Μπαίνει τάξη στα τ/κ φιλέτα της Ακτής Μακένζι


Πηγή: philenews.com

Την αποτελεσματική διαχείριση των 17 τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας οικοπέδων που βρίσκονται στην προνομιούχα παραλιακή περιοχή Μακένζι στη Λάρνακα προωθεί το κράτος με καθυστέρηση πολλών ετών, φιλοδοξώντας να αντιμετωπίσει οριστικά ένα χρονίζον πρόβλημα, εξαιτίας του οποίου το κράτος υφίσταται απώλεια σημαντικών εσόδων.

Το ζήτημα τέθηκε επί τάπητος στην τελευταία συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Διαχείριση των Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, υπό την προεδρία του Υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Ιωάννου, ο οποίος έχει την ιδιότητα του Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών. Πήραν μέρος ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων, των αγροτικών οργανώσεων, της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων και της Γενικής Συνομοσπονδίας Παγκύπριων Οργανώσεων Βιοτεχνών Επαγγελματιών Καταστηματαρχών. Ζητούμενο είναι η ορθολογική διαχείριση των 17 οικοπέδων/ υποστατικών στην περιοχή Μακένζι και η επίλυση όλων των πολύπλοκων και σύνθετων προβλημάτων, όπως είναι το καθεστώς μίσθωσης των περιουσιών, οι μη εγκεκριμένες πολεοδομικές αναπτύξεις, η παράνομη λειτουργία υποστατικών και κέντρων αναψυχής και γενικά, η απουσία ενός συνολικού πλαισίου που να ρυθμίζει τα ζητήματα που προκύπτουν από την οικονομική δραστηριοποίηση στην περιοχή.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών Γιώργος Ματθαιόπουλος, παρουσίασε στα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής όλες τις πτυχές των προβλημάτων και κατατέθηκαν συγκεκριμένες εισηγήσεις τόσο επί των γενικών αρχών που θα διέπουν την συνολική διαχείριση όλων των οικοπέδων, αλλά και ενός εκάστου οικοπέδου ξεχωριστά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», κατατέθηκαν εισηγήσεις οι οποίες διαμορφώθηκαν μετά από σχετική καθοδήγηση του Γενικού Εισαγγελέα, και στοχεύουν στον εξορθολογισμό της διαχείρισης των μισθώσεων, απεγκλωβίζουν τον Κηδεμόνα από τις προβληματικές συνθήκες που δημιούργησε η μακροχρόνια ανοχή σε νόμιμες και μη μισθώσεις και αναπτύξεις. Το Υπουργείο Εσωτερικών προωθεί νέες ρυθμίσεις που να ανταποκρίνονται στα σύγχρονα οικονομικά και διαχειριστικά δεδομένα, μέσα από ένα σύστημα δίκαιο και διάφανο. Όπως επεξηγήθηκε στη συνεδρία της Συμβουλευτικής Επιτροπής μια νέα, σύγχρονη και αποτελεσματική διαχείριση των οικοπέδων, η οποία θα περιλαμβάνει και τη συμβατική συμμετοχή της αρμόδιας Τοπικής Αρχής, αναμένεται ότι θα διασφαλίσει τους επιχειρηματίες που θα δραστηριοποιούνται στην περιοχή ώστε οι ίδιοι να μεγιστοποιήσουν την ποιότητα των υπηρεσιών τους, αλλά παράλληλα, θα κομίσει στο Ταμείο του Κηδεμόνα σημαντικά έσοδα (υπολογίζονται πέραν του ενός εκατομμυρίου ευρώ ετησίως), τα οποία στη συνέχεια θα μπορούν να διοχετευτούν στην ενίσχυση της στήριξης των εκτοπισμένων.

Αφού επιβεβαίωσε την αναγκαιότητα για λήψη δραστικών μέτρων για τον εξορθολογισμό της διαχείρισης των οικοπέδων στην συγκεκριμένη περιοχή, η Συμβουλευτική Επιτροπή χαιρέτισε την προσπάθεια του Υπουργείου Εσωτερικών για εξεύρεση συνολικής λύσης σε ένα πρόβλημα το οποίο αφορά έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς πνεύμονες της Επαρχίας Λάρνακας και υιοθέτησε τις γενικές αρχές που έθεσε το Υπουργείο. Το σύνολο των μελών της Συμβουλευτικής Επιτροπής σημείωσε ότι η προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος, στη βάση της παρουσίασης που έκανε το Υπουργείο Εσωτερικών για τη διαχείριση των οικοπέδων στην Ακτή Μακένζι, θα συμβάλει στην ρύθμιση όλων των ανοιχτών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των άναρχων αναπτύξεων που παρατηρούνται σήμερα. Εκφράστηκε η προσδοκία ότι θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για περαιτέρω ανάπτυξη και αναβάθμιση της οικονομικής και τουριστικής δραστηριότητας της περιοχής τόσο προς όφελος ολόκληρης της πόλης της Λάρνακας, όσο και των ίδιων των εκτοπισμένων.

 

 

Κλιμάκιο διενεργεί ελέγχους σε υποστατικά σε όλες τις πόλεις

Αποφασισμένος να υλοποιήσει την πολιτική μηδενικής ανοχής εμφανίζεται ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Διαχείριση των Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, τόνισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού του καθεστώτος διαχείρισης, ώστε να εκλείψουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα φαινόμενα κακών πρακτικών που λειτουργούν σε βάρος του προσφυγικού κόσμου, που είναι οι πρώτοι δικαιούχοι, και γενικότερα του δημοσίου συμφέροντος. Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του στο Υπουργείο, εργάζονται στη βάση συγκεκριμένου πλάνου για εξορθολογισμό της διαχείρισης Τκ περιουσιών, όπως προβλέπει και το προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το Υπουργείο Εσωτερικών θεωρεί πως η συνολική επίλυση των φαινομένων κακοδιαχείρισης των τ/κ περιουσιών, των παράνομων δραστηριοτήτων και του μη ορθολογικού συστήματος/ μοντέλου παραχώρησης και διαχείρισης τους, θα επιτευχθεί μέσω ενός ολοκληρωμένου πλάνου δράσεων, το οποίο περιλαμβάνει τις κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις, την παροχή των κατάλληλων εργαλείων στον Κηδεμόνα Τ/κ Περιουσιών, καθώς και την κατάλληλη οργάνωση και στελέχωση της αρμόδιας Υπηρεσίας.Κύριες Ειδήσεις

Translate »