Με αρχιτεκτονικό διαγωνισμό κάθε έργο του ΚΟΑΓ


Πηγή: inbusiness.com.cy

 

Αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς για κάθε νέο έργο του, είτε αυτό αφορά το Σχέδιο για παροχή Στέγης με προσιτό ενοίκιο, είτε αφορά το αναπτυξιακό του πρόγραμμα, προκηρύσσει πλέον ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ), κάτι που επιτρέπει στον Οργανισμό να ξεφύγει από τις τυποποιημένες μονάδες κατοικιών που ανέγειρε τα προηγούμενα χρόνια και να κινηθεί σε μονάδες που δεν θα διαφέρουν από αυτές που ανεγείρονται από τον ιδιωτικό τομέα.

«Για όλα τα έργα του ΚΟΑΓ, είτε αυτά αφορούν το Σχέδιο Προσιτού Ενοικίου, είτε αφορούν το αναπτυξιακό του πρόγραμμα – το οποίο αφορά τις Μονάδες που θα πωλεί – τα οποία έχουν στόχο να καλυφθούν οι ανάγκες οικογενειών χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων, θα προκηρύσσεται πλέον αρχιτεκτονικός διαγωνισμός αντί να σχεδιάζονται οι Μονάδες από τον ίδιο τον Οργανισμό», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΚΟΑΓ Μάριος Πελεκάνος.

Ανέφερε ότι αυτό προβλεπόταν και σε μία από τις πρώτες αποφάσεις που έλαβε το ΔΣ ΚΟΑΓ,  και πρόσθεσε πως με αυτό το τρόπο εμπλέκεται «πολύ περισσότερο» ο ιδιωτικός τομέας στις αναπτύξεις του Οργανισμού με στόχο, όπως τόνισε, «να επωφεληθούμε την τεχνογνωσία που υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό αλλά και να μας επιτραπεί να προχωρούμε πολλά έργα παράλληλα».

Ειδικότερα, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι ήδη για ένα έργο του ΚΟΑΓ στην Λάρνακα τον διαγωνισμό που προκηρύχθηκε κέρδισε γραφείο του εξωτερικού και πρόσθεσε ότι οι συγκεκριμένες Μονάδες θα είναι πολύ υψηλής απόδοσης ενεργειακά που σημαίνει, όπως εξήγησε, πολύ χαμηλό κόστος συντήρησης, και Μονάδες όμορφα σχεδιαστικά αναβαθμισμένες χωρίς να είναι οι παραδοσιακά τυποποιημένες Μονάδες που ανέγειρε τα προηγούμενα χρόνια ο Οργανισμός.

«Αυτό είναι και το πρώτο μας έργο με το οποίο εφαρμόστηκε η νέα μας μεθοδολογία, η οποία προβλέπει την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ο οποίος μας επιτρέπει να πάρουμε πολλές προτάσεις μέσα στα πλαίσια που καθορίζει ο ΚΟΑΓ», ανέφερε, ενώ σημείωσε πως έχει ήδη προκηρυχθεί και δεύτερος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για ένα άλλο έργο του ΚΟΑΓ στα Πολεμίδια και στην Κοκκινοτριμιθιά.

35 μονάδες στη Λάρνακα
Όσον αφορά την ανέγερση Μονάδων στην Λάρνακα, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι στην πρώτη φάση προβλέπεται να ανεγερθούν 35 Μονάδες σε γη που κατέχει ο ΚΟΑΓ και πρόσθεσε ότι «το μεγαλύτερο μέρος των 35 Μονάδων θα προσφερθεί με την μορφή που προβλέπεται στο Σχέδιο Προσιτού Ενοικίου του ΚΟΑΓ».

Σε σχέση με την συμφωνία που επήλθε με τον Δήμο Λεμεσού για παροχή γης στον ΚΟΑΓ ως αντιπαροχή, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι ο Οργανισμός είναι στο στάδιο του σχεδιασμού για το τι θα κατασκευαστεί με στόχο να υλοποιηθεί η συμφωνία με τον Δήμο και να καλυφθούν οι ανάγκες στέγασης οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα, φοιτητών και νεαρών ζευγαριών.

