Προεδρική παρέμβαση θα ζητήσει ο Δήμος Λάρνακας για τρία θέματα που απασχολούν την πόλη


Παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στα τρία σημαντικά θέματα που απασχολούν την πόλη, δηλαδή τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου, την ίδρυση της Πανεπιστημιακής Σχολής και την απόδοση ολόκληρου του κτηρίου του παλιού Νοσοκομείου στον Δήμο για μεταστέγαση του Δημοτικού Μεγάρου, θα ζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο σε συνάντηση που θα έχει μαζί του τη Δευτέρα 31 Αυγούστου.

 

 

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας «στην επιστολή που στάλθηκε στις 28 Ιουλίου στον Πρόεδρο Αναστασιάδη περιλαμβάνονται τα τρία πιο σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την Λάρνακα. Είναι θέματα που πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμβαση του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας γιατί το κάθε ένα με τη δική του σημασία είναι τα τρία θέματα που καίνε τους Λαρνακείς όχι μόνο του Δήμου, αλλά ολόκληρης της επαρχίας».

Πρόσθεσε ότι «το πρώτο είναι το θέμα μετακίνησης των εγκαταστάσεων υγραερίου. Το κράτος, οι εταιρείες και ο Δήμος Λάρνακας είχαμε καταλήξει σε μια συμφωνία, η οποία προνοούσε ότι η μετακίνηση των υγρών καυσίμων θα έπρεπε να γίνει μέχρι το τέλος του 2019 και η  μετακίνηση του υγραερίου μέχρι το τέλος του 2020, αλλά και παράλληλα οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης ασφάλτου».

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, «παρά την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε, έχουμε επιτύχει τον στόχο της μετακίνησης των υγρών καυσίμων, ωστόσο παραμένουν κάποιες λεπτομέρειες ακόμα και της τελευταίας εταιρείας που είναι η ΕΚΟ. Εκεί που παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση και δεν υπάρχει περίπτωση να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για το τέλος του 2020, ούτε και κάποια φυσιολογική καθυστέρηση λόγω της πανδημίας του κορωνοιού, είναι το θέμα μετακίνησης του υγραερίου».

Θέλουμε, συνέχισε ο Δήμαρχος Λάρνακας «την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το πώς θα λυθεί  το θέμα της εκφόρτωσης του υγραερίου στην περιοχή του Βασιλικού αλλά και το γεγονός ότι η μία εταιρεία, δηλαδή τα Ελληνικά Πετρέλαια, δεν έχει ξεκινήσει καν τις δικές της εγκαταστάσεις στην περιοχή του Βασιλικού. Αυτό είναι κάτι που μας προβληματίζει έντονα και ανάλογα με το τι θα ακούσουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη συνάντηση που θα έχουμε μαζί του, θα καθορίσουμε το προσεχές διάστημα τα επόμενα μας βήματα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Βύρας είπε πως «όσον αφορά το ζήτημα αποθήκευσης ασφάλτου, κάποιες ιδιωτικές εταιρείες υπέβαλαν αίτηση για εξασφάλιση άδειας αποθήκευσης ασφάλτου στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας. Ωστόσο, λόγω της γραφειοκρατίας που επικρατεί στο δημόσιο, η υπόθεση έχει σκαλώσει στα διάφορα Τμήματα και Υπουργεία και θέλουμε αυτή η διαδικασία να προχωρήσει», είπε. Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι αυτό του υγραερίου που χρειάζεται η έντονη παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας ανέφερε και σημείωσε πως «θέλουμε ξεκάθαρες κουβέντες και ξεκάθαρες ενέργειες, πότε δηλαδή ξεκινά η εταιρεία ΕΚΟ, πότε επιλύεται το πρόβλημα και πότε επιτυγχάνουμε την μετακίνηση».

Οσον αφορά το θέμα της ίδρυσης της Πανεπιστημιακής Σχολής στη Λάρνακα, ο Δήμαρχος είπε πως «η ανησυχία μας έγινε ακόμα πιο έντονη μετά την συνάντηση του Δήμου Λάρνακας με τον Υπουργό Παιδείας, ο οποίος ενημέρωσε πως λόγω της πανδημίας δεν έχει μπει κανένα κονδύλι στον προϋπολογισμό. Πέραν των άλλων που μας είπε, τα οποία μας ανησυχούν ακόμη περισσότερο είναι και το γεγονός πως, από ό,τι καταλάβαμε δεν είναι εγκεκριμένη η Σχολή δημοσιονομικά».

Πρόσθεσε ότι «υπάρχει πολιτική απόφαση αλλά το δημοσιονομικό δεν μας έχει πει ότι αναβάλλεται, αλλά ότι η δημιουργία της Σχολής θα επανεξεταστεί του χρόνου». Ο Δήμος Λάρνακας, «θέλει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συγκεκριμένη ενέργεια για να ανοίξει άρθρο στον προϋπολογισμό» είπε και σημείωσε πως «πρέπει να μπουν λεφτά. Είναι κατανοητό ότι φέτος λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν θα υπάρχουν λεφτά και το θέμα πρέπει να πάρει μια αναβολή, ωστόσο άλλο είναι η αναβολή και άλλο είναι η έγκριση και σ’ αυτό το σημείο θέλουμε ξεκάθαρες κουβέντες από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη».

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Βύρα, «το τρίτο θέμα που προέκυψε και περιλαμβάνεται στην επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι αυτό του παλιού Νοσοκομείου Λάρνακας, δηλαδή η παραχώρηση όχι ολόκληρου του χώρου στον Δήμο, αλλά μέρους του και του γεγονότος ότι δεν μπορούμε να μετακινηθούμε εκεί για μεταστέγαση του Δημοτικού Μεγάρου. Είναι κάτι που θέλουμε να συζητήσουμε με τον Πρόεδρο, γιατί η υπόσχεση που μας έδωσε είναι ότι θα μας παραχωρηθεί ολόκληρος ο χώρος, ενώ γραπτώς πήραμε άλλη απάντηση».

Σε άλλη ερώτηση ο Δήμαρχος είπε πως «έχουμε ενημερωθεί ότι στις 31 Αυγούστου το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε όλα τα θέματα, οι θέσεις τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και της Επιτροπής Ανάπτυξης Λάρνακας, είναι ομόφωνες».

Ερωτηθείς κατά πόσον με βάση τα δεδομένα που επικρατούν στην κυπριακή κοινωνία και την οικονομία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, είναι αισιόδοξος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ακούσει τα θέματα που θα θέσει ενώπιον του το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Ανδρέας Βύρας απάντησε πως «προτιμώ να είμαι ρεαλιστής, ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος και θα δείξει η πράξη».

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕΚύριες Ειδήσεις

Translate »