Ανδρέας Βύρας: Ελκυστική στους επενδυτές η Λάρνακα


Πηγή: inbusiness.com.cy

Σε μια Λάρνακα με νέο πρόσωπο στοχεύει ο δήμος της πόλης, μέσα από ένα πολύπλευρο έργο, σημαντικό μέρος του οποίου αποτελεί η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας, που αναμένεται να προσθέσει €120 εκατ. στο ΑΕΠ της χώρας.

Όπως τονίζει ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας, σε συνέντευξή του στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού IN Business, η πόλη θα αποτελέσει ένα νέο προορισμό για επενδύσεις και επιχειρηματικότητα, για ψυχαγωγία και τουρισμό, προσφέροντας παράλληλα αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής στους κατοίκους της.

 

 

H Λάρνακα θεωρείται, πλέον, το νέο αστέρι της Κύπρου, καθώς προχωρά η μεταμόρφωσή της. Ποια είναι η φιλοσοφία των δράσεων που τη διέπουν;

Η Λάρνακα, τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται όντως σε τροχιά ανάπτυξης, η οποία βασίζεται σε ένα τρίπτυχο, που αποτελούσε το όραμά μου από την πρώτη μέρα: Μια Λάρνακα ανθρώπινη και λειτουργική για τους δημότες της, φιλόξενη για τους ντόπιους και ξένους επισκέπτες και ελκυστική στους επενδυτές και την επιχειρηματικότητα. Το τρίπτυχο αυτό στηρίζεται στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η επίτευξη των στόχων είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και συλλογικής διεκδίκησης των όσων η πόλη της Λάρνακας δικαιούται. Μπροστά μας έχουμε, φυσικά, πολύ δρόμο. Με τα έργα που έχουν περατωθεί, με αυτά που ολοκληρώνονται σύντομα και με τον προγραμματισμό των νέων, θα διαμορφωθεί το νέο πρόσωπο της πόλης, με στόχο να την καταστήσουμε ευημερούσα για όλους.

 

 

Ποια έργα θα αναφέρατε ως καθοριστικά για το νέο πρόσωπο της πόλης;

Πρώτα από όλα, η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας αποτελεί ένα πολύπλευρο έργο με πράσινη σφραγίδα, που αναμένεται να συνεισφέρει αύξηση στο ΑΕΠ κατά 120 εκατομμύρια ευρώ και να προσφέρει πέραν των 4.000 θέσεων εργασίας. Σε συνδυασμό με τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου, από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, δημιουργείται, πλέον, η ευκαιρία για επανασχεδιασμό και εφαρμογή του σχεδίου περιοχής των πρώην διυλιστηρίων στην αστική περιοχή των Δήμων Λάρνακας και Λιβαδιών.

Είναι ένα σχέδιο που εισάγει μοντέρνες μεθόδους ενεργούς πολεοδομίας, όπως, αστικό αναδασμό, οικογειτονιές, πολυλειτουργικότητα και προωθεί την αειφορία, τη βιώσιμη κινητικότητα και την κυκλική οικονομία κάτω από την ομπρέλα της ολοκληρωμένης αστικής αναζωογόνησης, που περικλείει περιβαλλοντικές, κοινωνικές, οικονομικές, πολεοδομικές, αρχιτεκτονικές, πολιτιστικές και άλλες παραμέτρους.

 

 

Ποια θέση έχει η γαλάζια οικονομία στο όλο σκηνικό;

Η γαλάζια οικονομία αποτελεί πηγή ανάπτυξης και προόδου, στην οποία συμβάλλει σημαντικά και η λειτουργία του Cyprus Marine and Maritime Institute, το οποίο αποτελεί έναν περιφερειακό, θεσμικό κι επιστημονικό πυρήνα, που προωθεί την επιστημονική και επιχειρηματική αριστεία στους σχετικούς τομείς. Ένα κομβικό, επίσης, σημείο είναι η πρόσφατη ψήφιση της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πλέον, ως δήμοι, θα έχουμε αυξημένες αρμοδιότητες και θα μπορούμε να ασκούμε ουσιαστική πολιτική, μέσω της διοικητικής και της οικονομικής μας αυτοτέλειας από το κεντρικό κράτος. Όλα, λοιπόν, τα πιο πάνω συνθέτουν το νέο πρόσωπο της Λάρνακας.

