Επίσημη ανακοίνωση Lanomex Development Limited για το ναυάγιο της μεγάλης επένδυσης στις Φοινικούδες


Οι πολίτες της Λάρνακας έχασαν την ευκαιρία για μια τεράστια αναβάθμιση του κέντρου της πόλης που θα είχε ως αποτέλεσμα την αποκατάσταση της Λάρνακας στον τουριστικό τομέα. Αυτό σημαίνει πως χάθηκαν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, αλλά και πολλές νέες επιχειρήσεις.

Ακολουθεί η επίσημη ανακοίνωση των μετόχων της εταιρείας Lanomex Development Limited, των επενδυτών του έργου Larnaka Tower.

Αγαπητοί Κύριοι,

Η εταιρεία αναγκάζεται να ανακοινώσει τον τερματισμό των εργασιών της για το Larnaka Tower, που βρίσκεται στην παραλιακή οδό των Φοινικούδων στη Λάρνακα, για λόγους πέρα από τον δικό μας έλεγχο.

Υπάλληλοι του Δήμου Λάρνακας μας διαβεβαιώνουν προφορικά για την υποστήριξη και την προθυμία τους στο να συμβάλουν, αλλά στην πραγματικότητα κάνουν ότι μπορούν για να διασφαλίσουν την μη υλοποίηση του έργου. Από την ημέρα καταχώρησης των σχετικών εγγράφων έχουν ήδη περάσει επτά χρόνια και μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει ούτε καν την άδεια πολεοδομίας του έργου.

Τα σχόλια των υπαλλήλων του Δημαρχείου Λάρνακας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ότι η εταιρεία μας έχει προσκομίσει όλα τα σχετικά έγγραφα το 2020, είναι απολύτως ψευδή και δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι πως, αναγκαστήκαμε να κάνουμε αλλαγές στο έργο, αλλά αυτό έγινε ακριβώς επειδή ήταν αδύνατο να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια, υπό την πίεση των ίδιων των Δημοτικών αρχών. Δεν υλοποιήθηκε ούτε μια υπόσχεση από αυτές που μας έγιναν από το Δημαρχείο.

Η Λάρνακα είναι μια όμορφη και γραφική πόλη με τεράστια ιστορία αλλά δυστυχώς, το κέντρο της πόλης απαιτεί σημαντικές επενδύσεις για να βελτιώσει την ελκυστικότητά της. Τα κτίρια που βρίσκονται περιμετρικά του τεμαχίου γης που απέκτησε η εταιρεία μας, βρίσκονται σε άθλια κατάσταση και δεν ικανοποιούν τις ανάγκες των κατοίκων αλλά και των τουριστών της Λάρνακας. Προσπαθήσαμε να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση επενδύοντας 170 εκατομμύρια ευρώ για την ανέγερση δύο ξενοδοχειακών μονάδων, αλλά δεν μας επετράπη να το κάνουμε. Είμαστε σίγουροι ότι κανένας από τους αξιωματούχους δεν θα θεωρηθεί υπεύθυνος, γεγονός που και οι ίδιοι σαφέστατα γνωρίζουν.

Από τη δική μας εμπειρία βεβαιωθήκαμε ότι δυστυχώς, δεν υπάρχει στήριξη από τις Αρχές στους ξένους επενδυτές στην Κύπρο. Η υπόθεσή μας θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας από τις Αρχές της χώρας, όμως όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι εφικτό στην Κύπρο.

Ξεκινήσαμε τις διαδικασίες του έργου το 2013, μια χρονιά δύσκολη για την χώρα. Από τότε, υπάρχει αδικαιολόγητη κωλυσιεργία και επομένως δεν μπορούμε να επιτύχουμε κάποια πρόοδο στην έκδοση των απαραίτητων αδειών για την έναρξη της ανέγερσης. Κατά την διάρκεια αυτών των επτά ετών αντιμετωπίσαμε σοβαρές οικονομικές απώλειες, εξ υπαιτιότητας συγκεκριμένων προσώπων, και αγωνιζόμασταν για ψεύτικες ελπίδες και προσδοκίες.

Ο κ. Νικολάι Ποταπένκο, διευθυντής της εταιρείας, από τις 9 Νοεμβρίου μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου 2020, διαμαρτυρήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ως τελευταία προσπάθειά του να τραβήξει την προσοχή των Αρχών στο πρόβλημά μας. Ωστόσο, κανένας από τους αξιωματούχους σε οποιοδήποτε επίπεδο δεν αντέδρασε στην υπόθεσή μας.

Παρ’ όλα αυτά, ελπίζουμε σε θετικές αλλαγές και στο ότι οι ξένοι επενδυτές θα λαμβάνουν την απαραίτητη προσοχή και στήριξη από την κυβέρνηση, στο εγγύς μέλλον.

Με εκτίμηση,

Nikolay Potapenko
Διευθύνων Σύμβουλος,
Lanomex Development LimitedΚύριες Ειδήσεις

Translate »