Breaking News

NCH Capital Inc.: Το ματ των τεσσάρων κινήσεων στη Λάρνακα


Πηγή: inbusiness.com.cy

Με 3 δισ. δολάρια υπό διαχείριση και ένα πλούσιο portfolio από έργα σε όλο τον κόσμο, με πιο πρόσφατο μεγάλη τουριστική ανάπτυξη στην Κέρκυρα, η NCH Capital είδε σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στη Λάρνακα.

Με φόντο τους εκσκαφείς στην περιοχή που πρώην Beau Rivage, ο Ανδρέας Σάντης, managing director, head of W. Balkans, Greece & Cyprus, περιγράφει τις τέσσερις αναπτύξεις που θα συμβάλουν καθοριστικά στην αλλαγή της εικόνας της πόλης του Ζήνωνα.

Τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης

«H Κύπρος είναι μια ευρωπαϊκή χώρα, διαθέτει τουριστική κουλτούρα, γεωγραφικά βρίσκεται σε ιδανικό σημείο, αν και ο μόνος τρόπος πρόσβασης είναι δια αέρος, ενώ οι καιρικές συνθήκες είναι εξαιρετικές. Ταυτόχρονα, θεωρείται φιλική προς ξένες επενδύσεις, έχοντας συν τοις άλλοις, σταθερό φορολογικό σύστημα. Με βάση τα κριτήρια που είχαμε θέσει, η επιλογή της πόλης της Λάρνακας ήταν μονόδρομος για εμάς.

 

Κατά τη γνώμη μας, για τέτοιου είδους έργα, η Λάρνακα έχει τη μεγαλύτερη προοπτική ανάπτυξης, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες παράλιες περιοχές της Κύπρου. Στην πόλη, γενικά, δεν υπάρχουν νέες τουριστικές αναπτύξεις επί του παραλιακού μετώπου, διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο και σ’ αυτή μπορεί να λειτουργήσει ολόχρονα μια παραλιακή ξενοδοχειακή μονάδα. Επίσης, από πλευράς αξιών είναι πιο κάτω από τις υπόλοιπες περιοχές της Κύπρου. Η περιοχή της Πύλας ήταν, επίσης, μια συνειδητή απόφαση, γιατί θεωρούμε πως το συγκεκριμένο παραλιακό μέτωπό έχει την καλύτερη παραλία και όλες τις προοπτικές, για να μεταμορφωθεί ως η τουριστική καρδιά της πόλης.

Σίγουρα η αναμενόμενη μεταμόρφωση της μαρίνας και του λιμανιού θα προσδώσουν επιπλέον δυναμική στην Πόλη του Ζήνωνα, όμως η δική μας απόφαση είχε παρθεί από προηγουμένως, λαμβάνοντας υπόψη τις παραμέτρους που έχω ήδη προαναφέρει. Η μετακίνηση των δεξαμενών πετρελαιοειδών έπαιξε, επίσης, τον ρόλο της στην απόφασή μας, αφού το συγκεκριμένο σημείο του παραλιακού μετώπου συνδέεται άμεσα με τα δικά μας έργα και με τη μετακίνησή τους δημιουργείται ένα συνεχόμενο μέτωπο με τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης.

 

 

Έλειπαν επενδυτές και όραμα

Θεωρώ ότι η καθυστέρηση στην ανάπτυξη της πόλης έχει να κάνει με την έλλειψη επενδυτών, και να τολμήσω να πω, κι οράματος για το πώς θα ήταν καλύτερο να εξελιχθεί η πόλη. Διαχρονικά στερήθηκε έργα υποδομής, ενώ οι δεξαμενές πετρελαίου διέκοπταν το παραλιακό της μέτωπο από το αεροδρόμιο μέχρι την περιοχή της Δεκέλειας. Από την άλλη, υποφέρει από τη γραφειοκρατία, που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα και τροχοπέδη στη δημιουργία νέων επενδύσεων, ιδιαίτερα από ξένους θεσμικούς επενδυτές, τόσο στη Λάρνακα όσο και στην υπόλοιπη Κύπρο. Ο χρόνος είναι χρήμα και η καθυστέρηση στην υλοποίηση των επενδύσεων μας προβληματίζει. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια απλοποίησης των διαδικασιών, αλλά είμαστε ακόμη μακριά από το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αναλογιστείτε πως μόνο για τα δικά μας τέσσερα έργα, το συνολικό ποσό υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, θα προσφερθεί εργασία σε πολύ μεγάλο αριθμό εργατικού προσωπικού κατά τη διάρκεια της κατασκευής, μέσω των κατασκευαστικών εταιρειών και προμηθευτών. Ακόμα, με την αποπεράτωση των έργων θα δημιουργηθούν πέραν των 500 μόνιμων θέσεων εργασίας. Το τουριστικό προϊόν της πόλης χρειάζεται, ασφαλώς, αναβάθμιση και αυτό εύκολα μπορεί κάποιος να το διαπιστώσει από τα υπάρχοντα ξενοδοχεία και το έτος κατασκευής τους, εκτός φυσικά μερικών μικρών εξαιρέσεων. Αναφέρομαι, κυρίως, σε ξενοδοχεία επί του παραλιακού μετώπου και όχι εντός της πόλης, όπου έχουμε δει τα τελευταία χρόνια μια αυξητική τάση στη δημιουργία τους. Η μετακίνηση των δεξαμενών πετρελαιοειδών ενώνει την πόλη της Λάρνακας με το υπόλοιπο τουριστικό μέτωπο μέχρι τη Δεκέλεια. Θεωρώ ότι με τις επενδύσεις που προγραμματίζονται, με την έλευση περισσότερων branded μονάδων και τη δημιουργία resorts, το ξενοδοχειακό προϊόν της Λάρνακας θα αλλάξει μορφή, θα αναβαθμιστεί και θα προσελκύσει περισσότερους αλλά και ποιοτικότερους τουρίστες.

