Επεκτείνεται μέχρι τον Δεκέμβριο το σχέδιο επιδότησης επιτοκίου


Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2020 έχουν επιδοτηθεί 2.337 στεγαστικά δάνεια συνολικού ύψους €301 εκατομμυρίων με μέσο επιτόκιο 1,67%

Αύξηση στο όριο επιδότησης δανείων για στεγαστικά δάνεια από τις €300.000 στις €400.000, σημαντική αύξηση της οροφής των επιχειρηματικών δανείων, που θα λαμβάνουν κρατική επιδότηση επιτοκίου, καθώς και επέκταση της περιόδου μέχρι το τέλος του έτους, ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία, προκειμένου να στηρίξει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες της αγοράς, αφουγκραζόμαστε την κραυγή αγωνίας των συμπολιτών μας και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε», ανέφερε ο κ. Πετρίδης σε σημερινές του δηλώσεις, υπενθυμίζοντας ότι ήδη τρέχει η καταβολή της εφάπαξ χορηγίας ύψους €200 εκατομμυρίων προς 30.000 περίπου επιχειρήσεις για κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων.

Οι αποφάσεις λήφθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρία της 17 Φεβρουαρίου και έχουν άμεση ισχύ, ενώ για τις περιπτώσεις των επιχειρηματικών δανείων αναμένεται έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως ανέφερε, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2020 είχαν επιδοτηθεί 2.337 στεγαστικά δάνεια συνολικού ύψους €301 εκατομμυρίων με μέσο επιτόκιο 1,67%, ενώ την ίδια περίοδο επιδοτήθηκαν συνολικά 339 επιχειρηματικά δάνεια συνολικού ύψους €87 εκατ. με μέσο επιτόκιο 2,96%.

«Αναμένω προσωπικά ότι με την αύξηση των οροφών, αλλά και την παράταση του σχεδίου μέχρι το τέλος του χρόνου, σίγουρα το σύνολο των επιδοτούμενων δανείων θα ξεπεράσει το €1 δισεκατομμύριο», είπε.

 

Στις €400.000 η οροφή για στεγαστικά

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, το σχέδιο επιδότησης επιτοκίου για απόκτηση στέγης επεκτείνεται από το τέλος Ιουνίου στο τέλος Δεκεμβρίου του 2021, ενώ η οροφή από τις €300.000 που ίσχυε προηγουμένως αυξάνεται στις €400.000.

Το σχέδιο προνοεί επιδότηση επιτοκίου μέχρι 1,5% για τέσσερα χρόνια, ενώ δεν υπάρχουν εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια για συμμετοχή στο σχέδιο. Ενδεικτικά, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι η συνολική επιδότηση επιτοκίου για τέσσερα χρόνια για ένα δάνειο των €400.000 ανέρχεται σε €24.000.

Ο κ. Πετρίδης διευκρίνισε επίσης ότι μετά την αύξηση της οροφής του δανείου, όσοι έχουν αιτηθεί ή έχουν πάρει επιδότηση για τις €300.000, δηλαδή της οροφής του προηγούμενου σχεδίου, μπορούν να αιτηθούν επιπλέον επιδότηση μέχρι και τις €400.000.

«Σίγουρα αυτά τα σχέδια έχουν βοηθήσει πολύ και τους συμπολίτες μας, οι οποίοι επιλέγουν αυτήν την περίοδο να προχωρήσουν σε αγορά ιδιόκτητης στέγης», είπε ο κ. Πετρίδης, προσθέτοντας ότι η επιδότηση μπορεί να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη λήψη της απόφασής τους για σύναψη δανείου.

 

Υπερδιπλασιασμός οροφών για επιχειρηματικά δάνεια

Παράλληλα, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σημαντική αύξηση των οροφών των επιχειρηματικών δανείων που θα λαμβάνουν κρατική επιδότηση επιτοκίου, αξιοποιώντας τις αυξημένες οροφές που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδικότερα, η οροφή για τα δάνεια ανά αυτοτελώς εργαζόμενο ή επιχείρηση αυξήθηκε από τις €800.000 σε €1,8 εκατομμύρια.

