Σε ανάμενα καρβουνά κάθονται οι καταστηματάρχες της Λεμεσού οι οποίοι αναμένουν το πράσινο φως από την επιδημιολογική ομάδα του υπουργείου Υγείας, έτσι ώστε να επαναλειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους.
Στόχος, όπως αναφέρει σε δηλώσεις στον «Φ», ο δημοτικός σύμβουλος και εκπρόσωπος των καταστηματαρχών Λεμεσού, Κρίστης Δημητρίου, είναι να επαναλειτουργήσει το λιανικό εμπόριο και να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις, καθώς, όπως σημειώνει, αρχίζει για αυτούς μια νέα πρωτόγνωρη κατάσταση η οποία δεν έχει καμία σχέση με την κρίση του 2013.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι η χώρα θα ξεκινήσει ξανά να επανέρχεται στους ρυθμούς της, ωστόσο, χωρίς τουριστικό ρεύμα τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και όλοι γνωρίζουμε ότι συμβαίνει αυτό». Εξήγησε πως κάποια επαγγέλματα δεν θα επανέλθουν στην ομαλότητα μέχρι να το επιτρέψει η επιδημιολογική εικόνα, ενώ από εκεί και πέρα, όσοι θα ανοίξουν, θα ξεκινούν ένα προσωπικό στοίχημα κατά πόσο θα επιβιώσει η επιχείρησή τους.
Η κατάσταση στο λιανικό εμπόριο χαρακτηρίζεται πολύ δύσκολη, με τον κ. Δημητρίου να τονίζει πως θα πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια για να επιβιώσει η μέση επιχείρηση.
«Αναμένουμε να ανεβάσουμε ρολά την 1η Φεβρουαρίου και να δούμε, επίσης, ποια θα είναι η βοήθεια από το Κράτος», είπε, τονίζοντας πως οι καταστηματάρχες θα χρειαστούν οικονομική στήριξη σε ό,τι αφορά μισθούς και ενοίκια. «Η κάθε επιχείρηση θα καταβάλει τις δικές της προσπάθειες να αντέξει στην πίεση που θα δημιουργηθεί. Αν δεν υπάρξει τουρισμός και “φρέσκα” χρήματα στην αγορά, είναι αδύνατο να επιβιώσουν όλες οι επιχειρήσεις», εξήγησε.
Σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις των καταστηματαρχών με το άνοιγμα των επιχειρήσεων τους, είπε πως το μόνο σίγουρο είναι πως με την επαναλειτουργία, θα προχωρήσουν σε πολύ μεγάλες προσφορές έτσι ώστε να καλύψουν έστω και λίγο, κάποιο χαμένο έδαφος. «Τα καταστήματα σε ένδυση και υπόδηση θεωρώ πως θα προχωρήσουν σε ελκυστικότερες προσφορές, καθώς οι καταστηματάρχες θα θέλουν να ξεφορτωθούν το χειμερινό τους εμπόρευμα».
Ο εκπρόσωπος των καταστηματαρχών εξέφρασε παράλληλα την άποψη πως το κράτος θα έπρεπε να είχε ήδη προχωρήσει σε κάποιες μελέτες αγοράς, βιωσιμότητας και επιπτώσεων των επιχειρήσεων από την πανδημία. «Στην Ιταλία υπάρχει μελέτη από το Κράτος η οποία αναφέρει πως 390.000 επιχειρήσεις δεν θα τα καταφέρουν το 2021. Παρόμοιες μελέτες έχουν γίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επιβάλλεται να γίνει και στην Κύπρο για να υπάρξει πλέον καθοδήγηση και προστασία, έτσι ώστε να μην θυματοποιηθούν και άλλες επιχειρήσεις», σημείωσε καταληκτικά.