Γειά σας !!! Ονομάζομαι Γούλας Πέτρος και είμαι Σύμβουλος Μάρκετινγκ με ειδικότητα και πείρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Κατ’ αρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω την ομάδα του City Of Larnaca για την δυνατότητα που μου δίνουν μέσα από τα άρθρα μου να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα στην επιστήμη του μάρκετινγκ και της αγοράς. Εύχομαι το portal αυτό να είναι καλοτάξιδο και να αγκαλιαστεί από όλους τους Σκαλιώτες αφού αποτελεί πραγματική τομή στα πράγματα της πόλης μας.
Στο θέμα μας. Μέσα από αυτή μας την επικοινωνία θα ενημερώνεστε για νέα, ειδήσεις, προτάσεις αλλά και μικρές συμβουλές που μπορείτε να εφαρμόσετε και εσείς στην δικιά σας επιχείρηση. Συμβουλές προκειμένου να διατηρήσετε και να αυξήσετε τους τζίρους σας αλλά και την αναγνώριση του προϊόντος / υπηρεσίας σας από το καταναλωτικό κοινό.
Στατιστικά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν ένα ποσοστό της τάξης του 93-94 % της σημερινής αγοράς σε Ελλάδα και Κύπρο (ένα μεγάλο μέρος είναι οικογενειακές). Εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κάποιος πως μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της αγοράς. Λόγω, των οικονομικών μεγεθών αλλά και της γενικευμένης ύφεσης, οι πιο πάνω επιχειρήσεις δυσκολεύονται στο να δώσουν λύσεις στα επικοινωνιακά τους προβλήματα, στην προβολή τους, στην εξωστρέφεια τους και γενικά σε ότι έχει να κάνει με το μάρκετινγκ τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όλες οι ενέργειες να γίνονται εμπειρικά, χωρίς συγκεκριμένο πλάνο και στρατηγική και φυσικά με την (πολλές φορές) κατασπατάληση πόρων.
Αλλά τι εννοούμε με τον όρο μάρκετινγκ;
Πολλοί (στην σημερινή αγορά) συνδέουν ή συγχέουν το μάρκετινγκ με την διαφήμιση ή με τις δημόσιες σχέσεις. Άλλο η διαφήμιση άλλο το μάρκετινγκ. Μάρκετινγκ είναι η διαδικασία χάραξης της στρατηγικής μιας ενέργειας για να επιτύχει ένα στόχο. Για την επίτευξη αυτού του στόχου όμως πρέπει να γίνουν κάποιες προωθητικές ενέργειες (push -πείτε το και διαφήμιση) προκειμένου να ενημερώσουμε το κοινό και να του δημιουργήσουμε τα κίνητρα να δοκιμάσουν τα δικά μας προϊόντα και υπηρεσίες (pull).
Tι εννοούμε με τον όρο Μικρομεσαία Επιχείρηση;
Μικρομεσαία επιχείρηση (θεωρώ) είναι κάθε επιχείρηση η οποία δεν έχει εσωτερικά δικό της τμήμα μάρκετινγκ. Δηλαδή το τμήμα εκείνο που μπορεί να σχεδιάσει την στρατηγική της δικιάς σας εταιρείεας προκειμένου να πετύχετε τους στόχους που έχετε θέσει.
Πολλοί επιχειρηματίες καθημερινά με ρωτάνε εάν πρέπει να επενδύσουν στο μάρκετινγκ. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη και άμεση. Α Σ Φ Α Λ Ω Σ. Επιβάλλεται να επενδύσετε στο μάρκετινγκ της επιχείρησης σας, επιβάλλεται να επενδύσετε στην επιχείρηση σας. Κάθε επιχείρηση / οργανισμός διανύει έναν δικό της κύκλο ζωής ο οποίος δείχνει τι παρόν και τι μέλλον πρόκειται να έχει μέσα στην αγορά. Συνεπώς, ανάλογα με τον σημείο – φάση που βρίσκεται η κάθε επιχείρηση θα σχεδιάσει και θα ακολουθήσει την ανάλογη στρατηγική.
Ο κύκλος ζωής των επιχειρήσεων αποτελείται από την:
- Εισαγωγή στην Αγορά
- Ανάπτυξη
- Ωρίμανση
- Παρακμή
Εδώ ο επιχειρηματίας καλείται να απαντήσει ειλικρινά σε ποια από αυτές τις φάσεις βρίσκεται η επιχείρηση του και ποιο δρόμο θα ακολουθήσει.
Μέσα στην κρίση είναι καιρός για μάρκετινγκ?
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα και πάλι είναι ξεκάθαρη. Ναι πρέπει να επενδύσετε στο μάρκετινγκ ακόμα και σε αυτήν την εποχή. Ανέξοδο Μάρκετινγκ δεν υπάρχει αλλά υπάρχουν low cost ενέργειες ή καταστάσεις με τις οποίες μπορούμε να αναπτύξουμε την επιχείρηση μας. Παλαιότερα, η διαδικασία της προώθησης των ενεργειών μας ήταν πάρα πολύ απλή. Δηλαδή διαφημίζαμε, το έβλεπε ο καταναλωτής και ερχόταν και αγόραζε. Σήμερα τα πράγματα έγιναν περισσότερο πολύπλοκα. Γι΄ αυτό και πρέπει να έχετε μια ευέλικτη στρατηγική η οποία θα μπορεί να αδράξει τις ευκαιρίες που έδωσε η κρίση γιατί ναι, η κρίση έδωσε ευκαιρίες.
Άρα, άμεσα επικοινωνήστε με κάποιον ειδικό ή κάποια εταιρεία που να παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής μάρκετινγκ.
Αφού αναλύσετε με πάσα λεπτομέρεια τα προβλήματα που βασανίζουν την επιχείρηση σας αλλά και τους στόχους σας ζητήστε την προσφορά του και γενικά το πλάνο συνεργασίας. Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες (βάση της δικιάς μας εμπειρίας στην αγορά) δεν έχουν ούτε τον χρόνο αλλά ούτε το καθαρό μυαλό για να λύσουν αυτού του είδους τα προβλήματα που τους ταλανίζουν. Άρα, το άτομο ή η εταιρεία που θα μας προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες θα πρέπει να σας «τρέξει» και το πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί.
Αφού λοιπόν πάρετε τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες και συμφωνήσουμε με την στρατηγική, τότε βάλτε άμεσα σε εφαρμογή όλα αυτά που μας προτείνουν οι ειδικοί. Κινήσεις έτσι ώστε η επιχείρηση σας να πάει παρακάτω. Ποτέ όμως δεν σταματάμε στο να επικοινωνούμε με αυτούς που διαχειρίζονται αυτά τα ζητήματα, να κάνουμε συναντήσεις και να ασκούμε την σχετική εποπτεία. Αλλά ότι και αν γίνει, ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως κανένας δεν έχει ένα μαγικό ραβδί έτσι ώστε να μας λύσει τα προβλήματα μας και πως μόνο με συνεργασίες και υπομονή μπορούμε να αλλάξουμε την ροή των πραγμάτων.
Εν κατακλείδι, ΝΑΙ πρέπει να επενδύσουμε στην επιστήμη του μάρκετινγκ και στις υπηρεσίες του αφού αποτελεί βασικό συστατικό προκειμένου να δημιουργήσετε αξιομνημόνευτες εμπειρίες στους καταναλωτές μας καθώς και την διατήρηση ή ακόμα καλύτερα αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων μας.