Breaking News

Έκκληση ΓΓ ΠΟΒΕΚ Λάρνακας – Αμμοχώστου για στήριξη επιχειρήσεων-εργαζομένων


Πηγή: sigmalive.com

Εκκληση στην κυβέρνηση να στηρίξει επιχειρήσεις και εργαζόμενους με  αναστολή εξώσεων και εκποιήσεων και μείωση των ενοικίων, απηύθυνε ο Νίκος Σταμάτη, Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Λάρνακας – Αμμοχώστου.

Με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Σταμάτη είπε πως  «η κατάσταση που επικρατεί αυτό το διάστημα με τα καταστήματα στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου θα είναι οδυνηρή εάν δεν ληφθούν μέτρα. Τα θέματα των εξώσεων, των εκποιήσεων και των ενοικίων είναι τα σημαντικότερα που αντιμετωπίζουν οι καταστηματάρχες και σε περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα τότε αυτό που υπάρχει σήμερα είναι ο προπομπός αυτού που θα ακολουθήσει».

Πρόσθεσε ότι «ακόμα δεν έχουν αρχίσει να εκδικάζονται υποθέσεις που αφορούν εξώσεις από καταστήματα, στα Δικαστήρια και προς το παρόν είτε επιστρέφονται τα κλειδιά στον ιδιοκτήτη είτε γίνεται ένας συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών. Ωστόσο, όταν αρχίσουν να γίνονται εξώσεις μετά από αποφάσεις Δικαστηρίων, τότε η κατάσταση θα είναι ακόμα πιο δύσκολη, κυρίως στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου».

Σημείωσε πως  «παρ’ όλο που τα προηγούμενα χρόνια θεωρείτο μεγάλη τύχη να ενοικιάσει κάποιος ένα κατάστημα στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, σήμερα πλείστα εξ αυτών είναι άδεια και ενοικιάζονται. Ο αριθμός των καταστημάτων που ενοικιάζονται αναμένεται να πολλαπλασιαστεί ενώ την Άνοιξη τα περισσότερα από αυτά, λόγω της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν θα λειτουργήσουν».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Σταμάτη είπε πως «ένα από τα μέτρα που λαμβάνει τώρα η κυβέρνηση για να στηρίξει τις επιχειρήσεις, δίνοντας στους υπαλλήλους ένα ποσοστό των απολαβών τους, διευκολύνει μεν τις επιχειρήσεις και είναι σημαντικό, αλλά δεν είναι το κύριο συστατικό που θα οδηγήσει τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις να παραμείνουν ανοικτές. Όταν όμως το κύριο έξοδο μιας επιχείρησης είναι το ενοίκιο, όταν οι επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν να παραμείνουν κλειστές δια Νόμου για μεγάλο χρονικό διάστημα και το υπόλοιπο διάστημα υπολειτουργούν, τότε υπάρχει τεράστιο πρόβλημα όσον αφορά την υποχρέωσή τους να πληρώνουν ενοίκιο».

Ο Νίκος Σταμάτη έφερε ως παράδειγμα αυτό που έγινε στην Ελλάδα, δηλαδή με τη δια Νόμου μείωση των ενοικίων στο 40% και σημείωσε πως στη Κύπρο αυτό κρίθηκε ως αντισυνταγματικό μέτρο. «Η Κύπρος έχει κυβέρνηση και Βουλή και απευθύνουμε έκκληση όπως φροντίσουν να υιοθετηθούν τέτοιες Νομοθεσίες ώστε να καταστεί δυνατή η μείωση των ενοικίων», είπε.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αρκετός κόσμος αυτό το διάστημα, συνέχισε «είναι οι εκποιήσεις και η κυβέρνηση πρέπει να έρθει αρωγός για να δοθεί αναστολή. Ακόμα το κράτος πρέπει να δώσει απ’ ευθείας στήριξη στις επιχειρήσεις, γιατί στον εργαζόμενο δίνει εργασία η επιχείρηση και σε περίπτωση που αυτή καταστραφεί, τότε το επίδομα που δίνεται στους ανέργους από τις αρμόδιες Αρχές δεν είναι αρκετό για να επιβιώσει».

Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως «στον μεγάλο αριθμό των ανέργων που υπάρχουν σήμερα θα προστεθούν οι καταστηματάρχες και οι επιχειρηματίες, αφού πάρα πολλοί δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν το χειμώνα. Το κράτος πρέπει να αντιληφθεί ότι πρέπει να προστατευθεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων για να μπορούν να εργοδοτούν κόσμο, ο οποίος αυτό που ζητά είναι εργασία και όχι ελεημοσύνη».

Ο κ. Σταμάτη αναφέρθηκε στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει η ΠΟΒΕΚ την ερχόμενη Τετάρτη 18 του μήνα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και σημείωσε πως «έχουμε ενημερώσει για την πρόθεση μας το Υπουργείο Υγείας και τις αρμόδιες Αρχές και αναμένουμε την απάντηση τους. Η εκδήλωση θα είναι μηχανοκίνητη, δηλαδή οι διαμαρτυρόμενοι θα μεταβούν με τα αυτοκίνητα τους, χωρίς να προκληθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού».



Κύριες Ειδήσεις





Translate »