Ζέτα Αιμιλιανίδου: €219 εκ. έλαβαν πέραν των 180.000 εργαζομένων


Πηγή: inbusiness.com

Συνολικό ποσό ύψους €219 εκατομμυρίων παραχώρησε η Κυβέρνηση σε πέραν των 180.000 εργαζομένων στο πλαίσιο της πρώτης και δεύτερης φάσης ( από 16 Μαρτίου – 12 Μαΐου) των σχεδίων στήριξης εργαζομένων για αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην αγορά εργασίας από την πανδημία του κορωνοϊού, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, τονίζοντας παράλληλα ότι θα συνεχίσει η στήριξη για ορισμένες επιχειρήσεις και εργοδοτουμένους μέχρι και τις 12 Οκτωβρίου του 2020.

Ταυτόχρονα, η Υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι έχουν εκδοθεί χθες Δευτέρα 14.500 επιταγές, που αφορούν την πρώτη και δεύτερη φάση στήριξης των εργαζομένων και οι οποίες έχουν αρχίσει να αποστέλλονται από σήμερα στους εργοδότες για να τις δώσουν στους εργαζόμενούς τους.

Συγκεκριμένα, ενημερώνοντας την Επιτροπή για την πορεία των σχεδίων στήριξης μισθωτών, αυτοεργοδοτουμένων και επιχειρήσεων, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι για την πρώτη φάση των κυβερνητικών σχεδίων στήριξης των εργαζομένων που καλύπτει την περίοδο από 16 Μαρτίου μέχρι 12 Απριλίου, έχουν πληρωθεί περίπου 170.000 πρόσωπα με κόστος 95 εκ. ευρώ, ποσό που περιλαμβάνει και τα συμπληρωματικά ποσά (δεύτερη πληρωμή).

Σε σχέση με την δεύτερη φάση που αφορά την περίοδο από 13 Απριλίου μέχρι 12 Μαΐου, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι έχουν καταβληθεί επιδόματα σε 180.000 εργοδοτουμένος με κόστος 124 εκ. ευρώ.

Αναφέροντας ότι λήφθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας «πάρα πολλές επιστολές» από πολίτες ότι δεν υπέβαλαν αίτηση, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι αποφασίστηκε «να ανοίξουμε ξανά» την Πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την δεύτερη φάση, κατά το τριήμερο 28,29 και 30 Μαΐου, έτσι ώστε «όσες επιχειρήσεις δεν υπέβαλαν αίτηση μέχρι τις 20 Μαΐου για τους εργαζομένους τους να μπορέσουν να το πράξουν».

Επιπλέον, η Υπουργός Εργασίας είπε ότι από την πρώτη και την δεύτερη φάση υπάρχει ένας αριθμός 14.500 εργαζομένων οι οποίοι είτε είναι κλειστός ο τραπεζικός λογαριασμός τους είτε δεν έχουν υποβάλει την αίτηση όπου θα δώσουν τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού τους, πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι προς τούτο έχουν εκδοθεί χθες Δευτέρα 14.500 επιταγές, οι οποίες έχουν αρχίσει να αποστέλλονται από σήμερα στους εργοδότες για να τις δώσουν στους εργαζόμενους τους.

«Στόχος των σχεδίων μας είναι να βοηθήσουμε όλους τους εργαζομένους και αυτή ήταν από την πρώτη στιγμή η απόφαση της Κυβέρνησης» κάτι που το αποδεικνύουν και ο αριθμός των εργαζομένων που στηρίχθηκαν, υπογράμμισε.

Η Υπουργός Εργασίας είπε ακόμη ότι το Υπουργείο Εργασίας συνεχίζει με την τρίτη φάση των σχεδίων στήριξης των εργαζομένων που αφορά την περίοδο από 13 Μαΐου μέχρι 12 Ιουνίου, οι αιτήσεις των οποίων θα βγουν την 1η Ιουνίου.