 

 

Πώς επηρεάζονται τα σχέδια για την αναβάθμιση της πόλης πρώτα από την πανδημία του κορωνοϊού και ύστερα από τον πόλεμο στην Ουκρανία;

Δυστυχώς, βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη καμπή για την ανθρωπότητα, ειδικά με τις τελευταίας εξελίξεις του πόλεμου στην Ουκρανία. Οι προεκτάσεις του σίγουρα μας αγγίζουν και ακόμη πιο σίγουρο είναι ότι θα μας επηρεάσουν πιο έντονα στο προσεχές μέλλον. Η πανδημία επέφερε πολλαπλά προβλήματα σε διάφορους τομείς. Ένας από αυτούς που πλήγηκε έντονα ήταν αναμφίβολα τα εμπορικά καταστήματα. Κάποια δε εξ αυτών οδηγήθηκαν, δυστυχώς, στο κλείσιμο. Στόχος μας είναι να αναστρέψουμε την κατάσταση αυτή, μέσα από την αξιοποίηση στο εμπορικό κέντρο των έργων που έχουν ολοκληρωθεί καθώς και με άλλα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

 

 

 

Το εμπορικό κέντρο 

Ποια είναι τα έργα που θα τονώσουν το εμπορικό κέντρο;

Μερικά από τα έργα, που θα κρατήσουν το εμπορικό κέντρο ζωντανό, είναι τα ακόλουθα: Ο Πολυχώρος Δημιουργικότητας και Πολιτισμού (πρώην Λέσχη Λάρνακας), ο οποίος πέραν των άλλων φιλοξενεί και το Κέντρο Λαϊκής Δημιουργικότητας. Ακόμα, ο Πολυδύναμος Πολυχώρος Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης, η Δημοτική Αγορά και η αποκατάσταση εξωτερικών όψεων του συγκροτήματος Ζουχούρι, που σύντομα ολοκληρώνονται, η ανάπλαση οδών και οι διευκολύνσεις για ΑμεΑ.  Άλλα νέα έργα που προγραμματίζονται και αφορούν στο εμπορικό κέντρο είναι, επίσης, η ανάπλαση της Πλατείας Αλκής και Ακροπόλεως και η πλακόστρωση των οδών Ερμού, Ζήνωνος Κιτιέως και όλων των κάθετων δρόμων, που συνδέουν το εμπορικό κέντρο με το παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων.

Επιπρόσθετα, υπάρχει πολύ έντονο ενδιαφέρον για δημιουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων και στο Δήμο έχουν ανεγερθεί, εγκριθεί και εξετάζονται στο σύνολο, 25 αιτήσεις.

Δεν σταματούμε όμως εδώ. Ο Δήμος Λάρνακας, για να βοηθήσει περαιτέρω, αλλά και για να κρατήσει το εμπορικό κέντρο ζωντανό, έχει προβεί και σε άλλες ενέργειες. Παραχωρήθηκε δωρεάν στάθμευση τριών ωρών στη νέα Δημοτική Αγορά, τοποθετήθηκαν επιπλέον παγκάκια και προστέθηκαν σκίαστρα στις οδούς Ζήνωνος, Ερμού και Ζήνωνος Πιερίδη. Τέλος, στην όλη προσπάθεια θα συμβάλει η ανάπτυξη του Λιμανιού και της Μαρίνας Λάρνακας.

 

 

Θα λέγατε ότι η Λάρνακα θα πάψει, πλέον, να θεωρείται ο φτωχός συγγενής ανάμεσα στις άλλες πόλεις;

Δεν συμφωνούσα ποτέ ότι η Λάρνακα αποτελούσε τον φτωχό συγγενή. Πιστεύω ότι είναι μια πόλη που είχε και έχει απεριόριστες δυνατότητες, τις οποίες για διάφορους λόγους, δεν κατάφερε να αξιοποιήσει.

Δεν πρόκειται να σταθώ στο παρελθόν ούτε να μπω στη λογική της επίρριψης ευθυνών. Από την πρώτη μέρα κοιτάζουμε μπροστά και κτίζουμε τη Λάρνακα του αύριο με αισιοδοξία. Εργαζόμαστε μεθοδικά και συλλογικά με μοναδικό γνώμονα τη βελτίωση της πόλης μας και την ευημερία των συνδημοτών μας. Πιστεύω ακράδαντα στις δυνατότητες και στην προοπτική της Λάρνακας και θα φροντίσω, μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους, να πετύχουμε τους στόχους μας.

