Προβληματισμένοι οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γής και οι ιδιοκτήτες γής
Η επιβολή φορολογίας 19% στα οικόπεδα είναι μονόδρομος καθώς η Κύπρος θα πρέπει να εναρμονιστεί με τις σχετικές οδηγίες ως μέλος της ΕΕ. Το θέμα συζητείται ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής με τους ενδιαφερόμενους να φέρουν ενστάσεις και να προβάλλουν την ανάγκη για αντισταθμιστικά μέτρα, την ώρα που η Κομισιόν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για συμμόρφωση. Η Κομισιόν, προειδοποιεί πάντως, ότι δεν πρόκειται να δώσει νέα παρέκκλιση στη χώρα μας, που λάμβανε εξαιρέσεις στην επιβολή ΦΠΑ στα οικόπεδα από το 2008 και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα επιβληθεί πρόστιμο εφάπαξ και θα πληρώνουμε 100.000-300.000 ευρώ ημερησίως.
Ο διάλογος στη Βουλή, έφερε προβληματισμούς στους επιχειρηματίες ανάπτυξης γής και στους ιδιοκτήτες γής, σε σχέση με την αξία των οικοπέδων. Οι ανησυχίες κάνουν λόγο για συρρίκνωση στην αγορά, όπως και μείωση στις αξίες ακινήτων με συνεπακόλουθο συνέπειες στον τραπεζικό τομέα λόγω της αξίας των εξασφαλίσεων. Ενώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το 50% των ενυπόθηκων εξασφαλίσεων του τραπεζικού συστήματος αφορούν γή και στην περίπτωση των ΜΕΔ το ποσοστό αυτό είναι ακόμη πιο μεγάλο.
Φαίνεται την νύφη θα την πληρώσουν οι επιχειρηματίες που πωλούν οικόπεδα και οι ιδιώτες που αγοράζουν οικόπεδα για να κτίσουν την κατοικία τους ή το εξοχικό τους, δηλώνει στο Eυρωκέρδος o Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ), Γιώργος Μουσκίδης.
«Το Νομοσχέδιο που ήρθε από την Κυβέρνηση στην Επιτροπή, ήταν αποτέλεσμα πίεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να εναρμονίσουμε την φορολογία μας με την υπόλοιπη Ευρώπη. Αναμένουμε από μέρα σε μέρα να πέσει ο πέλεκυς και η Κύπρος να πληρώσει σημαντικό πρόστιμο για τη μη επιβολή του ΦΠΑ στα οικόπεδα. Επειδή είναι μονόδρομος η ψήφιση της πρότασης σε νόμο, αναμένουμε ότι στις επόμενες λίγες εβδομάδες ο ΦΠΑ θα επιβληθεί», είπε.
Ποια οικόπεδα θα φέρουν ΦΠΑ;
Το εάν η πώληση κάποιων οικοπέδων θα επιβαρυνθεί με ΦΠΑ, εξαρτάται από το ποιος είναι ο πωλητής, εξηγεί ο κ. Μουσκίδης, δίνοντας παραδείγματα. «Εάν για παράδειγμα ο πωλητής είναι ένας ιδιώτης που πωλεί πρώτη φορά κάποιο οικόπεδο δεν θα επιβαρύνει την τιμή πώλησης με ΦΠΑ. Εάν όμως ο πωλητής του ιδίου οικοπέδου, είναι κάποιος επιχειρηματίας που απόκτησε το οικόπεδο μετά από διαχωρισμό της γης, τότε θα επιβάλει ΦΠΑ προς 19%. Αντιλαμβανόμαστε, τις στρεβλώσεις που δημιουργούνται από αυτήν την αντιμετώπιση. Δηλαδή ο επιχειρηματίας που πωλεί οικόπεδο θα βρίσκεται σε δυσμενέστερη μοίρα από τον ιδιώτη πωλητή.
Τη νύφη επίσης θα πληρώσουν αυτοί που θα αγοράσουν οικόπεδο για να κτίσουν ακίνητο για δική τους χρήση. Δηλαδή, ένα ζευγάρι που αγοράζει το οικόπεδο για να κτίσει την κύρια κατοικία του ή το εξοχικό του θα επιβαρυνθεί επιπλέον 19% πάνω στην αξία του οικοπέδου, ποσό το οποίο δεν θα μπορέσουν να ανακτήσουν».
