Στόχος η συνεχής λειτουργία και απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πελατών
Στα $3.54 τρισ. (€3.13 τρισ.) προβλέπεται ότι θα ανέλθει το 2016 η δαπάνη για πληροφορική τεχνολογία (ΙΤ) ανά το παγκόσμιο, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό έρευνας και συμβουλευτικής Gartner. Το ΙΝ Business, θέλοντας να αναδείξει το έργο, τη φιλοσοφία και τις διαδικασίες με τις οποίες εργάζονται οι άνθρωποι της πληροφορικής, παρουσιάζει το αρμόδιο τμήμα της Hermes Airports.
Η φιλοσοφία του τμήματος IT, σ’ έναν οργανισμό όπως είναι τα αεροδρόμια, είναι η συνεχής λειτουργία και η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πελατών. «Στόχος είναι, πάντοτε σε λογικά πλαίσια, η ανάπτυξη λύσεων που διευκολύνουν την εξυπηρέτηση των επιβατών με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών και εξοπλισμού», σύμφωνα με τον Ανδρέα Βαρέλια, διευθυντή του τμήματος πληροφορικής. Η δομή του είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να ανταποκρίνεται σε όλους τους τομείς πληροφορικής και συστημάτων, στηριζόμενο στη συνεργασία με τα υπόλοιπα τμήματα.
Υιοθέτηση νέων τεχνολογιών
Οι επιλογές νέων συστημάτων και λύσεων είναι απεριόριστες. Η πρόκληση για ένα τμήμα πληροφορικής είναι να καταφέρει να έχει μια σωστή στρατηγική εφαρμογών. Στην περίπτωση του τμήματος πληροφορικής της Hermes Airports, το πλάνο που ακολουθείται στηρίζεται στη χρήση εξοπλισμού που μακροπρόθεσμα δίνει τη δυνατότητα ενοποίησης συστημάτων, υποδομών και τεχνολογιών για διευκόλυνση της λειτουργίας, της διαχείρισης και της υποστήριξης. Τα περισσότερα συστήματα του αεροδρομίου πρέπει να είναι σε λειτουργία 24 ώρες το 24ωρο. Τη δεδομένη στιγμή χρησιμοποιείται το cloud για λύσεις, όπου πιθανή αποκοπή από το διαδίκτυο δεν θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα λειτουργίας, όπως είναι το e-mail (Microsoft Office 365) και η διαχείριση κάποιων αρχείων μέσω του Microsoft OneDrive for Business.
Το τμήμα αξιοποιεί την εκμίσθωση (outsourcing) μόνο στον τομέα της υποστήριξης των συστημάτων πληροφορικής κι όχι για τη διαχείρισή τους, που είναι ευθύνη της ομάδας του. Κι αυτό γιατί, με την εμπειρία που διαθέτει αλλά και με την καλή συνεργασία που έχει με τους προμηθευτές, είναι σε θέση να ανταποκρίνεται σε όλα τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, ακόμα και σε εκτός ωρών γραφείου με τη μέθοδο του on-call.
Για θέματα διαχείρισης συμβάντων ασφαλείας και καταστροφών αρχείων το τμήμα προχωρεί στη δημιουργία αντιγράφων ασφάλειας σε καθημερινή βάση. Αποθηκεύονται σε ασφαλείς χώρους, αλλά και απομακρύνονται από τα αεροδρόμια κατά τακτά χρονικά διαστήματα.
Ταυτότητα τμήματος
Κύρια διευθυντική ομάδα:
Ανδρέας Βαρέλιας, διευθυντής τμήματος πληροφορικής
Στέφανος Τούμπας, ανώτερος διαχειριστής βάσεων δεδομένων
Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, ανώτερος διαχειριστής υποδομής δικτύων και τηλεπικοινωνιών
Χρίστος Εφραίμ, ανώτερος λειτουργός πληροφορικής
Γιάννης Κυνηγός, ανώτερος λειτουργός πληροφορικής
Φιλιώ Χριστοδούλου, διαχειρίστρια αεροπορικών συστημάτων
Κώστας Τζιάζας, λειτουργός πληροφορικής
Αριθμός εργαζομένων στο τμήμα: Σύνολο δέκα για τα αεροδρόμια Λάρνακος και Πάφου.
Data centers που διατηρεί: Τέσσερα – δυο σε Λάρνακα και δυο σε Πάφο. Το κάθε ένα είναι ικανό να αντικαταστήσει, σε μεγάλο βαθμό, τη λειτουργία όλων των υπηρεσιών σε περίπτωση ολικής καταστροφής των κυρίως κέντρων.
Σημαντικότεροι τεχνολογικοί συνεργάτες:
Η γαλλική εταιρεία RESA, η οποία εξειδικεύεται σε συστήματα αεροδρομίων. Σε τοπικό επίπεδο βασικός συνεργάτης της είναι η Hellenic Technical Enterprises για την προμήθεια, υποστήριξη και συντήρηση εξοπλισμού, καθώς και η Microsoft Κύπρου όσον αφορά στα λειτουργικά συστήματα.
Κυριότερες τεχνολογίες που διαχειρίζεται: Από τη δημιουργία των δυο αεροδρομίων έχει υλοποιηθεί μια πλατφόρμα δικτύου που ονομάζεται IT backbone. Συνδέει όλα τα συστήματα σε επίπεδο TCP/IP, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό εξολοκλήρου από τη Cisco. Σημαντική είναι, επίσης, η εφαρμογή τεχνολογίας εικονικών μηχανών, η οποία δίνει μεγάλη ευελιξία στη διαχείριση υψηλής διαθεσιμότητας συστημάτων.
Βασικότερη τεχνολογική επένδυση των τελευταίων χρόνων:
Το τμήμα επενδύει συνεχώς σε αναβαθμίσεις λογισμικών και σε αντικατάσταση εξοπλισμού, που συχνά δεν είναι ορατός στο κοινό. Η τελευταία τεχνολογική επένδυση, που έχει υλοποιηθεί προς όφελος του επιβατικού κοινού, είναι η δημιουργία των αυτόματων πυλών ελέγχου καρτών επιβίβασης και η γραμμή ταχείας εξυπηρέτησης.
Μεγαλύτερη καθημερινή πρόκληση
Η αναβάθμιση των συστημάτων, η εισαγωγή νέων τεχνολογιών και η εφαρμογή τους στο εν ενεργεία περιβάλλον του αεροδρομίου, χωρίς να επηρεάζονται η υφιστάμενη λειτουργία και οι επιβάτες.
Η απαραίτητη τεχνολογία
Η πλατφόρμα δικτύου (IT Backbone). Χωρίς αυτή το αεροδρόμιο θα θύμιζε εποχές άλλων δεκαετιών.
Για ένα σωστό τμήμα πληροφορικής
Απαιτείται καλή συνεργασία μεταξύ των εργαζομένων και επένδυση στο προσωπικό, έτσι ώστε να ενημερώνεται και να ακολουθεί τις καθημερινές αλλαγές της τεχνολογίας.