Breaking News

Έτοιμοι οι κανονισμοί για τα «χρυσά διαβατήρια»


Έτοιμοι είναι οι κανονισμοί που διέπουν την παραχώρηση κυπριακών διαβατηρίων έναντι επενδύσεων, με την Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής να ολοκληρώνει τη συζήτηση κατά τη σημερινή της συνεδρία.

Σε δηλώσεις της μετά την συνεδρία της Επιτροπής, η Πρόεδρος της Ελένη Μαύρου είπε πως σήμερα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τους κανονισμούς και τα νομοσχέδια για την πολιτογράφηση έναντι επενδύσεων.

Όπως είπε, έχουν γίνει πολλές αλλαγές κυρίως τους κανονισμούς, οι οποίες κάνουν τους όρους του προγράμματος πιο σαφείς, κλείνουν εξαιρέσεις και παραθυράκια που επέτρεπαν να γίνεται κατάχρηση του σχεδίου και εισάγουν νέους τομείς της οικονομίας στους οποίους μπορούν να γίνονται επενδύσεις, όπως ο πρωτογενής τομέας, καθώς και τομείς της υγείας, της παιδείας και της ενέργειας.

Είπε πως με πρόταση της Επιτροπής, οι νέοι κανονισμοί θα ισχύουν για όσες αιτήσεις κατατίθενται από την κατάθεση των κανονισμών και μετά, διευκρινίζοντας πως δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη αιτήσεις που υποβλήθηκαν μετά τις 31 Ιανουαρίου 2020, όταν δεν υπήρχαν κανονισμοί και σαφές πλαίσιο.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως στο κείμενο ενσωματώθηκε πρόνοια με βάση την οποία οι νέοι κανονισμοί διέπουν αιτήσεις που κατατέθηκαν με την κατάθεση στην Βουλή των κανονισμών.  Αυτό σημαίνει ότι όσες αιτήσεις εκκρεμούν πριν την κατάθεση των κανονισμών, θα εξεταστούν με το παλιό καθεστώς.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε πως μέσα από τους Κανονισμούς τέθηκαν αρκετοί περιορισμοί και έχουν ενισχύσει τον έλεγχο και τη διαφάνεια, δημιουργώντας μια νέα νομοθεσία που θέτει τα θεμέλια μιας σωστής πληροφόρησης και αξιοποίησης του δικαιώματος, χωρίς παρεκκλίσεις και καταχρήσεις.

Είπε ότι το ΔΗΚΟ έχει προτείνει την αξιολόγηση των αιτήσεων όσων έχουν υποβληθεί μέχρι την ημέρα που έχουν κατατεθεί οι παρόντες κανονισμοί στη Βουλή με βάση τους προηγούμενους κανονισμούς. «Υπάρχουν και αντίθετες απόψεις, νομίζω η Ολομέλεια θα δώσει την τελική λύση», είπε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ



Κύριες Ειδήσεις





Translate »