Για αυτοτελώς εργαζόμενους και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, η οροφή των επιλέξιμων δανείων αυξήθηκε από €120.000 στις €270.000, ενώ τα επιλέξιμα δάνεια για αυτοτελώς εργαζόμενους και επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων αυξήθηκε στις €225.000 από €100.000.

«Η οροφή εδώ είναι να υπερδιπλάσια από το τι ίσχυε μέχρι σήμερα, οι δε οροφές είναι αυτές οι οποίες καθορίζονται ως μέγιστες από την ΕΕ και έχουμε επιλέξει ως κράτος να δώσουμε την μέγιστη δυνατή επιτρεπόμενη από την ΕΕ επιδότηση και πιστεύουμε ότι αυτό θα βοηθήσει πολύ περισσότερο τον επιχειρηματικό κόσμο, ο οποίος θέλει να συνάψει τέτοια δάνεια», ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.

Παράλληλα, όπως είπε, αποφασίστηκε ακόμη όπως παραχωρούνται διαφορετικές ληκτότητες του Euribor στην τιμολόγηση των δανείων που παραχωρούνται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας Κύπρου και το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων, ήτοι ένα, τρεις έξι ή δώδεκα μήνες, αντί τιμολόγηση με το Euribor 6 μηνών που ορίζει το σχέδιο.

Όπως είπε, η μέγιστη επιδότηση επιτοκίου παραμένει στα 4 χρόνια από την πρώτη εκταμίευση.
Τα πρώτα δύο χρόνια θα επιδοτείται το επιτόκιο μέχρι 3,5% για όλες τις επιχειρήσεις, ενώ από τον τρίτο μέχρι τον τέταρτο χρόνο η επιδότηση επιτοκίου θα είναι 2 ποσοστιαίες μονάδες για ΜΜΕ και 1,5 ποσοστιαίες μονάδες για μεγάλες επιχειρήσεις.

Προϋπόθεση είναι οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο σχέδιο δεν θα μπορούν να προβούν σε απολύσεις πέραν του 2% του προσωπικού κατά την ημερομηνία έναρξης του σχεδίου από την ΕΕ χωρίς αντικατάσταση, εκτός για λόγους που δικαιολογείται απόλυση χωρίς προειδοποίηση για περίοδο 6 μηνών. Υπενθυμίζεται ότι τα δάνεια δεν μπορεί να χρησιμοποιηθούν για κάλυψη αποπληρωμής υφιστάμενων δανείων, εξυπηρετούμενων ή μη, ενώ το σχέδιο καλύπτει δάνεια που εγκρίθηκαν ή θα εγκριθούν από την 1η Μαρτίου 2020 μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2021.
Αναμένω απαντήσεις των κομμάτων για κρατικές εγγυήσεις

Σε ερώτηση αν θα υποβληθεί εκ νέου το σχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις για σύναψη δανείων, ο κ. Πετρίδης επανέλαβε ότι έχει αποστείλει επιστολές για διερεύνηση των προθέσεων των πολιτικών κομμάτων. «Δεν έχουν έλθει απαντήσεις από όλους, η πρόθεση είναι εκεί και είναι κάτι το οποίο θα δούμε ποια θα είναι η κατάληξη το επόμενο διάστημα», πρόσθεσε.

Ο κ. Πετρίδης απέφυγε να τοποθετηθεί αν οι απαντήσεις που έλαβε επιτρέπουν αισιοδοξία για έγκριση του σχεδίου. «Δεν θέλω να εκφράσω ούτε αισιοδοξία ούτε απαισιοδοξία, θέλω ναι είμαι ρεαλιστής», είπε.

Ερωτηθείς αν οι κινήσεις που αφορούν την επιδότηση νέων δανείων μπορούν να υποκαταστήσουν μέρος του κενού της απουσίας των κρατικών εγγυήσεων, ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι είναι ένα άλλο όπλο.

«Μακάρι να είχαμε και τα δύο», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕΚύριες Ειδήσεις

Translate »