Breaking News

Αγγελος Χατζηχαραλάμπους: Εντός έτους ολοκληρώνονται αντιπλημμυρικά έργα


Εργα που αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του έτους, με στόχο τη θωράκιση της Λάρνακας από τα πλημμυρικά φαινόμενα, πραγματοποιεί το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας (ΣΑΛ), όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Συμβουλίου Αγγελος Χατζηχαραλάμπους.

Πρόσθεσε ότι «μετά την προκήρυξη των σχετικών διαγωνισμών, πραγματοποιούνται έργα σε ορισμένες από τις περιοχές όπου παρουσιάζονται πλημμυρικά φαινόμενα μεταξύ των οποίων οι οδοί Αγίων Αναργύρων και Μητροπόλεως και η Λεωφόρος Αλέξανδρου Παναγούλη. Επίσης, εκτελούνται διάφορα άλλα έργα μερικά από τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος έτους και κάποια τον επόμενο χρόνο.

Σε σχετική ερώτηση ο κ. Χατζηχαραλάμπους απάντησε πως «πρόσφατα ανατέθηκε σε Σύμβουλο Μηχανικό, η μελέτη της Α Φάσης του Αποχετευτικού Συστήματος από την περιοχή Μακένζη μέχρι και το λιμάνι της Λάρνακας. Ουσιαστικά ο μελετητής θα εξετάσει ποια σημεία της συγκεκριμένης περιοχής παρουσιάζουν προβλήματα συσσώρευσης ομβρίων υδάτων και πλημμυρών και εκεί και όπου χρειάζεται, το ΣΑΛ θα προχωρήσει με προκήρυξη διαγωνισμών για τη θωράκιση της Λάρνακας από τα πλημμυρικά φαινόμενα».

Εν τω μεταξύ, συνέχισε «το τελευταίο διάστημα έγιναν ορισμένα ανακουφιστικά έργα από το ΣΑΛ, τον Δήμο Λάρνακας και την Επαρχιακή Διοίκηση, με σκοπό να δώσουν κάποιες λύσεις μέχρι την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να πει μετά βεβαιότητας ότι οι περιοχές στις οποίες εκτελούνται τα έργα θα προστατευθούν, σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων, αφού αυτά γίνονται με ορίζοντα 5 ή 10 χρόνων».

Σε περίπτωση όμως, ανέφερε «που ενδεχομένως υπάρξουν πολύ ακραία καιρικά φαινόμενα και σημειωθούν πλημμύρες, κανένα έργο δεν μπορεί να διασφαλίσει από τον κίνδυνο».

Στόχος του ΣΑΛ είναι να θωρακίσουμε τη Λάρνακα, είπε και πρόσθεσε  πως «μέχρι σήμερα έχουν γίνει αρκετά αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία τέθηκαν σε λειτουργία, με το Συμβούλιο να έχει επενδύσει πέραν των 50 εκατομμυρίων ευρώ».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χατζηχαραλάμπους είπε πως «το 2015, ένα χρόνο μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα, από τα οποία πλημμύρισαν αρκετές περιοχές της Λάρνακας, είχε εξαγγελθεί από την κυβέρνηση το αντιπλημμυρικό έργο, το οποίο αρχικά είχε ανατεθεί για υλοποίηση στο Τμήμα Δημοσίων Εργων. Ωστόσο στη συνέχεια η εκπόνηση της μελέτης και η ετοιμασία των κατασκευαστικών εγγράφων, ανατέθηκε στην Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας».

Η σχετική μελέτη και τα έγγραφα, συνέχισε «ετοιμάστηκαν το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και παραδόθηκαν στο ΣΑΛ το οποίο, με Υπουργική απόφαση, ανέλαβε την εκτέλεση του έργου. Το Συμβούλιο προχώρησε στη συνέχεια σε προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού με ένα μόνο ενδιαφερόμενο, του οποίου η προσφορά ήταν αρκετά πιο ψηλή απ’ ό,τι υπολογιζόταν, με αποτέλεσμα να προχωρήσουμε σε ακύρωση του διαγωνισμού».

Όπως είπε ο κ. Χατζηχαραλάμπους, «το Συμβούλιο προχώρησε στην ανάθεση σε σύμβουλο μελετητή για επικαιροποίηση των εγγράφων και άμεσα θα προβούμε σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, ούτως ώστε να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε το έργο μέσα στους επόμενους μήνες».

Κληθείς να αναφέρει πού οφείλεται η μεγάλη αυτή καθυστέρηση στην κατασκευή του αντιπλημμυρικού έργου στη Λάρνακα, είπε πως «προέκυψαν ορισμένα θέματα στην πορεία της μελέτης, ενώ υπήρχαν συζητήσεις ως προς τη βέλτιστη λύση, η οποία θα έπρεπε να ακολουθηθεί για υλοποίηση του έργου. Είμαστε έτοιμοι, ως ΣΑΛ θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση του έργου και μέσα στο επόμενο διάστημα θα γίνει επαναπροκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού», κατέληξε.



Κύριες Ειδήσεις





Translate »