Τέλος εποχής από σήμερα για τα «χρυσά διαβατήρια»


Κατεβάζει ρολά το επενδυτικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά από 13 χρόνια ζωής, έχοντας συνεισφορά περίπου €0,5 δισ. στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) και έχοντας βοηθήσει την κυπριακή οικονομία στα πέτρινα χρόνια της κρίσης του 2013 και έπειτα.

Έδωσε θέσεις εργασίας στον τομέα των κατασκευών και σε τομείς άμεσα εμπλεκόμενους με αυτόν. Αποτέλεσε ένα εργαλείο ανάκαμψης, ενώ μονίμως η Κύπρος βρισκόταν στη θέση να «λογοδοτεί» σε μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία του εξωτερικού, τα οποία έψεγαν την πολιτική της χώρας για την πώληση κυπριακών διαβατηρίων. Στο παρελθόν, τις πλείστες των περιπτώσεων τα δημοσιεύματα χτυπούσαν κυρίως τους Ρώσους και αργότερα το όλο «κύκλωμα». Το τελευταίο και καθοριστικό για την τύχη του προγράμματος χτύπημα αποτέλεσε το αποκαλυπτικό βίντεο του διεθνούς ειδησεογραφικού δικτύου Al Jazeera.

Το επίμαχο βίντεο παρουσίαζε τον δεύτερο τη τάξει πολιτικό αξιωματούχο της χώρας, έναν βουλευτή και έναν δικηγόρο, πρόθυμους να διευθετήσουν την παραχώρηση κυπριακού διαβατηρίου σε έναν υποτιθέμενο καταδικασθέντα φυγόδικο. Από εκείνη τη στιγμή, οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες και η κατάργηση του προγράμματος αναπόφευκτη. Βεβαίως, και στο εσωτερικό της χώρας υπήρχαν φωνές οι οποίες τόνιζαν την ανάγκη τερματισμού του προγράμματος, του οποίου το βασικό κριτήριο προσέλκυσης ήταν το διαβατήριο με την αγορά ακινήτου μόνο, επισημαίνοντας τους κινδύνους που μπορούσαν να προκύψουν με τη συνέχισή του.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα επενδύσεων, χωρίς την παραχώρηση κυπριακού διαβατηρίου, αφού η Κομισιόν το απαγόρευσε. Το Economy Today καταγράφει το ιστορικό του επενδυτικού προγράμματος, αλλά και τις απόψεις κοινωνικών εταίρων γύρω από αυτό.

Διαβάστε περισσότερα στο Economy Today που κυκλοφορεί με την εφημερίδα «Σημερινή»Κύριες Ειδήσεις

Translate »