Breaking News

Άνω – κάτω η αγορά ακινήτων λόγω τραπεζών και διαβατηρίων


Καμπανάκι χτύπησε χθες η Κεντρική Τράπεζα για τις επιπτώσεις στην κτηματαγορά, λόγω της αυξημένης προσφοράς ακινήτων που πήραν οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων από δανειολήπτες στα πλαίσια διακανονισμών ΜΕΔ, αλλά και λόγω των διαβατηρίων.

Μάλιστα, στη νέα τριμηνιαία έκθεσή της για τις τιμές των κατοικιών, η ΚΤ επισημαίνει ότι: «είναι επιβεβλημένη η ανάγκη για στενή παρακολούθηση των εξελίξεων, τουλάχιστον σε συγκεκριμένες περιοχές».

Σύμφωνα με την έκθεση της ΚΤ, η αγορά των ακινήτων επηρεάζεται θετικά από την αυξημένη ζήτηση, τις ξένες επενδύσεις και τον νέο εγχώριο δανεισμό. Από την άλλη πλευρά, προστίθεται, ασκούνται «κατασταλτικές πιέσεις στις τιμές» λόγω της αυξημένης προσφοράς ένεκα «των πωλήσεων ακινήτων από αγοραστές δανείων ή από τράπεζες ή ιδιοκτήτες στα πλαίσια αναδιαρθρώσεων και διακανονισμών Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων με υποθήκη». Σημειώνεται επίσης ότι οι τιμές των ακινήτων στη Λεμεσό «επηρεάζονται αυξητικά από εξωγενείς παράγοντες», όπως η μαρίνα, το καζίνο και η ζήτηση για ακίνητα για σκοπούς απόκτησης διαβατηρίου.

30% πιο κάτω οι τιμές κατοικιών σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο

Σύμφωνα με την έκθεση της ΚΤ, οι τιμές των κατοικιών βρίσκονται σε ανοδική πορεία, αλλά παραμένουν 30% πιο κάτω σε σχέση με την την προ κρίσης περίοδο. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, το τέταρτο τρίμηνο του 2018 οι τιμές στις οικίες αυξήθηκαν συσσωρευτικά κατά 1,6% από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο του τέταρτου τριμήνου 2016, αλλά παραμένουν 30% χαμηλότερα από το υψηλότερό τους επίπεδο, ενώ οι τιμές στα διαμερίσματα κατέγραψαν σωρευτική αύξηση 8,7% σε σχέση με το ιστορικά χαμηλό επίπεδο του τετάρτου τριμήνου του 2015, αλλά παραμένουν 31,6% πιο κάτω από το ιστορικό υψηλό τους επίπεδο.

 

Ανά επαρχία και ανά τύπο

Η έκθεση της ΚΤ δείχνει ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2018 ο Γενικός Δείκτης Κατοικιών σημείωσε αύξηση 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αύξηση 1,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Ανά τύπο, οι οικίες σημείωσαν τριμηνιαία αύξηση 0,1% και ετήσια αύξηση 0,7%, ενώ τα διαμερίσματα σημείωσαν τριμηνιαία αύξηση 0,4% και ετήσια αύξηση 3,3%.

Λευκωσία: Τριμηνιαία αύξηση 0,3% (οικίες +0,2% και διαμερίσματα +0,5%) και ετήσια αύξηση 1% (οικίες +0,8% και διαμερίσματα +1,5%).

Λεμεσός: Τριμηνιαία αύξηση 0,6% (οικίες +0,6% και διαμερίσματα +0,9%) και ετήσια αύξηση 3,4% (οικίες +1,9% και διαμερίσματα +7,5%).

Λάρνακα: Τριμηνιαία μείωση 0,2% (οικίες -0,3% και διαμερίσματα +0,1%) και ετήσια αύξηση 0,9% (οικίες +0,1% και διαμερίσματα +0,1%)

Πάφος: Τριμηνιαία αύξηση 0,4% (οικίες +1,2% και διαμερίσματα +0,8%) και στασιμότητα σε ετήσια βάση (οικίες -0,2% και διαμερίσματα +3,8%).

Αμμόχωστος: Τριμηνιαία μείωση 0,4% (οικίες -1% και διαμερίσματα +0,3%) και ετήσια αύξηση 3,7% (οικίες +2,5% και διαμερίσματα +7,3%).

Η ΚΤ σημειώνει ότι: «Συμπερασματικά, οι τιμές κατοικιών στην Κύπρο συνέχισαν για ακόμα ένα τρίμηνο να καταγράφουν αύξηση. Παρ’ όλο που το επίπεδο των τιμών είναι ακόμη χαμηλότερο από τα επίπεδα πριν τη χρηματοοικονομική κρίση, η ανάγκη για στενή παρακολούθηση των εξελίξεων τουλάχιστον σε συγκεκριμένες περιοχές είναι επιβεβλημένη».

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Πηγή: dialogos.com.cy



Κύριες Ειδήσεις





Translate »