 

 

Το επενδυτικό ενδιαφέρον

Ποια εικόνα παρουσιάζει το επενδυτικό ενδιαφέρον ντόπιων και ξένων για την πόλη;

Είναι αξιοσημείωτο το ενδιαφέρον Κύπριων και ξένων για επενδύσεις σε νέες αναπτύξεις. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα δύο τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση του αριθμού των νέων πολεοδομικών αιτήσεων.

Είναι εμφανές, τόσο με τις τουριστικές μονάδες που έχουν ολοκληρωθεί πρόσφατα όσο και με αυτές που αναμένονται τα επόμενα χρόνια, ότι το τουριστικό προϊόν στη Λάρνακα αναβαθμίζεται και εμπλουτίζεται, καθιστώντας την αρκετά ψηλά στις προτιμήσεις ντόπιων και ξένων επισκεπτών.

Επίσης, μια βόλτα στην κεντρική εμπορική περιοχή είναι αρκετή, για να διαπιστώσει κανείς τον μεγάλο αριθμό, αλλά και την ποικιλία των νέων χώρων αναψυχής, που έχουν αλλάξει πραγματικά την πόλη μας, δίνοντάς της ζωντάνια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και αυξάνοντας ταυτόχρονα την εμπορική δραστηριότητα της περιοχής. Με την ολοκλήρωση των έργων, που αναφέρθηκαν πιο πάνω, η αλλαγή θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

 

 

Τι κάνατε και πώς προτίθεστε να δράσετε για την προσέλκυση επενδύσεων;

Μέσα από τη βελτίωση των διαδικασιών, την καλύτερη οργάνωση, την πρόσληψη νέου προσωπικού με αγορά υπηρεσιών και την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων μας έχουμε ήδη πετύχει τη μείωση του χρόνου αδειοδότησης αναπτύξεων. Προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης κι άλλων επενδυτών κάνουμε επαφές, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Με όλα τα έργα που έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή ολοκληρώνονται, σε συνδυασμό με το τεράστιο έργο της ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού-μαρίνας, η Λάρνακα θα γίνει ακόμα πιο ελκυστική στους επενδυτές.

 

 

Αδυναμία και προτεραιότητα 

Ποιες αδυναμίες εντοπίζετε, που χρήζουν άμεσης βελτίωσης;

Σε μία πόλη υπάρχουν πολλά ζητήματα, τα οποία χρήζουν αντιμετώπισης. Η επίλυσή τους, όμως, είναι συνυφασμένη πάντοτε με τις οικονομικές δυνατότητες στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του δήμου. Για τον λόγο αυτό γίνεται ιεράρχηση των ζητημάτων, βάσει της αναγκαιότητας αλλά και της διευκόλυνσης της καθημερινότητας του δημότη. Εάν θα έπρεπε να ξεχωρίσω ένα από αυτά, θα ήταν η αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου των Φοινικούδων.

Το μέτωπο αυτό αποτελούσε πάντοτε το πιο πολυσύχναστο σημείο της πόλης τόσο από τους Λαρνακείς όσο και από τους επισκέπτες, κάτι που ενισχύθηκε μετά την ενοποίησή του με την οδό Πιαλέ Πασά. Οπότε, η αναβάθμιση του μετώπου αυτού, το οποίο είναι ταυτισμένο με την πόλη μας, αποτελεί σίγουρα αδυναμία, αλλά και προτεραιότητα.

 

 

Η ύπαρξη του μεγαλύτερου αερολιμένα της Κύπρου στην πόλη σας θεωρείτε πως θα μπορούσε να τύχει περαιτέρω αξιοποίησης;

Αναμφίβολα, το αεροδρόμιο Λάρνακας, ως ο μεγαλύτερος αερολιμένας του νησιού, αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για τη Λάρνακα. Η πόλη υποδέχεται κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες. Στόχος μας είναι να μην αποτελεί απλώς το πέρασμα αλλά τον προορισμό. Την ίδια ώρα, ως αποτέλεσμα της λειτουργίας του Διεθνούς Αερολιμένα Λάρνακας, προκύπτουν και κάποιες συνέπειες, όπως είναι θέματα ηχορύπανσης και επιβάρυνσης του περιβάλλοντος χώρου.

