Εγκρίθηκε από το Υπουργικό το Σχέδιο Εστία


Tο σχέδιο δεν έχει διαφοροποιηθεί.

 

 

Το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει σήμερα το σχέδιο Εστία με τις γνωστές παραμέτρους του είπε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ .Υπουργός είπε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει το σχέδιο Εστία. Ουσιαστικά από σήμερα μπαίνουμε σε τροχιά εφαρμογής του.

Το σχέδιο δεν έχει διαφοροποιηθεί, οι παράμετροι είναι οι γνωστές όπως είχαν προεγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Νοέμβριο και εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συνεπώς, αυτό είναι το σχέδιο.

Μεσολάβησε βεβαίως ο νομοτεχνικός έλεγχος που ολοκληρώθηκε πρόσφατα,συνεπώς με εγκριμένα ήδη τα κονδύλια από τη Βουλή μπορούμε να ξεκινήσουμε το στάδιο της εφαρμογής με ανάληψη της ευθύνης εφαρμογής από το Υπουργείο Εργασίας που έκανε ήδη πολλή δουλειά και προετοιμασία για να ισχύσει ουσιαστικά ο προγραμματισμός.

Δηλαδή ως πρώτο βήμα τον Ιούλιο να υπάρξει η συμμετοχή των τραπεζών ή των φορέων διαχείρισης δανείων, να ακολουθήσει από τις αρχές του Σεπτέμβρη η υποβολή αιτήσεων από τον κάθε ενδιαφερόμενο που πληροί τα κριτήρια του σχεδίου και οι πρώτες πληρωμένες θα ξεκινήσουν να γίνονται από τον Δεκέμβριο. Και θα επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο, κάθε Δεκέμβριο με τη βασική προϋπόθεση ότι θα υπάρχει στο μεταξύ συμμόρφωση από τον δανειολήπτη σε σχέση με τις αναδιαρθρωμένες και σαφώς βελτιωμένες για τον ίδιο υποχρεώσεις του.

Θεωρού με το σχέδιο Εστία ως ένα σχέδιο που προσθέτει στην εργαλειοθήκη για την αντιμετώπιση αυτού του παλαιού κατάλοιπου, του σοβαρού προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων με επικέντρωση στην πιο ευαίσθητη ίσως κατηγορία δανειοληπτών, αυτών που έχουν την πρώτη κατοικία τους ως εξασφάλιση. Θα παρακολουθήσουμε πώς στην πράξη θα εφαρμοστεί διατηρώντας την αισιοδοξία ότι θα είναι ένα σχέδιο που θα βοηθήσει ουσιαστικά πρώτα και κύρια τα νοικοκυριά, τους δανειολήπτες που έχουν βρεθεί σε δύσκολη θέση, αλλά και γενικότερα στη στη συνδιαχείριση του προβλήματος».

Ερωτηθείς είπε ότι «αυτό που έχει εγκριθεί από τη Νομική Υπηρεσία θα δοθεί αμέσως στη δημοσιότητα, θα υπάρξει σχετική ενημέρωση της Βουλής αύριο και θα υπάρξουν και οι σχετικές ανακοινώσεις ή ενημερώσεις προς τον κάθε ενδιαφερόμενο».

 

HomeΚύριες Ειδήσεις

Translate »