“Πράσινο φως” για 24όροφο κτίριο κοντά στο λιμάνι Λάρνακας


Αναπροσαρμόστηκαν τα σχέδια για να αποφευχθεί η διαχείριση νερών από εκσκαφές

Σε αναπροσαρμογή του σχεδιασμού του πολυώροφου κτιρίου που προγραμματίζει να ανεγείρει κοντά στον κυκλικό κόμβο του λιμανιού της Λάρνακας, προχώρησε η εταιρεία MEJOK Ltd.

Όπως προκύπτει από σημείωμα του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή στη Βουλή, κατά την εξέταση της αίτησης Προκαταρκτικής Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον διαπιστώθηκε πως απαιτούνταν επιπρόσθετα στοιχεία, αναφορικά με τη διαχείριση των νερών από εκσκαφές, τα γεωλογικά και γεωτεχνικά δεδομένα και τη γειτνίαση με τις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών.

Ως εκ τούτου, η εταιρεία αποφάσισε να αναπροσαρμόσει το σχεδιασμό του έργου, αφαιρώντας τους υπόγειους χώρους στάθμευσης και ουσιαστικά τις εκσκαφές που δημιουργούσαν την ανάγκη για μελέτη αποστράγγισης των υπογείων νερών.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται, διασαφήνισαν τον τρόπο θεμελίωσης του έργου, με τον οποίο δεν θα γίνονταν εκσκαφές θεμελίωσης.

Με βάση την εξέλιξη αυτή, αναφέρεται στο σημείωμα του Υπουργού, δεν απαιτήθηκε εκπόνηση και κατάθεση μελέτη για τη διαχείριση νερών από εκσκαφές.

Να υπενθυμίσουμε ότι η ανάπτυξη αφορά κτίριο 24ων ορόφων, το οποίο θα ανεγερθεί από την εταιρεία MEJOK Ltd σε τεμάχιο γης που βρίσκεται στη λεωφόρο Αμμοχώστου, πίσω από το λιμάνι Λάρνακας και απέναντι από το ξενοδοχείο Radisson Blu, κοντά στον κυκλικό κόμβο του λιμανιού της πόλης.

Το κτίριο θα βρίσκεται σε απόσταση 200 μέτρων από την θάλασσα σε περιοχή όπου υπάρχουν αρκετές κατοικίες και καταστήματα.

Νοτιοδυτικά, στα 150 μέτρα βρίσκεται το ξενοδοχείο Radisson Blu. Νοτιοανατολικά στα 200 μ βρίσκεται το λιμάνι Λάρνακας. Στα 20 μ βόρεια βρίσκεται η εγκατάσταση αποθήκευσης πετρελαιοειδών των Ελληνικών Πετρελαίων και στα 600 μέτρα βόρεια, βρίσκεται το παλαιό διυλιστήριο της Λάρνακας (νυν ΚΕΤΑΠ) καθώς και οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών.

 

1

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στις αρμόδιες αρχές το έργο αφορά στον διαχωρισμό γης έκτασης 1982 τ.μ, και την κατασκευή και λειτουργία οργανωμένης ανάπτυξης, βάσει ολοκληρωμένου σχεδιασμού (master plan) με ολικό εμβαδόν 6080τ.μ.

Η ανάπτυξη αφορά πολυώροφο κτήριο οικιστικών μονάδων και εμπορικής χρήσης, το οποίο στην αίτηση που υποβλήθηκε, αρχικά προνοούσε να περιλαμβάνει επίσης 184 υπόγειες θέσεις στάθμευσης.

Το προτεινόμενο έργο σχεδιάστηκε να κατασκευαστεί σε 4 τεμάχια, συνολικού εμβαδού 1982 τ.μ. με 20 ορόφους, συνολικό ύψος 70 μέτρα, και καταλαμβάνει εμβαδό 6080 τ.μ.

Η τοποθεσία του προτεινόμενου έργου, βρίσκεται επί της λεωφόρου Αμμοχώστου εντός του αστικού ιστού του Δήμου Λάρνακας, σε απόσταση 200 μέτρων από την θάλασσα.

Στην περιοχή του έργου, υπάρχουν αρκετές κατοικίες και καταστήματα. Νοτιοδυτικά, στα 150 μέτρα βρίσκεται το ξενοδοχείο Radisson Blu. Νοτιοανατολικά στα 200 μ βρίσκεται το λιμάνι Λάρνακας. Στα 20 μ βόρεια βρίσκεται η εγκατάσταση αποθήκευσης πετρελαιοειδών των Ελληνικών Πετρελαίων και στα 600 μέτρα βόρεια, βρίσκεται το παλαιό διυλιστήριο της Λάρνακας (νυν ΚΕΤΑΠ) καθώς και οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών.

 

Βασικές υποδομές του έργου

Βάσει των τελικών αρχιτεκτονικών σχεδίων του έργου και αφού το υπόγειο έχει ακυρωθεί , το έργο θα περιλαμβάνει:

  • Το κτήριο θα έχει συνολικά 20 επίπεδα, μεταξύ των οποίων ισόγειο χώρο εμπορικής χρήσης, εμβαδού 605 τ.μ και ύψους 5.65 μέτρων, όπου θα μπορούν να στεγαστούν 3 καταστήματα και 14 χώροι στάθμευσης
  • Οι κύριοι χώροι στάθμευσης χωροθετούνται σε 6 επίπεδα άνωθεν των καταστημάτων.
  • 3 όροφοι όπου θα στεγαστούν διάφορες τεχνικές υπηρεσίες της οικοδομής
  • Όλοι οι υπόλοιποι όροφοι για οικιστική χρήση, με 4, 3 ή 2 διαμερίσματα σε κάθε όροφο.

 

Συνολικά θα υπάρχουν 46 διαμερίσματα των 2 ή 3 υπνοδωματίων. Το βασικό κτήριο θα οικοδομηθεί με τη χρήση μεταλλικών ελασμάτων.

Η Περιβαλλοντική Αρχή θεωρεί πως από πλευράς περιβαλλοντικών επιπτώσεων και νοουμένου πως δεν θα υπάρξει ζήτημα διαχείρισης νερών από εκσκαφές, δεν προκύπτουν ζητήματα που δεν μπορούν να τύχουν διαχείρισης και στη βάση της συμμόρφωσης με τους όρους που έθεσε, το έργο μπορεί να υλοποιηθεί.

HomeΚύριες Ειδήσεις

Translate »