Breaking News

Σταύρος Σταύρου: Η επόμενη δεκαετία ανήκει στη Λάρνακα


Πηγή: inbusiness.com.cy

Την πεποίθηση ότι η επόμενη δεκαετία ανήκει στη Λάρνακα εκφράζει ο πρόεδρος του ΕΒΕ Λάρνακας, Σταύρου Σταύρου, τονίζοντας ότι η πόλη αποκτά μια νέα δυναμική και γι’ αυτό προσελκύει αυξημένο αριθμό αναπτύξεων.

 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού IN Business, o κ. Σταύρου τονίζει πως μετά από πολλούς αγώνες, ο Λαρνακέας επιχειρηματίας έχει καταφέρει να αποδείξει στα κέντρα λήψης αποφάσεων την αξία και τη δυναμική του, ενώ υπογραμμίζει παράλληλα πως δεν είναι τυχαίο που η Λάρνακα θεωρείται αυτή τη στιγμή ως μια πολύ ελκυστική περιοχή για επενδύσεις, καθώς και για εγκαθίδρυση εταιρειών.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Λάρνακας σημειώνει πως στην πόλη υπάρχουν νέες αναπτύξεις, κυρίως, στους τομείς των ακινήτων και της ανάπτυξης γης, του λιανικού εμπορίου, της τεχνολογίας και του τουρισμού, και πιο συγκεκριμένα στην ανέγερση νέων ξενοδοχείων. «Είναι με ικανοποίηση», υπογραμμίζει, «που βλέπουμε τη Λάρνακα, το τελευταίο διάστημα, να αποτελεί προτίμηση διεθνών ξενοδοχειακών αλυσίδων».

 

 

Πώς βλέπετε τη μεταμόρφωση της Λάρνακας ως επενδυτικού προορισμού από πλευράς αναπτύξεων;

Ορθά το θέτετε ότι η Λάρνακα μεταμορφώνεται. Ως επενδυτικός, επιχειρηματικός και τουριστικός προορισμός, αλλά και ως μια ελκυστική περιοχή με τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης. Μετά από στασιμότητα δεκαετιών, υπάρχουν θετικές και κυρίως απτές εξελίξεις για τα δύο μεγαλύτερα και πολυαναμενόμενα έργα υποδομής, που θα επιφέρουν μακροπρόθεσμα, πολύπλευρα και πολυδιάστατα οφέλη στην τοπική οικονομία αλλά και στην κοινωνία.

Ξεκίνησε, λοιπόν, επίσημα αυτό τον Απρίλιο η ανάληψη της διαχείρισης του Λιμανιού και της Μαρίνας Λάρνακας από την κοινοπραξία του εν λόγω έργου, ενώ ολοκληρώνεται και η απομάκρυνση των δεξαμενών αποθήκευσης πετρελαιοειδών, όπου στον χώρο θα εφαρμοσθεί το νέο σχέδιο περιοχής. Μιας περιοχής αναζωογονημένης, περιβαλλοντικά αναβαθμισμένης, υπερσύγχρονης, φιλικής στον κάτοικο, τον επιχειρηματία, τον εργαζόμενο και τον τουρίστα.

 

 

Ποια άλλα έργα προχωρούν;

Είναι αρκετά τα έργα που υλοποιούνται και άλλα τόσα που τροχοδρομούνται στην πόλη και επαρχία, μεταξύ των οποίων η τρίτη φάση του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας, παραλιακοί πεζόδρομοι, έργα χρηματοδοτούμενα από τα διαρθρωτικά ταμεία, που αφορούν στη δημιουργία πλατειών, την ανάπλαση οδών και διευκολύνσεων για ΑΜεΑ στο αστικό κέντρο, τον εμπλουτισμό των υποδομών, τη δημιουργία αθλητικών χώρων και την αποκατάσταση ιστορικών κτιρίων.

 

 

Αποκτά νέα δυναμική

Συναντήσατε κάποια προβλήματα στην πορεία αυτή;

Για να προχωρήσουν τα έργα αυτά, από τα πιο μεγάλα μέχρι τα πιο μικρά, τα εμπόδια ήταν πολλαπλά, όμως δεν πτοηθήκαμε και δεν αμφισβητήσαμε λεπτό τις δυνατότητες της Λάρνακας. Μάλιστα, παλέψαμε συλλογικά για να επιτευχθούν οι στόχοι που εξ αρχής θέσαμε. Και γι’ αυτό πετύχαμε.

Διότι αγωνιστήκαμε όλοι ως μια γροθιά. Ο μύθος ότι οι Λαρνακείς δεν ξέρουν τι θέλουν έχει καταρριφθεί. Είναι, πλέον, αυταπόδεικτο ότι η Λάρνακα αποκτά νέα δυναμική και γι’ αυτό προσελκύει αυξανόμενο αριθμό νέων αναπτύξεων. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η επόμενη δεκαετία ανήκει στη Λάρνακα.

