Οι τιμές των ακινήτων ανά των κόσμο αποτελούν προειδοποιητικά μηνύματα για τυχόν “φούσκα” στην αγορά, θυμίζοντας καταστάσεις 2008.
Νέα Ζηλανδία, Καναδάς και Σουηδία είναι οι πιο διογκωμένες αγορές ακινήτων στον κόσμο σύμφωνα με τους δείκτες του Bloomberg Economics, με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να ακολουθούν από κοντά.
Που αυξήθηκαν οι τιμές περισσότερο
«Ενα κοκτέιλ παραγόντων ωθεί στην αύξηση των τιμών ακινήτων παγκοσμίως», σύμφωνα με τον οικονομολόγο Νιράζ Σα. «Τα χαμηλά επιτόκια, τα ιστορικά υψηλά οικονομικά κίνητρα, οι αποταμιεύσεις λόγω των lockdowns, η απουσία διαθέσιμων ακινήτων και η αναμονή μιας σημαντικής ανάκαμψης, όλα συντελούν».
Οι εργαζόμενοι που συνεχίζουν να δουλεύουν μέσω τηλεργασίας θέλουν περισσότερο χώρο, ενώ οι φοροελαφρύνσεις των κυβερνήσεων επίσης ωθούν την αγορά. Ο δείκτης του Bloomberg Economics συγκεντρώνει πέντε ενδείξεις για την αξιολόγηση των χωρών, με τις μεγαλύτερες τιμές να υποδεικνύουν και μεγαλύτερο ρίσκο διορθωτικής κίνησης. Στις ενδείξεις συμπεριλαμβάνονται τα ποσοστά των τιμών προς ενοικίαση και τιμών προς πώληση που ενδεικνύουν τη βιωσιμότητα της τιμολογικής αύξησης η οποία μετρά και τη δυναμική της ανόδου.
Για πολλές χώρες του ΟΟΣΑ, τα ποσοστά αυτά είναι υψηλότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα πριν την κρίση του 2008, σύμφωνα με την ανάλυση του Bloomberg.
Αξιολόγηση “φούσκας”
Με τα ποσοστά ρίσκου να αυξάνονται, τα επιτόκια να είναι χαμηλά και τα οικονομικά κίνητρα να διατηρούνται, δεν είναι σαφές ποιος παράγοντας θα μπορούσε να προκαλέσει μια κρίση, σύμφωνα με την ανάλυση. Ο Σα ανέφερε πως η επόμενη περίοδος θα χαρακτηριστεί πιθανότερα από διόρθωση αντί για κατάρρευση.
Παρόλα αυτά υπάρχει αυξημένο ρίσκο όταν υπάρχει συγχρονισμένη αύξηση των τιμών ακινήτων, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή, με τις αγορές ακινήτων να βρίσκονται προ των πυλών μιας σημαντικής δοκιμασίας, σύμφωνα με τον αναλυτή.
ΠΗΓΗ: Βloomberg / newmoney.gr