Συζητήθηκε στην Επιτροπή Ενέργειας η δημιουργία βιομηχανικού λιμανιού στην περιοχή του Βασιλικού


Τη δημιουργία βιομηχανικού λιμανιού στην περιοχή του Βασιλικού συζήτησε χθες η Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Βουλής, με τις κοινότητες της περιοχής να αντιδρούν και να προειδοποιούν με δυναμικά μέτρα. Παράλληλα, η Επιτροπή έθεσε στο μικροσκόπιο της και το θέμα της επιβολής τελωνειακών δασμών στα προσωπικά αντικείμενα των φοιτητών που επιστρέφουν στην Κύπρο από τρίτες χώρες.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης, είπε πως σήμερα συζητήθηκε στην Επιτροπή η δυνατότητα δημιουργίας βιομηχανικού λιμανιού, σημειώνοντας πως για λόγους που η διεθνής αγορά το επιβάλλει, η Πολιτεία θα πρέπει να μελετήσει αυτή τη δυνατότητα.

«Θα πρέπει να μελετήσει τις δυνατότητες που προσφέρονται για παροχές υπηρεσιών από εταιρείες υδρογονανθράκων, τις δυνατότητες που παρέχονται από πολεμικά πλοία στην περιοχή, που είναι εκατοντάδες και οι ανάγκες τους τεράστιες, τις δυνατότητες που παρέχονται από εμπορικά πλοία για επιδιορθώσεις, ειδικές κατασκευές ή άλλες βιομηχανικές ανάγκες μετακίνησης εσόδου και εξόδου βιομηχανικών προϊόντων», είπε.

Ο κ. Χατζηγιάννης πρόσθεσε πως πολύ ορθά η Αρχή Λιμένων προχώρησε στη διεξαγωγή ολοκληρωμένης μελέτης, την οποία θα παρουσιάσει στην Επιτροπή το συντομότερο δυνατό. «Παρέχονται προοπτικές στην Κύπρο από τη δημιουργία ενός βιομηχανικού λιμανιού», είπε και σημείωσε πως αν αναλογιστούμε ότι η ανάπτυξη υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και το μέγα μέγεθος των αποθεμάτων που υπάρχουν αλλά και των υποστηρικτικών υπηρεσιών που είναι αναγκαίες, είναι μια προοπτική για τη χώρα μας, είπε.

Ανέφερε ωστόσο πως υπάρχουν πτυχές που θα πρέπει να διασφαλιστούν καθώς η ευρύτερη περιοχή του Βασιλικού δεν μπορεί να επωμιστεί άλλο περιβαλλοντικό βάρος. Αποτελεί «αιτία πολέμου», όπως είπε, η έκδοση αδειών για εγκαταστάσεις που έχουν να κάνουν με επεξεργασία απορριμμάτων.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χατζηγιάννης είπε πως το λιμάνι μπορεί να δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή του Βασιλικού, σημειώνοντας πως δεν πρόκειται για βιομηχανική εγκατάσταση και επικίνδυνο υποδομή.

Ερωτηθείς αν λαμβάνουν υπόψη τις ανησυχίες των κατοίκων, ο κ. Χατζηγιάννης απάντησε θετικά και σημείωσε πως ως Επιτροπή έχουν ασχοληθεί με τα θέματα στην περιοχή και είναι «κάθετα εναντίον» στην αδειοδότηση οποιονδήποτε οχληρών ή επικίνδυνων δραστηριοτήτων. «Είμαστε κάθετα υπέρ της ανάπτυξης υποστηρικτικών υπηρεσιών που αφορούν την ασφάλεια, την αστυνόμευση, τη διαχείριση του περιβαλλοντικού φόρτου της περιοχής, γιατί έχουμε επιλέξει αυτό το χώρο και θα πρέπει συμβιώσουμε ως κοινωνία με τη λειτουργία του ενεργειακού κέντρου», ανέφερε και τόνισε πως αυτή την ισορροπία θα την προστατεύσει η Βουλή και πως το λιμάνι που σχεδιάζεται θα είναι «πράσινο» προς το περιβάλλον.

Ο Λευτέρης Φωκάς, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των 9 κοινοτήτων περιοχής Βασιλικού και Πρόεδρος της Κοινότητας Καλαβασού είπε πως οι Κοινότητες είναι κάθετα εναντίον στην ανάπτυξη του λιμανιού στην περιοχή για πάρα πολλούς λόγους. Οι κοινότητες, συνέχισε, δεν είναι εναντίον της ανάπτυξης, για αυτό, είπε, είχαν συναινέσει στο παρελθόν για το ενεργειακό κέντρο αλλά είχαν τονίσει από τότε πως αυτό θα είναι μόνο για υποδομές και εταιρείες που αφορούν την ενέργεια.

«Δυστυχώς το κράτος θεώρησε ότι η περιοχή είναι ο σκουπιδοτενεκές της Κύπρου και όποια βαριά βιομηχανία δεν την θέλουν κάπου αλλού την στέλνουν στην περιοχή του Βασιλικού ή στη βιομηχανική περιοχή Καλαβασού», είπε και πρόσθεσε πως ακόμη ένας λόγος που δεν θέλουν το λιμάνι στην περιοχή είναι γιατί αυτό θα αυξήσει την επικινδυνότητα καθώς θα γίνονται εργασίες και επιδιορθώσεις πλοίων και αν υπάρξει ένα ατύχημα θα υπάρξει μια «έκρηξη ντόμινο» στις βιομηχανίες υγρών καυσίμων με ανυπολόγιστες, όπως ανέφερε, συνέπειες.

Επίσης, ανέφερε, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στα θέματα υγείας των κατοίκων της περιοχής καθώς η περιοχή του Βασιλικού είναι η πιο βεβαρημένη στην Κύπρο με βάση τις μετρήσεις που γίνονται. Η διακίνηση των μεγάλων φορτηγών που θα εξυπηρετούν το λιμάνι θα αυξήσει και το διοξείδιο του άνθρακα και τη σκόνη στην περιοχή, κάτι που θα αποτελέσει ένα επιπρόσθετο αρνητικό στοιχείο για την υγεία των κατοίκων.

Ερωτηθείς τι προτίθενται να κάνουν οι Κοινότητες αν η απόφαση προχωρήσει προς υλοποίηση, ο κ. Φωκάς είπε πως θα κατέλθουν σε κινητοποιήσεις και είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των κατοίκων. «Αν δεν μπορέσουμε να πείσουμε με τις απόψεις μας θα πάρουμε δυναμικά μέτρα», ανέφερε.Κύριες Ειδήσεις

Translate »