Breaking News

Who is Who: Ανδρέας Βύρας – Δήμαρχος Λάρνακας & Πρ.Ένωσης Δήμων


Πηγή: www.brief.com.cy
Ποιος είναι ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου και Δήμαρχος της Λάρνακας

Ο νεαρότερος Δήμαρχος που εξελέγη στη Λάρνακα, ήταν μόνο 38 χρόνων όταν ανέλαβε ένα αξίωμα που όπως είπε «δεν έχει ωράριο» και απαιτεί ολοκληρωτική αφοσίωση και αγάπη την οποία κατέχει για τον Δήμο του και την γενέτειρα πόλη του την Λάρνακα, ο Ανδρέας Βύρας.

Ένα χρόνο αργότερα από την εκλογή του στην Δημαρχία, αναλαμβάνει την Προεδρία της Ένωσης των Δήμων και από τότε οι ενέργειες του ως προς τον εκσυγχρονισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γίνεται ένας από τους στόχους, ώστε οι Δήμοι να προσφέρουν την καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών που μπορούν, για να διασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής για τον πολίτη.

Ο ελεύθερος του χρόνος είναι πολύ περιορισμένος αλλά δεν φαίνεται να τον ενοχλεί καθώς δηλώνει «δοσμένος» στη Λάρνακα, τους δημότες του και γενικά στους δήμους της Κύπρου.

Ο Ανδρέας Βύρας γεννήθηκε στην Λάρνακα στις 27/02/1978. Είναι παντρεμένος με την Άντρεα Χριστοδούλου.

ω

Με σπουδές στα Οικονομικά, και έχοντας θητεύσει στο Υπουργείο Οικονομικών, στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο Αμμοχώστου και στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα ως  Διευθυντικό Στέλεχος, αλλά και ως Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας, ο Ανδρέας Βύρας έδειξε πως είναι τολμηρός με τις ενέργειες του ώστε να φύγει από την «ασφάλεια» που ίσως προσδίδει σε κάποιους η υπηρεσία στο Δημόσιο, αλλα και επίμονος στο να «απαιτήσει» τα καλύτερα για τους Δήμους της Κύπρου, ως πρόεδρος της Ένωσης.

Σπουδές:
Ο Ανδρέας Βύρας μετά την αποφοίτησή του από το τμήμα της Δημόσιας Διοίκησης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, απέκτησε τον τίτλο του ΜΒΑ στο Πανεπιστήμιο του Southampton.

Επαγγελματική πορεία:

  • Με το πέρας των σπουδών του εργάστηκε για 2 χρόνια στο Υπουργείο Οικονομικών στην υπηρεσία ΦΠΑ
  • Εργάστηκε για περίπου 10 χρόνια στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο Αμμοχώστου – Λάρνακας ως Εσωτερικός Ελεγκτής και Γενικός Διευθυντής / Γραμματέας
  • Από το 2015  μέχρι 1/1/2017  εργάστηκε ως Διευθυντής Διεύθυνσης Ανάκτησης Χρεών της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας
  • Στις 18 Δεκεμβρίου 2016 εξελέγη στο αξίωμα του Δημάρχου
  • Ακολούθως εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου

ω

Ενδιαφέρουν και αυτά
Κατά τη διάρκεια των σπουδών του διετέλεσε για τρία χρόνια μέλος της Φ.Ε.ΠΑΝ, διετέλεσε ταμίας του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Λάρνακας και κατά την περίοδο 2003-2009. Μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου. Από το 2009 ως και το 2013 διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου και παράλληλα Αντιπρόεδρος του Δ.Σ του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προήδρευσε της Συνάντησης Γενικών Διευθυντών για Θέματα Νεολαίας. Επίσης αντιπροσώπευσε την Κύπρο σε δεκάδες συναντήσεις για θέματα νεολαίας τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε επίπεδο Συμβουλίου της Ευρώπης. Διετέλεσε επίσης για σειρά ετών Μέλος του Κεντρικού και Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ και εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΑΚΕΛ στο 21ο Συνέδριο το 2010.