Θα επηρεαστούν οι αγοραστές ακινήτων;
Όσοι αγοράζουν διαμέρισμα ή σπίτι από επιχειρήσεις ανάπτυξης γης (Developers) δεν θα επιβαρυνθούν επιπλέον από την εισαγωγή αυτού του φόρου, ανέφερε ο κ. Μουσκίδης και ο λόγος είναι πολύ απλός. «Αυτό γιατί από την εισαγωγή του ΦΠΑ το 2004 στα διαμερίσματα και σπίτια, πάντοτε πλήρωναν ΦΠΑ στην τιμή πώλησης του ακινήτου. Με λίγα λόγια, η εισαγωγή του ΦΠΑ στα οικόπεδα δεν πρέπει να επηρεάσει τις τιμές των διαμερισμάτων ή των σπιτιών που πωλούν οι Developers».
Πιθανά αντισταθμιστικά μέτρα
Σύμφωνα με τον κ. Μουσκίδη, είναι πρόωρο να προβλέψουμε τα πιθανά αντισταθμιστικά μέτρα που πιθανόν να υιοθετηθούν. «Ακούστηκαν διάφορα όπως, μη πληρωμή μεταβιβαστικών τελών στην μεταβίβαση οικοπέδων, όταν αυτό επιβαρύνεται με ΦΠΑ. Επίσης, την επαναφορά του κινήτρου για μηδενικό φόρο κεφαλαιουχικών κερδών ή και μειωμένο ποσοστό ΦΠΑ 5% στα οικόπεδα, στα οποία θα κατασκευαστεί σπίτι που θα χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία. Επίσης να χρεώνεται ΦΠΑ στα εμπορικά ακίνητα με εμπορικούς ενοικιαστές έτσι ώστε οι επενδυτές που αναπτύσσουν εμπορικά ακίνητα για να τα ενοικιάζουν να ανακτούν τον ΦΠΑ που πλήρωσαν στο οικόπεδο που αγόρασαν και στα κατασκευαστικά έξοδα».
Ποια είναι η κατάλληλη στιγμή αγοράς οικοπέδου;
Οι εξελίξεις υπό την πίεση της Κομισιόν για τη ψήφιση του νομοσχεδίου, δημιουργούν πολλά ερωτήματα σε επενδυτές ακινήτων. Ωστόσο, ο κ. Μουσκίδης, πιστεύει ότι «όσοι είναι αποφασισμένοι να αγοράσουν οικόπεδο σύντομα , θα ήταν επιεικώς λανθασμένη απόφαση, να περιμένουν να εισαχθεί η νέα φορολογία και μετά να το πράξουν».
Ανομοιομορφία στην ΕΕ
Η επιβολή ΦΠΑ στις αγοραπωλησίες οικοπέδων σε κράτη μέλη της ΕΕ δεν είναι η ίδια, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν. Συγκεκριμένα, 10 χώρες δεν επιβάλουν ΦΠΑ όπως μέχρι σήμερα και η Κύπρος. Η Γερμανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Αυστρία, η Πορτογαλία, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Ελλάδα εξαιρούνται από την επιβολή ΦΠΑ στα οικόπεδα. Η Μάλτα, θα είναι με τη συναίνεση της Κομισιόν η τελευταία χώρα που θα εναρμονιστεί με τη νομοθεσία. Η Ουγγαρία έχει το υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ στα οικόπεδα (27%) και η Ιρλανδία το χαμηλότερο ΦΠΑ, ύψους 13,5%
Η Βουλγαρία, η Εσθονία, η Γαλλία, η Σλοβακία και η Ρουμανία μαζί με τη Βρετανία που αποχώρησε από την ΕΕ επιβάλουν 20% ΦΠΑ στις αγοραπωλησίες οικοπέδων. Η Τσεχία, η Ισπανία, η Λιθουανία, η Λετονία και η Ολλανδία επιβάλλουν 21% , ακολουθούν με 22% η Σλοβενία και Ιταλία και τέλος η Πολωνία επιβάλει 23% ΦΠΑ στην αγοραπωλησία οικοπέδων.