Breaking News

Λευκαρίτης στον Άστρα: Το καλοκαίρι στη Λάρνακα θα βλέπουμε θάλασσα και όχι δεξαμενές


Πηγή: dialogos.com.cy

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία αποξήλωσης των δεξαμενών της εταιρείας ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ η οποία από την 1η Ιανουαρίου του 2020 διοχετεύει υγρά καύσιμα σε όλη την Κύπρο από τις νέες εγκαταστάσεις της στο Βασιλικό οι οποίες ανεγέρθηκαν σε ιδιόκτητη γη.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο εκτελεστικός διευθύνων σύμβουλος Ντίνος Λευκαρίτης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το καλοκαίρι θα βλέπουμε θάλασσα κι όχι δεξαμενές.

Με βάση τους υπολογισμούς του κ. Λευκαρίτη σε ένα τρίμηνο θα είναι τελειωμένη η δουλειά αποξήλωσης των 19 δεξαμενών που βρίσκονται στη Λάρνακα και στη συνέχεια τα απομεινάρια μετάλλου, θα πωληθούν ως σκραπ-μεταλ δηλαδή ως παλιοσίδερα.

Ο κ Λευκαρίτης ανέφερε παράλληλα ότι αυτή την περίοδο γίνεται εξαερισμός του εδάφους και πρόσθεσε ότι στη συνέχεια , αφού φύγουν οι δεξαμενές , θα προχωρήσει η διαδικασία αλλαγής ή καθαρισμού του χώματος καθώς μετά την παρέλευση πολλών δεκαετιών πιθανόν στο υπέδαφος να έχουν συσσωρευτεί απομεινάρια υγρών καυσίμων.

Πλέον η Εταιρεία είναι σε θέση να προσφέρει υγρά καύσιμα στην Κύπρο στις εγκαταστάσεις της στο Βασιλικό, οι οποίες έχουν τριπλάσια αποθηκευτική δυνατότητα, με 18 δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 113 χιλιάδων κυβικών μέτρων υγρού καυσίμου αντί 39 χιλιάδων κυβικών μέτρων υγρού καυσίμου που αποθηκεύονταν στις εγκαταστάσεις της Λάρνακας.
Υπενθυμίζεται ότι η αποξήλωση των δεξαμενών της ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ άρχισε το 2018.

Η ΕΞΟΝ ΜΟΜΠΙΛ θα αρχίσει και αυτή να αποξηλώνει τις υποδομές της όπως μας ανέφερε αρμόδια πηγή, από τον Ιούνιο και μετά. Για την αποξήλωση των εγκαταστάσεων αναμένεται εταιρεία από το εξωτερικό η οποία καλύπτει όλες τις εργασίες της ΕΞΟΝ ΜΟΜΠΙΛ διεθνώς. Η εταιρεία διαθέτει στη Δεκέλεια 14 δεξαμενές και 3 αποθήκες.

 

Τις επόμενες μέρες οι εκκρεμότητες για την αλυσίδα εκφόρτωσης

Τις επόμενες βδομάδες αναμένεται να διευθετηθεί κι η τελευταία εκκρεμότητα σε σχέση με την αποξήλωση των εγκαταστάσεων καυσίμων στη Δεκέλεια, η οποία αφορά την αλυσίδα εκφόρτωσης μεταφοράς και αποθήκευσης του υγραερίου.

Ενώ οι εταιρείες πετρελαιοειδών έχουν μετακινήσει τα υγρά καύσιμα στους χώρους τους στο Βασιλικό, η μεταφορά του υγραερίου θα πάρει ακόμα λίγο χρόνο, καθώς όπως δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, παραμένει να επιλυθούν οι εκκρεμότητες εκφόρτωσης του υγραερίου στο Λιμάνι Βασιλικού το οποίο ανήκει στην Αρχή Λιμένων Κύπρου και τυγχάνει διαχείρισης από το Τσιμεντοποιείο Βασιλικού.

Ενδεχομένως σε μια ή δύο βδομάδες θα βρεθούν λύσεις, ανέφερε ο κ. Βύρας, σε δύο θέματα, τα οποία έχουν να κάνουν με το πώς θα εκφορτώνεται το αέριο και κάτω από ποιες ασφαλιστικές δικλείδες έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί μια σειρά από κινδύνους.

Πρακτικά οι λύσεις εκφόρτωσης είναι δύο. Να εκφορτώνεται σε αγκυροβόλιο στη θάλασσα ή σε περίπτωση που δεν μπορεί να προσδέσει το πλοίο λόγω κακοκαιρίας, να εκφορτώνεται εντός του Λιμανιού. Όπως μας εξήγησε καλά ενημερωμένη πηγή που εμπλέκεται στη διαπραγμάτευση, ήδη η Αρχή Λιμένων είναι σε διαδικασία αναζήτησης αγκυροβολίου ενώ ήδη υποδείχθηκε και η πορεία όδευσης του αγωγού προς το τερματικό των εταιρειών.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο Δήμαρχος Ανδρέας Βύρας τόνισε ότι όποια και να είναι η λύση δεν θα επηρεάσει τα χρονοδιαγράμματα αποξήλωσης των υποδομών στη Δεκέλεια για το 2021.

Ο Ντίνος Λευκαρίτης εξέφρασε την ελπίδα ότι το καλοκαίρι θα είναι έτοιμο το νέο τερματικό για την προμήθεια υγραερίου στο Βασιλικό, για τη δημιουργία του οποίου η ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ συνεργάζεται με τις εταιρείες ΣΥΝΕΡΓΑΖ και ΙΝΤΕΡΓΚΑΖ.

ΣΤΗ ΔΕΚΕΛΕΙΑ, Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία αποξήλωσης οι εταιρείες θα αναλάβουν υπό την εποπτεία του Τμήματος Περιβάλλοντος να κάνουν την λεγόμενη απορρύπανση του εδάφους , μια διαδικασία η οποία σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κ Βύρα δεν αναμένεται να κρατήσει περισσότερο από 2 χρόνια.

Με την απελευθέρωση της περιοχής από τα οποιαδήποτε βάρη, θα δρομολογηθεί η υλοποίηση του σχεδίου περιοχής με δημόσια και ιδιωτικά έργα και εκεί ο Δήμος, διεκδικεί, υπενθύμισε ο κ. Βύρας, την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής περιοχής σε συνδυασμό με την λεγόμενη πλατεία διυλιστηρίων στην οποία ενδεχομένως να δημιουργηθεί ένα πολιτιστικό κέντρο.Κύριες Ειδήσεις

Translate »