 

 

Χρειάζονται έργα υποδομής

Η πόλη δεν προσέλκυσε ποτέ ως τώρα τον αριθμό και την ποιότητα των τουριστών που θα μπορούσε, λόγω έλλειψης ικανοποιητικού αριθμού ξενοδοχειακών μονάδων υψηλού επιπέδου, που κατά συνέπεια, δεν επέτρεψε τη δημιουργία ανάλογων υποστηρικτικών δομών και υπηρεσιών.

Πέραν των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα, που βλέπουμε να αυξάνονται συνεχώς, η πόλη χρειάζεται και βασικά έργα υποδομής που είναι ευθύνη του κράτους. Ιδιαίτερα στο παραλιακό μέτωπο, από το λιμάνι μέχρι την Πύλα, οι ανάγκες βασικών υποδομών – που έχουν να κάνουν με θέματα ασφάλειας – δεν υπάρχουν, όπως πεζόδρομος, ποδηλατοδρόμος και φωτισμός. Δεν αρκεί η δημιουργία δυο – τριών ξενοδοχειακών μονάδων υψηλού επιπέδου, για να αλλάξει το τουριστικό προϊόν της πόλης. Χρειάζονται και οι υποδομές που θα το υποστηρίξουν.

Κατά τα άλλα, η Κύπρος είναι ένας προορισμός φιλικός προς τις επενδύσεις, με σταθερά χαμηλό φορολογικό συντελεστή, με Κτηματολόγιο που διασφαλίζει την ιδιοκτησία, τραπεζικό σύστημα που παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε έχει σταθεροποιηθεί. Περιθώρια βελτίωσης πάντοτε υπάρχουν, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να είναι πάντα η γραφειοκρατία, που δημιουργεί καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων.

Τα έργα της NCH Capital στη Λάρνακα

  • Ξενοδοχείο branded, περιοχή Αγίου Λαζάρου
  • Μεικτή τουριστική ανάπτυξη (5* resort και διαμερίσματα), παραλία Πύλας
  • Ξενοδοχειακό συγκρότημα, τοποθεσία πρώην Beau Rivage, Πύλα
  • TROY, πολυτελές οικιστικό συγκρότημα, διαμερισμάτων 280 Πύλα

 

H NCH Capital ετοιμάζει τέσσερα διαφορετικά έργα-τουριστικές/οικιστικές αναπτύξεις στη Λάρνακα:

Ξενοδοχείο 60 δωματίων κοντά στην εκκλησία του Αγίου Λαζάρου, το οποίο θα είναι branded. Το όνομα του brand θα ανακοινωθεί σύντομα, με την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας. Η έναρξη των κατασκευαστικών έργων υπολογίζεται να ξεκινήσει στα μέσα Ιουνίου του τρέχοντος έτους με ολοκλήρωση τον Φεβρουάριο του 2024.

Το προαναφερθέν έργο, όπως και το 5* resort στο παραλιακό μέτωπο της Πύλας (ξενοδοχείο, 107 διαμερίσματα και 10 επαύλεις) πραγματοποιούνται  σε συνεργασία με τον πολωνικών συμφερόντων οργανισμό Supernova Group, που εκπροσωπείται στην Κύπρο από την Edge Developments.

 

 

Το τρίτο θα είναι τουριστικό συγκρότημα και θα ανεγερθεί εκεί όπου βρισκόταν το ξενοδοχείο Beau Rivage, που έχει ήδη κατεδαφιστεί. Θα διαθέτει 120 δωμάτια ξενοδοχείου και 80 διαμερίσματα.

 

 

Το τέταρτο έργο, TROY, πάλι στην Πύλα, είναι οικιστική ανάπτυξη 280 διαμερισμάτων, που θα λειτουργεί ως resort με spa, wellness center, πισίνα και μικρό εμπορικό κτίριο, που θα εξυπηρετεί της ανάγκες του συγκροτήματος. Θα είναι το μεγαλύτερο στο είδος του στη Λάρνακα. Μέρος του συνολικού συντελεστή δόμησης έχει χρησιμοποιηθεί για να επιτρέψει μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ των 12 κτιρίων και περισσότερους χώρους πρασίνου, μεγιστοποιώντας την φιλικότητα προς το περιβάλλον.

Σε όλα τα έργα μας η φιλικότητα προς το περιβάλλον και η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι υψίστης σημασίας.

  • H NCH Capital Inc.

Οι τομείς των εργασιών της εταιρείας αφορούν ακίνητα, μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και επενδύσεις σε εισηγμένες εταιρείες.

Δραστηριοποιείται σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Μολδαβία, Λετονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία, Ουκρανία, Καζακστάν, Βρασιλεία, Δ. Βαλκάνια, Ελλάδα και Κύπρο. Σε Δ. Βαλκάνια, Ελλάδα και Κύπρο η εταιρεία έχει επενδύσει σε εμπορικά ακίνητα, γραφειακούς χώρους και μεικτές τουριστικές και οικιστικές αναπτύξεις, με πιο αξιοσημείωτα για την ώρα, πέραν των τεσσάρων μονάδων επί κυπριακού εδάφους, τα τουριστικά θέρετρα στην Κέρκυρα (500.000 τ.μ.) και στο Μαυροβούνιο (50.000 τ.μ.).Κύριες Ειδήσεις

Translate »