Εντός 52 εβδομάδων η χρήση της άδειας πατρότητας


Πηγή: philenews.com

Επέκταση της χρήσης της άδειας πατρότητας που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι γονείς μετά τη γέννηση του παιδιού τους επιδιώκει το ΑΚΕΛ με προτάσεις νόμου που κατέθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής.

Συγκεκριμένα με τις προτάσεις επιχειρείται ο πατέρας να κάνει χρήση της άδειας εντός 52 εβδομάδων από τη γέννηση ή την υιοθέτηση του παιδιού. Σήμερα η χρήση της άδειας μπορεί να γίνει εντός 16 εβδομάδων της γέννησης ή υιοθέτησης του παιδιού. Ένας εργαζόμενος μπορεί να πάρει άδεια πατρότητας για δύο συνεχόμενες εβδομάδες, κάτι το οποίο δεν διαφοροποιείται με τις προτάσεις.

Όπως επισημαίνει η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά, η οποία υπογράφει την πρόταση νόμου, με την τροποποίηση των νόμων θα ενισχυθεί η δυνατότητα αξιοποίησης της άδειας πατρότητας όποτε κριθεί αναγκαίο από τους γονείς. Παράλληλα υποστηρίζει πως συχνά παρατηρείται πως εργαζόμενοι αποφεύγουν να αξιοποιήσουν την άδεια πατρότητας κυρίως για οικονομικούς λόγους, καθώς τόσο το επίδομα πατρότητας όσο και το επίδομα μητρότητας περιορίζεται στο 72% του μέσου όρου των ασφαλιστέων αποδοχών τους.

Σύμφωνα με την κ. Κουκουμά λόγω σημαντικής μείωσης των εισοδημάτων και παράλληλα της αύξησης των οικονομικών αναγκών της οικογένειας, θα πρέπει να επεκταθεί η χρονική περίοδος κατά την οποία παρέχεται στους εργαζόμενους να λάβουν την άδεια και το επίδομα πατρότητας. Την ίδια ώρα η βουλευτής με άλλες δύο προτάσεις νόμου, επιδιώκει να μεταφερθούν τα δικαιώματα της μητέρας του νεογέννητου στον πατέρα. Σκοπός των προτάσεων είναι η στήριξη του πατέρα σε περίπτωση θανάτου της μητέρας κατά τη διάρκεια του τοκετού ή της άδειας μητρότητας.

Όπως επισημαίνει η βουλευτής του ΑΚΕΛ, λόγω της τεράστιας ευθύνης που καλείται να αναλάβει ο πατέρας θα πρέπει  να του μεταβιβάζονται όλα τα δικαιώματα της μητέρας που προβλέπονται στον νόμο περί της Προστασίας της Μητρότητας. Καταλήγοντας, τονίζει πως ο πατέρας θα πρέπει να λαμβάνει όλα τα δικαιώματα και την προστασία που παρέχουν οι νόμοι.Κύριες Ειδήσεις

Translate »