Σημείωσε ότι η πρώτη φάση της συμφωνίας με τον Δήμο Λεμεσού στοχεύει στην ανέγερση 150 Μονάδων για το Σχέδιο του ΚΟΑΓ Προσιτό Ενοίκιο, από τις συνολικά 600 Μονάδες που προβλέπονται συνολικά στην συμφωνία.

Αναφορικά με την πρώτη φάση του Προσιτού Ενοικίου για την Λευκωσία, ο Πρόεδρος του ΚΟΑΓ είπε ότι περιλαμβάνει την ανέγερση 150 Μονάδων.

Δάνειο από την ΕΤΕ – €20 εκ. από τις εκκρεμούσες αιτήσεις του ΚΠΕ
Αναφορικά με την αντιμετώπιση προβλήματος ρευστότητας του ΚΟΑΓ που θα προκύψει λόγω της εφαρμογής του Σχεδίου Προσιτό Ενοίκιο, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι ο Οργανισμός απευθύνθηκε ήδη στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για σύναψη δανείου προς χρηματοδότηση έργων του, προσθέτοντας ότι η ακύρωση του Κυπριακού Προγράμματος Επενδύσεων (ΚΠΕ) επηρεάζει τον Οργανισμό λόγω του ότι από αυτό εισέρρεαν στον Οργανισμό κεφάλαια, ύψους τουλάχιστον €75.000 από κάθε επενδυτή για προώθηση στεγαστικών σχεδίων για προσιτή κατοικία αλλά και για υλοποίηση άλλων στεγαστικών σχεδίων/μέτρων.

Ανέφερε ότι οι τελευταίες ημέρες πριν από την ακύρωση του Προγράμματος ο ΚΟΑΓ έλαβε περίπου €3 εκατομμύρια και αναμένεται, όπως σημείωσε, «με την εξέταση όλων των αιτήσεων που εκκρεμούν να λάβουμε συνολικά περίπου €20 εκατομμύρια».

Είπε ακόμη ότι επεξεργάζονται και επιπλέον τρόπους για άντληση κεφαλαίων, ενώ σημείωσε πως προς το παρόν υπάρχουν τα κεφάλαια για την υλοποίηση των έργων στην Λεμεσό και στην Λάρνακα λόγω των κεφαλαίων που θα λάβει ο ΚΟΑΓ από τις εκκρεμούσες αιτήσεις του Προγράμματος Επενδύσεων.

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΚΟΑΓ είπε ότι μελετάται και η ανέγερση Μονάδων στις επαρχίες Αμμόχωστο και Πάφο με βάση των δυνατοτήτων του Οργανισμού και των αναγκών που υπάρχουν από το κοινό.

Ελκυστικότερα πολεοδομικά κίνητρα
Αναφορικά με την αναθεώρηση του Στεγαστικού Σχεδίου Προσιτή Κατοικία και των πολεοδομικών κινήτρων που ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, ο Πρόεδρος του ΚΟΑΓ είπε ότι αυτό έγινε επειδή δεν υπήρχε ενδιαφέρον από τους παροχείς ανάπτυξης γης και έτσι έγιναν «ακόμη πιο ελκυστικά τα πολεοδομικά κίνητρα Στέγασης και Προσιτής κατοικίας».
Θεωρώ ότι είναι αρκετά πιο ελκυστικά τα κίνητρα και θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των παροχέων ανάπτυξης γης για να ξεκινήσει η ανέγερση Μονάδων, σημείωσε.

Επίσης, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι τα βελτιωμένα πολεοδομικά κίνητρα δικαιούται να τα χρησιμοποιήσει και ο ΚΟΑΓ στις δικές του αναπτύξεις και πρόσθεσε πως με αυτό τον τρόπο δίδεται η δυνατότητα στον Οργανισμό να δημιουργήσει περισσότερες δικές του μονάδες τόσο στη συνεργασία του με τον Δήμο Λεμεσού όσο και στις δικές του αναπτύξεις για να επωφεληθεί η κοινωνία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕΚύριες Ειδήσεις

Translate »