισμούς, σκοπός τους είναι κυρίως ο καθορισμός του περιεχομένου και του πλαισίου παροχής των παρεχόμενων υπηρεσιών φροντίδας υγείας από τους φαρμακοποιούς καθώς και του τρόπου αμοιβής και της διαδικασίας εγγραφής των φαρμακοποιών στο Γενικό Σύστημα Υγείας και τη σύναψη σύμβασης με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).
Το κείμενο Κανονισμών καθορίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες φροντίδας υγείας από φαρμακοποιούς, εξαιρουμένης της ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας, τις ελάχιστες απαιτήσεις για την παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας, την αμοιβή των φαρμακοποιών, τη διαδικασία εγγραφής των φαρμακοποιών στο Γενικό Σύστημα Υγείας και τη σύναψη σύμβασης με τον ΟΑΥ, την τήρηση αρχείου, και τις υποχρεώσεις φαρμακοποιών.


Κύριες Ειδήσεις





Translate »