Breaking News

Έρχεται νέα αύξηση δανειστικών επιτοκίων ενόψει Χριστουγέννων


Πηγή: economytoday.com

Η νέα αύξηση των επιτοκίων κινδυνεύει να δημιουργήσει μια νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων δανείων

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και μαζί τους έρχεται και η νέα αύξηση των δανειστικών επιτοκίων.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ) Κώστας Μελάς στη ραδιοφωνική εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο», η νέα αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, με τον κίνδυνο δημιουργίας μιας νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Βέβαια, οι αυξήσεις δεν φαίνεται να έχουν σταματημό, αφού στις αρχές του νέου έτους είναι πιθανό οι αρμόδιοι να «ξανασκεφτούν για μια νέα αύξηση επιτοκίων».

Όπως ανέφερε, λόγω της ακρίβειας πολλά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν οικονομική στενότητα και έχουν περικόψει πολλές δαπάνες από τρόφιμα, εξόδους και άλλες ανάγκες.

Σύμφωνα με τον κ. Μελά, «οι τράπεζες θα συμπεριφερθούν πολύ σωστά στην Κύπρο, γιατί υπάρχει κώδικας συμπεριφοράς για τους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ώστε να αποφύγουν τις εκποιήσεις σε μια μικρή κατηγορία ευάλωτων συμπολιτών μας. Το ιδανικό είναι οι τράπεζες οικειοθελώς να υπογράψουν το πάγωμα των εκποιήσεων, να περιορίσουν τις εκποιήσεις σε περιπτώσεις που είναι απόλυτα αναγκαίο και να αρχίσουν να συζητούν για αναδιαρθρώσεις δανείων, ώστε να δοθεί μια λύση σε αυτούς που πραγματικά δυσκολεύονται».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι στις 12 Ιανουαρίου θα έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για να διευθετηθεί το ζήτημα, ώστε να γίνονται πρώτα οι αναδιαρθρώσεις και μετά να προχωρούν σε εκποίηση των περιουσιών.

Επίσης σε περίπτωση που δεν έχει δοθεί σχετική λύση σε κάποιον δανειολήπτη, τον παροτρύνει να απευθυνθεί στην ειδική επιτροπή της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και να προσφύγει στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο για να τον βοηθήσει να υπολογίσει τις δανειστικές του υποχρεώσεις, ώστε να προχωρήσουν σε διορισμό διαμεσολαβητή για να βρεθεί λύση αναδιάρθρωσης. Τόνισε μάλιστα ότι σε αυτή την διαδικασία δεν μπορεί να γίνει εκποίηση.

Συμπλήρωσε επίσης ότι τις περισσότερες φορές που οι τράπεζες αρνούνται τις αναδιαρθρώσεις «δεν λένε το γιατί αρνούνται την αναδιάρθρωση». «Πρέπει να καταλάβουν ότι οι εκποιήσεις πολλαπλασιάζουν το πρόβλημα στην οικονομία», τόνισε, καταλήγοντας ότι σε περίπτωση δυσκολίας «να αποτεθούν σε εμάς και θα τους βρούμε λύση».



Κύριες Ειδήσεις





Translate »