Ανέφερε επίσης ότι στην τέταρτη φάση στήριξης των εργαζομένων, όπως είναι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η κρατική στήριξη θα συνεχίσει μέχρι τις 12 Οκτωβρίου και πρόσθεσε ότι «αυτή την στιγμή διεξάγεται ο κοινωνικός διάλογος και οι σκέψεις και οι αποφάσεις ποιοι θα χρειαστούν στήριξη μετά τις 12 Ιουνίου».

«Δεν πιστεύω πως στην τέταρτη περίοδο θα είναι επανάληψη των προηγούμενων σχεδίων γιατί πολλές εταιρείες του λιανικού εμπορίου έχουν ανακάμψει», αλλά σίγουρα, όπως τόνισε η κ. Αιμιλιανίδου, «η τουριστική βιομηχανία θα είναι ένας κλάδος που θα συνεχίσει να χρειάζεται την στήριξη οι εργαζόμενοι του, αν δεν ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία ή αν ανοίξουν με μια μειωμένη πληρότητα».

Οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να τεθούν θα είναι το ποσοστό ανάκαμψης μιας επιχείρησης, πρόσθεσε και σημείωσε «απόφαση μας είναι να στηρίξουμε πλήρως την τουριστική βιομηχανία».

Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι αυξήθηκε η ανεργία 
Εξάλλου, η Υπουργός Εργασίας είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι αυξήθηκε η ανεργία και πρόσθεσε ότι σε σύγκριση με πέρσι υπάρχουν περίπου 9.000 πρόσωπα περισσότερα στους εγγεγραμμένους άνεργους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, κάτι που δεν αποτελεί αύξηση της ανεργίας.

Είναι λογικό να υπάρχει αυτός ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων γιατί είναι κλειστά τα ξενοδοχεία, σε σχέση με πέρσι την ίδια περίοδο που τα ξενοδοχεία λειτουργούσαν, πρόσθεσε.

Η Υπουργός Εργασίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι με τα σχέδια που εφαρμόζει η Κυβέρνηση «δεν θα υπάρξει μεγάλη αύξηση της ανεργίας και αυτός ήταν ο στόχος μας, να μην απολυθούν εργαζόμενοι».

«Γνωρίζω ότι δεν έχουμε απολύσεις σε βαθμό ανησυχητικό», πρόσθεσε.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτών, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι δεν υπήρξε μεγάλη παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων αλλά το σημαντικό είναι, όπως τόνισε, να αρχίσουμε τις επιθεωρήσεις για αυτά τα θέματα, αφού πρώτα ολοκληρώσουμε τις πληρωμές.

Λανθασμένα στοιχεία ή παραλείψεις
Η Υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και σε «απίστευτα προβλήματα» που αντιμετώπισε το Υπουργείο σε σχέση με τις αιτήσεις, δίνοντας ως παράδειγμα, μεταξύ άλλων, το ότι μεγάλος αριθμός εργαζομένων υπέβαλε τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού του αλλά δεν υπέβαλε αίτηση, αλλά και σε προβλήματα ταυτοποίησης προσώπων που αντιμετωπίζει το μητρώο κοινωνικών ασφαλίσεων

Ανέφερε επίσης ότι επιστράφηκε αριθμός επιταγών γιατί οι εργαζόμενοι δεν είχαν βάλει διεύθυνση κατοικίας αλλά μόνο το χωριό ή την επαρχία τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, όπως είπε, εργαζόμενοι υπέβαλαν 14 αιτήσεις και θα έπρεπε να βρεθεί η μία σωστή αίτηση τους για να μπορέσουν να πληρωθούν.

Επιπλέον, είπε ότι πολλές επιχειρήσεις δεν πληρώθηκαν γιατί είχαν αριθμό εγγραφής εργοδότη σε μια εξαιρούμενη επιχειρηματική δραστηριότητα με αποτέλεσμα να γίνει μια τεράστια δουλειά εκσυγχρονισμού του μητρώου κοινωνικών ασφαλίσεων.Κύριες Ειδήσεις

Translate »