-Τι σας ξεκουράζει μετά από μια πιεστική ημέρα; 
«Η ζωή του Δημάρχου δεν έχει ωράρια», όπως μας είπε, προσθέτοντας ότι «βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή και καλείται να αντιμετωπίσει διάφορες προκλήσεις, έκτακτα αλλά και προγραμματισμένα γεγονότα». Φαίνεται να του αρέσει η πρόκληση που εμπεριέχει το αξίωμα της Δημαρχίας χαρακτηρίζοντας την κάθε του μέρα διαφορετική, απρόβλεπτη γεμάτη με ευχάριστες αλλά και δυσάρεστες εκπλήξεις. «Κάθε μέρα είναι διαφορετική» είπε στην Brief.

Ο ελεύθερος του χρόνος με τη Δημαρχία αλλά και ως Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων είναι πολύ περιορισμένος και όχι συχνός παραδέχεται, αλλά όταν υπάρχει, επιλέγει να τον περνά με την οικογένεια και τους φίλους του, κανονίζοντας μαζι τους φαγητό και πότο. Ακόμα μια από τις αγαπημένες του ενασχολήσεις είναι η παρακολούθηση ποδοσφαίρου, όπως μας είπε.

ω

-Ποιά είναι τα ενδιαφέροντα σας; 
Μπορεί το ποδόσφαιρο να είναι ένα από τα αγαπημένα του ενδιαφέροντα όπως μας είπε, αλλά το σημαντικότερο από όλα για τον κ. Βύρα, «είναι και παραμένει ένα, η Λάρνακα και ο κόσμος της».

– Ποια/ες θεωρείτε ότι ήταν από τις πιο σημαντικές σας ενέργειες στην μέχρι τώρα πορεία σας; 

Η Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα από το 2017 που ανέλαβε την Προεδρία της Ένωσης Δήμων, μας είπε ο κ. Βύρας και «κυρίως η κοινή φωνή που επιδείξαμε, παρά το γεγονός ότι προερχόμαστε από όλα τα πολιτικά κόμματα βάζοντας την τοπική αυτοδιοίκηση πάνω από όλα».

«Ακόμη και παρά τις διαφωνίες που υπήρξαν σε κάποιες συγχωνεύσεις, στο νομοσχέδιο και σε όσα διεκδικήσαμε ως Ένωση Δήμων, υπήρχε μεγάλη ομοφωνία.

«Είναι πολύ θετικό», όπως μας είπε, «το γεγονός ότι ως Ένωση Δήμων κατακτήσαμε μεγάλη απήχηση σε ένα σημαντικό μέρος του νομοσχεδίου».

ω
-Ποιος ο στόχος και τα πλάνα σας για το 2020

«Ο στόχος του 2020 για την Ένωση των Δήμων, είναι να ψηφιστεί η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να πετύχει, γιατί είναι σημαντικό για το μέλλον της Ένωσης». Όπως είπε στην Brief, «έχει ξεπεραστεί το υπάρχον μοντέλο και χρειάζεται εκσυγχρονισμό».

Από την ιδιότητα του ως Δήμαρχος της Λάρνακας μας είπε ότι, «το βασικότερο στοίχημα μας είναι η πολυπόθητη, για δεκαετίες τώρα, ολική μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας καθώς επίσης και η υλοποίηση της ενιαίας ανάπτυξης του Λιμανιού και της Μαρίνας». Ως Δήμος, μας εξήγησε, παρακολουθούνται στενά οι εξελίξεις και συμμετέχουν ενεργά στη λήψη αποφάσεων. «Ευχή όλων μας είναι να βρεθούν άμεσα οι λύσεις και να ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα που σήμερα παρουσιάζονται», τόνισε.

Κλείνοντας δεν θα μπορούσε να μην κάνει ειδική μνεία στη πόλη που τόσο αγαπά, λέγοντας πως, «η Λάρνακα δεν είναι πλέον «ο φτωχός συγγενής» αλλά δικαιούται όλα όσα δικαιούνται όλες οι άλλες πόλεις όσον αφορά την ανάπτυξη και όχι μόνο». 

«Είναι πόλη επιλογής και γιατί όχι, μια πόλη καλύτερη και από πολλές πόλεις της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά.Κύριες Ειδήσεις

Translate »