 

 

Παρατηρείται ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων στην πόλη τα τελευταία χρόνια και σε ποιους τομείς;

Υπάρχουν νέες αναπτύξεις, κυρίως, στους τομείς των ακινήτων και της ανάπτυξης γης, του λιανικού εμπορίου, της τεχνολογίας και του τουρισμού και πιο συγκεκριμένα στην ανέγερση νέων ξενοδοχείων. Είναι με ικανοποίηση που βλέπουμε τη Λάρνακα, το τελευταίο διάστημα, να αποτελεί προτίμηση διεθνών ξενοδοχειακών αλυσίδων. Οι επενδυτές είναι κυπριακές ή ξένες επιχειρήσεις καθώς και συμπράξεις/κοινοπραξίες ντόπιων και ξένων. Όσον αφορά τους ξένους επενδυτές, η πλειοψηφία που επιλέγουν την περιοχή μας είναι, κυρίως, από το Ισραήλ, τον Λίβανο και γενικότερα τη Μέση Ανατολή καθώς και από τη Ρωσία.

 

 

Θεωρείτε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος της πόλης σας αντιμετωπίζεται επί ίσοις όροις με τις άλλες επαρχίες;

Μετά από πολλούς αγώνες, ο Λαρνακέας επιχειρηματίας έχει καταφέρει να αποδείξει στα κέντρα λήψης αποφάσεων την αξία και τη δυναμική του. Η Λάρνακα διαχρονικά πρώτευε σε αρκετούς τομείς του εμπορίου και της βιομηχανίας και αυτό έχει, επιτέλους, αναγνωριστεί. Το γεγονός επίσης ότι προσπαθούμε να διεκδικούμε συλλογικά και ομόφωνα βοηθά, ώστε να μην αφήνουμε αφορμές, που να δίνουν δικαιολογίες, για να μην προωθούνται τα αιτήματα του τοπικού επιχειρηματικού κόσμου. Συνεπώς, μπορούμε να πούμε ότι η αντιμετώπιση που τυγχάνει ο επιχειρηματίας της Λάρνακας είναι ισάξια με των άλλων επαρχιών και αντάξια των ικανοτήτων και δυνατοτήτων του.

 

 

Η πανδημία και ο πόλεμος 

Πώς η πανδημία του κορωνοϊού και οι εξελίξεις, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, επηρεάζουν τις επιχειρήσεις της πόλης;

Διανύουμε μια εποχή μεγάλων και πρωτόγνωρων αναταράξεων, που επηρεάζουν την τοπική και παγκόσμια οικονομία. Δυστυχώς, η πανδημία έχει αντίκτυπο σ’ ένα ευρύ φάσμα εταιρειών, με το μεγαλύτερο ίσως πλήγμα να εντοπίζεται στις μικρομεσαίες λιανεμπορικές επιχειρήσεις και κυρίως στα καταστήματα του εμπορικού κέντρου. Η πανδημία επίσης, πέραν της μείωσης του όγκου εργασιών, ήρθε να διαμορφώσει και άλλους παράγοντες, όπως τις καταναλωτικές συνήθειες και τον τρόπο συναλλαγών.

Συνεπώς, αν η επιχείρηση δεν ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα με ευελιξία και δεν εκσυγχρονίζεται εγκαίρως, τότε σίγουρα οι επιπτώσεις θα είναι μεγαλύτερες. Όσον αφορά τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, θεωρώ ότι η ενδεχόμενη μείωση που θα προκύψει στο τουριστικό ρεύμα – αφού επηρεάζονται κυρίως δύο εκ των σημαντικότερων αγορών της Λάρνακας – θα επιφέρει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις και στις επιχειρήσεις των οποίων ο κύκλος εργασιών σχετίζεται άμεσα και έμμεσα με τον τουρισμό. Επιπρόσθετα, αν και ακόμη είναι νωρίς για ασφαλείς προβλέψεις, αναμένεται ότι το κυριότερο πρόβλημα, που θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις, είναι η αύξηση του κόστους της ενέργειας, ενώ αρνητικά ενδέχεται να επηρεαστούν και οι εμπορικές συναλλαγές με τις δύο αυτές χώρες.

 

 

Πώς το ΕΒΕΛ συμβάλλει στην αποτροπή τέτοιων φαινομένων και στην ενίσχυση των επιχειρηματιών;

Το ΕΒΕΛ αφουγκράζεται τις ανησυχίες των επιχειρηματιών και δουλεύει συντονισμένα με τον Δήμο Λάρνακας και άλλους φορείς της πόλης, υποβάλλοντας συγκεκριμένες εισηγήσεις για αναζωογόνηση και ενίσχυση της λειτουργικότητας του εμπορικού κέντρου. Υποστηρίζουμε, ταυτόχρονα, την ανάγκη να δοθούν κίνητρα στους καταστηματάρχες για να παραμείνουν και να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στο κέντρο.

