Προβληματισμός για τις ποινές σε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων


Προβληματισμός επικρατεί στα μέλη της Επιτροπής Νομικών της Βουλής για το νομοσχέδιο που προβλέπει κατακόρυφη αύξηση των ποινών για εστιάτορες και ιδιοκτήτες καφετεριών και ιδιαίτερα για το λουκέτο που μπορεί να βάζει ο Αρχηγός Αστυνομίας.

Το θέμα συζητήθηκε χθες, με τη μορφή του κατεπείγοντος και αύριο θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Σαββίδης, υπεραμύνθηκε των δύο νομοσχεδίων, λέγοντας ότι επιδιώκεται η επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά μέσα σε ασφαλή δεδομένα. Όπως ανέφερε, αυξάνεται από έξι μήνες φυλακή και €3.000 πρόστιμο, σε ένα χρόνο φυλακή και €50.000 πρόστιμο, γενικά η παραβίαση τού περί λοιμοκάθαρσης νόμου. Από την πρόνοια αυτή δεν επηρεάζεται το γενικό εξώδικο των €300 για τους πολίτες. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «εισάγουμε μια νέα κατηγορία προστίμων, που αφορά τους ιδιοκτήτες ή διαχειριστές επιχειρήσεων των οποίων η λειτουργία άρχισε μέσα στο πλαίσιο της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων». Ο κ. Σαββίδης διαχώρισε την ατομική ευθύνη με αυτήν κάποιου ιδιοκτήτη υποστατικού, λέγοντας ότι εκεί «υπάρχει η δυνατότητα να προσβληθούν πολύ περισσότερα άτομα από τις παραλείψεις ή τις ενέργειες κατά παράβαση των νόμων από τον ιδιοκτήτη ή το διαχειριστή της επιχείρησης».

Σύμφωνα με το προτεινόμενο μέτρο, ένας ιδιοκτήτης επιχείρησης ή διαχειριστής για πρώτη παραβίαση θα τιμωρείται με πρόστιμο €2.000, τη δεύτερη παραβίαση με €4.000 και την τρίτη παραβίαση με €8.000. Από την τέταρτη παραβίαση ή και νωρίτερα, αν αυτό κριθεί σκόπιμο, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, υπάρχει δυνατότητα να καταχωρηθεί ποινική υπόθεση στο δικαστήριο και ταυτόχρονα με μονομερή αίτηση, να μπορεί ο Αρχηγός της Αστυνομίας να διεκδικήσει στο Δικαστήριο την άμεση αναστολή των υπηρεσιών της επιχείρησης αυτής.

Σε ερώτηση για θέσεις που εκφράστηκαν από βουλευτές για εξοντωτικές ποινές, ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι κύρια επιθυμία της κυβέρνησης να επανεκκινήσει η οικονομία. Μέσα στα πλαίσια των επιδημιολογικών συνθηκών και των συμβουλών που η κυβέρνηση παίρνει από την ομάδα των εμπειρογνωμόνων έχουμε προχωρήσει ήδη κάποια επίσπευση των μέτρων και σίγουρα μας ενδιαφέρει το συντομότερο να επανεκκινήσει η οικονομία, πρόσθεσε. Γι’ αυτό, σημείωσε ο κ. Σαββίδης, πρέπει ταυτόχρονα και μαζί με τις χαλαρώσεις να λαμβάνονται τέτοια μέτρα ώστε να βεβαιωνόμαστε ότι δεν θα υπάρξει νέο κύμα κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών Γιώργο Γεωργίου, ο σκοπός των αυστηρότερων και πιο αποτρεπτικών ποινών και εξώδικων προστίμων δεν είναι να δοθεί το μήνυμα της καταστολής, αλλά να δοθεί το μήνυμα της αποτροπής, ούτως ώστε να υπάρχει η δυνατότητα αυτές οι επιχειρήσεις και οι οικονομικοί φορείς οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες να συμμορφώνονται με τα διατάγματα και τα πρωτόκολλα τα οποία έχουν εκδοθεί. «Υπάρχουν έντονοι προβληματισμοί, τόσο όσον αφορά το ύψος των ποινών και αυτά έχουν αναμφίβολα σχέση με την αναλογικότητα που πρέπει να υπάρχει της ποινής και του αδικήματος για το οποίο επιβάλλεται η ποινή, αλλά και όσον αφορά τις προϋποθέσεις έκδοσης του δρακόντειου μέτρου της προσωρινής αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων σημείωσε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι η ουσία των νομοσχεδίων είναι η σημαντική αύξηση στα εξώδικα και η επιβολή αποτρεπτικών ποινών και επί τούτου κανείς δεν διαφωνεί. Αυτό που χρειάζεται, πρόσθεσε, είναι αναγκαία ισορροπία για να νιώθουν όλοι οι πολίτες ότι είναι ίσοι απέναντι του νόμου.

Το ΔΗΚΟ κατανοεί απόλυτα και πλήρως αφενός μεν την αναγκαιότητα επανεκκίνησης της οικονομίας, την ίδια στιγμή όμως κατανοεί ότι ο πρώτος και μεγαλύτερος στόχος είναι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, τόνισε η αναπληρώτρια πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, η οποία εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι μπορούν να γίνουν διάφορα βήματα, έτσι ώστε να έχουμε διορθωτικές κινήσεις, που να καθιστούν πιο ισοζυγισμένο το νομοσχέδιο και να επιτρέπεται η λειτουργία της οικονομίας πάντοτε μέσα στα πλαίσια που διαφυλάττουν τη δημόσια υγεία. Η ίδια εξέφρασε ιδιαίτερες επιφυλάξεις για το θέμα της αναστολής λειτουργίας ενός υποστατικού, κάτι που ενδεχομένως να θεωρηθεί και ως το τέλος της επιχείρησης.

Πηγή: Ο ΦιλελεύθεροςΚύριες Ειδήσεις

Translate »