Συνάντηση ΕΤΑΠ Λ/κας – ΕΒΕΛ με τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων


 

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπείας των Δ.Σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας και της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, με τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Αλέξη Βαφεάδη και υπηρεσιακούς του Υπουργείου.

Στα πλαίσια της συνάντησης ο Υπουργός ενημέρωσε για την πορεία του έργου της ενιαίας ανάπτυξης Λιμανιού-Μαρίνας Λάρνακας αναφέροντας ότι ζητήθηκε από την Kition Ocean Holdings παράταση στον χρόνο έναρξης των εργασιών – αλλά όχι στη συμπλήρωση, ενώ τονίστηκε ότι αυτή είναι η τελευταία παράταση που δίδεται.

Ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που απασχολούν την Περιφέρεια Λάρνακας είναι και η κατασκευή κυματοθραυστών λόγω της διάβρωσης σε συγκεκριμένες περιοχές και ο εκπρόσωπος του Κλάδου Θαλασσίων Έργων ανέφερε ότι υπάρχουν τρεις μελέτες και συγκεκριμένα, για την περιοχή Φάρου-Αεροδρομίου – που βρίσκεται ενώπιον της περιβαλλοντικής Αρχής, όπως επίσης και της περιοχής Περβολιών-Ζυγίου για την οποία αναμένεται να υποβληθεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου η πρόταση από τους μελετητές ενώ η δημόσια παρουσίαση προγραμματίζεται για τις 15 Νοεμβρίου. Όσον αφορά στην περιοχή της Πύλας, η προκήρυξη της μελέτης αναμένεται να γίνει εντός του 2024. Επιπρόσθετα, οι Φορείς έθεσαν την επιτακτική ανάγκη επέκτασης του παραλιακού μετώπου στην περιοχή των πρώην πετρελαιοδεξαμενών.

Το Τμήμα Δημοσίων Έργων ενημέρωσε για την πορεία υλοποίησης της γ’ φάσης του δρόμου Λάρνακας-Δεκέλειας και δήλωσε έτοιμο να προβεί σε τροποποίηση χρονοδιαγραμμάτων ώστε να μην επηρεαστεί η τουριστική περίοδος κατά την εκτέλεση των εργασιών. Το υπό αναφορά αίτημα προωθήθηκε για εξέταση προς τους εργολάβους του έργου.

Για το θέμα της δ’ φάσης του δρόμου Λάρνακας-Δεκέλειας που αφορά την κατασκευή δρόμου δύο λωρίδων μήκους 2,7 χλμ και πλαγιολωρίδων 3,5 χλμ, αναφέρθηκε ότι το ρυθμιστικό σχέδιο εγκρίθηκε από τον αρμόδιο Φορέα και βρίσκεται αυτή τη στιγμή ενώπιον της περιβαλλοντικής Αρχής για απόψεις και έγκριση.

Στην ατζέντα τέθηκαν και αιτήματα που επηρεάζουν το οδικό δίκτυο της Περιφέρειας όπως η δημιουργία παραλιακού πεζόδρομου και ποδηλατοδρόμου στις περιοχές Μαζωτού-Αλαμινού-Αγίου Θεοδώρου-Μαρωνίου-Ψεματισμένου-Ζυγίου και η βελτίωση του οδικού δικτύου Σκαρίνου-Λευκάρων-Βαβατσινιάς-Μοναστήρι Μαχαιρά.

Για το τελευταίο, ζητήθηκε ο επανασχεδιασμός αλλά και η λήψη άμεσων μέτρων, αναγκαίων για την ασφάλεια των οδηγών και ποδηλατιστών.

Υποβλήθηκε επίσης και το θέμα της μεταστέγασης του υφιστάμενου κεντρικού ταχυδρομείου ώστε να απελευθερωθεί και να αποσυμφορηθεί η πλατεία Βασιλέως Παύλου για να αναβαθμιστεί κατάλληλα.

ΕΤΑΠ Λ/κας και ΕΒΕ Λ/κας αναφέρθηκαν στις αδυναμίες στη συνδεσιμότητα των δημόσιων αστικών μεταφορών και στην ανάγκη εξυγχρονισμού των στάσεων λεωφορείων ενώ τέθηκε επίσης επί τάπητος η ανάγκη συχνότερων εκστρατειών συντήρησης και καθαριότητας από το Τμήμα Δημοσίων Έργων καθότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ρύπανσης στους υπεραστικούς δρόμους, στις νησίδες και στα ερείσματα.

Οι Προέδροι κ.κ. Σταύρου και Λευκαρίτης επεσήμαναν, ως γενική παρατήρηση, τη μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση διαφόρων έργων που εκτελούνται σε ολόκληρη την Κύπρο και που αρκετές φορές οφείλεται στην έλλειψη έγκαιρου συντονισμού μεταξύ των διάφορων εμπλεκομένων υπηρεσιών καθώς και σε ανακρίβειες και παραλείψεις στις εκτιμήσεις και στους σχεδιασμούς των μελετητών.

Τόνισαν ότι θα πρέπει τα έργα να εντάσσονται σε μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση.  Ο Υπουργός σημείωσε ότι η στενή και συνεχής συνεργασία του Υπουργείου του με τους φορείς και άλλους εμπλεκομένους  είναι καθοριστική για να υπάρχει ο ανάλογος συντονισμός που θα συμβάλει θετικά στην υλοποίηση των έργων υποδομής και στην πρόληψη αλλά και επίλυση προβλημάτων που ενδεχομένως να προκύψουν.Κύριες Ειδήσεις

Translate »