 

 

Τα πλεονεκτήματα και το στοίχημα 

Ποια πλεονεκτήματα προσφέρει η Λάρνακα στους επενδυτές;

Δεν είναι τυχαίο που η Λάρνακα θεωρείται αυτή τη στιγμή ως μια πολύ ελκυστική περιοχή για επενδύσεις καθώς και για εγκαθίδρυση εταιρειών. Θεωρείται καταρχάς ως η πύλη εισόδου της Κύπρου, αφού διαθέτει το κυρίως αεροδρόμιο της χώρας, λιμάνι και μαρίνα, ενώ με βάση τη Λάρνακα μπορεί κανείς να διανύσει την υπόλοιπη Κύπρο σε λιγότερα χιλιόμετρα παρά από οπουδήποτε αλλού. Επίσης, οι τιμές γης και ακινήτων καθώς και τα ενοίκια είναι συγκριτικά χαμηλότερα σε σχέση με άλλες περιοχές. Διαθέτει, παράλληλα, ψηλού επιπέδου λογιστικές, χρηματοοικονομικές, νομικές και άλλες απαραίτητες για τον επιχειρηματία υπηρεσίες.

Η Λάρνακα είναι, επίσης, μια φιλήσυχη παραλιακή πόλη, βολικά συμπαγής, με αξιοθέατα, δραστηριότητες, πληθώρα ποιοτικών χώρων εστίασης, ενώ γενικά προσφέρει ποιότητα ζωής. Μια ποιότητα που συνεχώς αναμένεται να βελτιώνεται, αφού υλοποιούνται τα σημαντικά αναπτυξιακά έργα, που προανέφερα, αλλά και σειρά άλλων περιβαλλοντικών και εμπλουτιστικών αναπτύξεων σε όλη την επικράτεια της περιφέρειας.

 

 

Ποιο είναι το μεγάλο στοίχημα για τη Λάρνακα στον ορίζοντα της επόμενης 20ετίας;

Το στοίχημα είναι να αναπτυχθούμε σωστά, αποφεύγοντας τη ραγδαία και αλόγιστη ανάπτυξη, που έχει παρατηρηθεί σε άλλες περιοχές. Γιατί είναι σοφό να μαθαίνουμε από τα λάθη μας, αλλά σοφότερο να μαθαίνουμε από τα λάθη των άλλων. Αυτή η καθυστέρηση. που είχε η Λάρνακα. θα πρέπει να αξιοποιηθεί, ώστε να επιτύχουμε την επιδιωκόμενη αειφόρο ανάπτυξη.

Είμαστε πραγματικά πολύ περήφανοι που ακόμη διατηρούμε τον χαρακτήρα και την ταυτότητά μας. Αυτό δεν θα πρέπει κατ’ ουδένα λόγο να θυσιαστεί στον βωμό της επιδιωκόμενης μεν, προγραμματισμένης και λελογισμένης δε, ανάπτυξης. Σ’ αυτό εστιαζόμαστε και τούτο πρέπει να κρατήσουμε, παρέχοντας όλες τις μοντέρνες υπηρεσίες προς τον δημότη και τον ξένο επενδυτή και επισκέπτη.

 

 

Τι θα θέλατε εσείς ως πρόεδρος του ΕΒΕ Λάρνακας να γίνει προς το καλύτερο; Ποιο το όραμά σας;

Όραμα μου είναι να δω μια Λάρνακα να μοιάζει και να λειτουργεί ως μια πόλη του 21ού αιώνα, αλλά να αποπνέει ταυτόχρονα την αίγλη της Λάρνακας του 19ου αιώνα, τότε που ήταν η κατεξοχήν πόλη των προξενείων και των εμπορευόμενων και η πλέον αναπτυγμένη από όλες τις κυπριακές πόλεις.

 

 

Συνεχώς αναπτυσσόμενοι τομείς 

Πώς κινούνται οι τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται οι δικές σας επιχειρήσεις στη Λάρνακα;

Η εταιρεία μου δραστηριοποιείται τοπικά, αλλά κυρίως σε διεθνές επίπεδο, στους τομείς της ιδιοκτησίας και διαχείρισης ναυτιλιακών εταιρειών, της ανάπτυξης λογισμικών για την ψηφιοποίηση του ναυτιλιακού τομέα και σε γενικού τύπου επενδύσεις με ειδίκευση στις νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις.

Πρόκειται για τομείς συνεχώς αναπτυσσόμενους και παρόλο που ορισμένοι εξ αυτών και κυρίως η ναυτιλία είχαν επηρεαστεί από την πανδημία, εντούτοις παραμένουν ανθεκτικοί από τους τριγμούς της κρίσης.

Πιστεύω πολύ στις δυνατότητες και προοπτικές της Λάρνακας αλλά και της Κύπρου γενικότερα στον τομέα της γαλάζιας οικονομίας, ενώ θεωρώ ότι οι νεοφυείς επιχειρήσεις στον τεχνολογικό κλάδο και όχι μόνο, έχουν μέλλον, αλλά και σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στην τοπική και διεθνή αγορά.Κύριες Ειδήσεις

Translate »