Λάρνακα: Εκπτώσεις σε εταιρείες διεθνών δραστηριοτήτων, χωρίς απώλεια εσόδων


Εκπτώσεις σε Εταιρείες Διεθνών Δραστηριοτήτων αποφάσισε να προσφέρει ο Δήμος Λάρνακας, ωστόσο ο Δήμος εκτιμά ότι δεν θα απολέσει έσοδα από τις εκπτώσεις, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δημοτικός Ταμίας Αλέξανδρος Αναστασίου, ενώ ανέφερε ότι ούτως ή άλλως πρόκειται για τέλη που δεν είχαν υπολογιστεί σε μεγάλο βαθμό στον προϋπολογισμό του Δήμου.

Πρόσθεσε πως «το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας σε πρόσφατη συνεδρία του ενέκρινε συγκεκριμένες εκπτώσεις σε Εταιρείες Διεθνών Δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τις οποίες ενεργείς εταιρείες οι οποίες ανήκουν στον ίδιο Ομιλο Εταιρειών, θα καταβάλουν Επαγγελματική Αδεια που ανέρχεται στα 150 ευρώ».

Κληθείς να αναφέρει πόσες τέτοιες εταιρείες υπάρχουν στη Λάρνακα, είπε πως «με βάση τον κατάλογο που λάβαμε από τον Εφορο Εταιρειών, οι εταιρείες που έχουν εγγεγραμμένο γραφείο εντός των δημοτικών ορίων Λάρνακας ανέρχονται γύρω στις 11 χιλιάδες. Ωστόσο πρέπει να ελεγχθεί ποιες από αυτές είναι ενεργείς και ποιες αδρανείς, με τον ακριβή αριθμό εταιριών να ξεκαθαρίζει γύρω στο τέλος του χρόνου, αναμένοντας τις ενστάσεις που θα γίνουν και τις πληρωμές των φορολογιών».

Ερωτηθείς γιατί προσφέρεται η συγκεκριμένη έκπτωση στις Εταιρείες Διεθνών Δραστηριοτήτων, ο κ. Αναστασίου εξήγησε πως «δεν είναι μόνο η Λάρνακα που κάνει αυτές τις εκπτώσεις, αλλά όλοι οι Δήμοι της ελεύθερης Κύπρου, μετά από τη λήψη απόφασης, δεδομένου ότι ο κλάδος των Υπηρεσιών αλλά και ο τόπος μας περνά οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Μετά τα όσα έγιναν με τη (συμφωνία για αποφυγή) διπλή(ς) φορολογία(ς) Κύπρου – Ρωσίας, ως Τοπική Αυτοδιοίκηση σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε να κτυπήσουμε τον κλάδο των Υπηρεσιών αλλά και των Εταιρειών Διεθνών Δραστηριοτήτων, που εκτός από το γεγονός ότι προσφέρουν ένα σημαντικό ποσό στην οικονομία ταυτόχρονα εργοδοτούσαν χιλιάδες άτομα».

Αφού ανέφερε ότι «σε καμία περίπτωση η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θέλει να δυσκολέψει τον συγκεκριμένο κλάδο, επιβάλλοντας επιπρόσθετα τέλη» σημείωσε πως «θεωρήσαμε σωστό και δίκαιο υπό τις περιστάσεις, ορισμένες Εταιρείες που ανήκουν σε Ομιλο Εταιρειών να πάρουν μία έκπτωση. Ταυτόχρονα αποφασίστηκε, άλλες εταιρείες που θεωρούνται αδρανείς να διαγραφούν με βάση του τι σημαίνει αδρανής εταιρεία και στη βάση της εγκυκλίου του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων του 2014, όπου γίνεται ξεκάθαρη η ερμηνεία του τι σημαίνει αδρανής εταιρεία».

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασίου «ο κάθε Δήμος με βάση τους Κανονισμούς έχει τη δική του δυνατότητα να βάλει το δικό του τέλος. Ο Δήμος Λάρνακας βασιζόμενος σ’ αυτά που έχουν χρεώσει και άλλοι Δήμοι, αποφάσισε να πράξει κάτι το αντίστοιχο και ταυτόχρονα να είναι ανταγωνιστικός για την πόλη».

Σε ερώτηση πόσες εταιρείες αναμένεται να διαγραφούν, απάντησε πως «είναι ακόμα πολύ νωρίς να γνωρίζουμε τον αριθμό, αφού μόλις τον Ιούλιο έχουν αποσταλεί οι φορολογίες. Αρχισαν ήδη να λαμβάνονται κάποιες ενστάσεις από ορισμένες εταιρείες οι οποίες είναι καθ’ οδόν για διαγραφή από τον Εφορο Εταιρειών και αναμένεται να έχουμε καθαρή εικόνα γύρω στο τέλος του χρόνου».

Ερωτηθείς πόσα χρήματα ενδεχομένως να χάσει ο Δήμος Λάρνακας από τις εκπτώσεις που θα δοθούν στις συγκεκριμένες Εταιρείες, ο Δημοτικός Ταμίας είπε ότι «δεν είναι θέμα ο Δήμος να χάσει οποιαδήποτε χρήματα. Οι εκπτώσεις αυτές θα βοηθήσουν τον Δήμο, αφού ούτως ή άλλως είναι τέλη που δεν είχαν υπολογιστεί σε μεγάλο βαθμό στον προϋπολογισμό του Δήμου και αισιοδοξούμε ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα».

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι «σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια στον συγκεκριμένο τομέα θα πάμε πολύ καλά. Την ίδια ώρα εντοπίσαμε πως οι αδρανείς εταιρείες ανέρχονται περίπου στο 10 – 15% ή και λιγότερο, ωστόσο τα οφέλη που θα αποκομίσουμε στο τέλος της χρονιάς θα είναι πολύ μεγαλύτερα σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια».

Ερωτηθείς κατά πόσον το συγκεκριμένο θέμα θα επηρεάσει καθόλου τους σχεδιασμούς του Δήμου Λάρνακας, ο κ. Αναστασίου απάντησε καθόλου. «Αντιθέτως εάν όλα πάνε καλά, αυτό θα βοηθήσει τον Δήμο ακόμα περισσότερο στο να υλοποιήσει τα έργα που έχει σχεδιάσει με βάση τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου», είπε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ



Κύριες Ειδήσεις





Translate »