Αυτά, ωστόσο, είναι προβλήματα που με καλή θέληση από τους εμπλεκόμενους μπορούν να επιλυθούν και σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνονται με τα θετικά αποτελέσματα της λειτουργίας του αεροδρομίου.

 

 

Η τουρκοκυπριακή συνοικία

Τι σχέδια έχετε για την τουρκοκυπριακή συνοικία της πόλης;

Η τουρκοκυπριακή συνοικία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες περιοχές του πυρήνα της παλιάς πόλης, ο οποίος διατηρεί ακόμη τον χαρακτήρα του. Για περαιτέρω ανάδειξή του, ο Δήμος Λάρνακας σε συνεργασία με την ΕΤΑΠ Λάρνακας, προχώρησαν σε βελτιωτικές παρεμβάσεις. Σε περιοχή όπου δραστηριοποιούνται, αυτή τη στιγμή, εννέα εικαστικοί καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων γλύπτες, κεραμίστες και ζωγράφοι, θέλοντας να ενδυναμώσουμε την ταυτότητα και την ανθεκτικότητά της και να ενισχύσουμε τον αριθμό των επισκέψεων που δέχεται, προβήκαμε στην προσθήκη αστικού εξοπλισμού.

Τοποθετήθηκαν παγκάκια, κάδοι, γλάστρες, χειροποίητες κεραμικές πινακίδες οδών και υπαίθρια έργα τέχνης από καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στην υπό αναφορά γειτονιά. Σε καίρια σημεία προστέθηκαν, επίσης, πινακίδες με κατατοπιστικό χάρτη των εργαστηρίων. Οι βελτιώσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν και με τη στήριξη του Υφυπουργείου Τουρισμού.

 

 

Να αναμένουμε και άλλες δράσεις αναβάθμισης;

Οι πρώτες ήπιες αισθητικές αναβαθμίσεις που ανέφερα, αποτελούν την απαρχή μεγαλύτερων έργων που προγραμματίζονται και δη τη δημιουργία του Πάρκου Καλλιτεχνών Μεσόγειος στην εν λόγω περιοχή και την πλακόστρωση των παρακείμενων οδών. Για τα έργα αυτά υπογράφηκαν πρόσφατα τα συμβόλαια των σχετικών μελετών. Επίσης, έχει ολοκληρωθεί η αντικατάσταση των ακαλαίσθητων πινακίδων των υποστατικών στην Πιαλέ Πασά, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη για την αισθητική αναβάθμιση των προσόψεων των κτιρίων επί της εν λόγω οδού, ώστε η περιοχή να αποκτήσει μια ποιοτικότερη εικόνα.

Σημειώνεται ότι η Γειτονιά των Καλλιτεχνών και τα εργαστήρια της περιοχής παρουσιάζονται και σε εικονική περιήγηση 360° ως μέρος του Larnaka Cultural Walk.

 

 

 

Η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης

Πώς θα επηρεάσει την πόλη σας η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης;

Η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει στο επίκεντρό της τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Στόχος είναι να παρέχονται οι καλύτερες δυνατές υπηρεσίες με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Ας μην ξεχνούμε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός της άμεσης δημοκρατίας και γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλο τις ανάγκες του. Με το υφιστάμενο πλαίσιο, πολλές φορές δεν έχουμε τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στις ανάγκες αυτές.

Μέσω της μεταρρύθμισης, οι τοπικές Αρχές θα έχουν εμπλουτισμένες αρμοδιότητες, καθώς και οικονομική και διοικητική αυτονομία να παράγουν ουσιαστική πολιτική για την τοπική κοινωνία σε συνθήκες μεγαλύτερης διαφάνειας και αξιοκρατίας. Παρά τις επιμέρους αδυναμίες της νέας νομοθεσίας, είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε εγκαινιάσει μια νέα περίοδο βελτιωμένης και ενδυναμωμένης τοπικής αυτοδιοίκησης, πιο κοντά στα πρότυπα του ευρωπαϊκού χάρτη τοπικής αυτοδιοίκησης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ως εκ τούτου, ο νέος ενισχυμένος Δήμος Λάρνακας, ο οποίος θα περιλαμβάνει τον Δήμο Λιβαδιών και το Κοινοτικό Συμβούλιο Βορόκλινης, ως δημοτικά διαμερίσματα, θα είναι σε θέση να χαράξει πιο ευέλικτη και αποτελεσματική πολιτική προς όφελος των δημοτών του.Κύριες Ειδήσεις

Translate »