Σημαντική διάκριση της ΕΤΑΠ Λάρνακας στα φετινά Παγκύπρια Βραβεία Τουρισμού


Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας βραβεύθηκε και φέτος στα Παγκύπρια Βραβεία Τουρισμού και συγκεκριμένα έλαβε το χρυσό βραβείο στην ενότητα «Στρατηγική και Καινοτομία» για την κατηγορία «Πρωτοβουλίες για επέκταση της τουριστικής περιόδου και εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος και υπηρεσιών».

 

Η ΕΤΑΠ Λάρνακας, σε συνεργασία με όλους τους φορείς που την απαρτίζουν, διαχρονικά υλοποιεί δράσεις τουριστικής αναβάθμισης και εμπλουτισμού, οι οποίες ποικίλουν σε θεματολογία και είδος λόγω και της πολυδιάστατης φύσης της τουριστικής βιομηχανίας. Στην προκειμένη περίπτωση η Εταιρεία βραβεύθηκε για τέσσερεις πρόσφατες ενέργειες οι οποίες ήταν καινοτόμες, πληρούν τα κριτήρια της αειφορίας και προσφέρουν πολύπλευρα οφέλη, ενώ μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα καλών πρακτικών.

 

Κορωνίδα της εν λόγω σειράς δράσεων αποτέλεσε η δημιουργία του νέου τεχνητού υφάλου Λάρνακας με την πόντιση του πλοίου «Ελπίδα» – το μεγαλύτερο σκάφος που βυθίστηκε στην Κύπρο για αυτό το σκοπό καθώς και του «Lef1» που είναι το πρώτο πλοιάριο για snorkelling στη χώρα μας. Να σημειωθεί ότι ο εν λόγω ύφαλος έχει προσελκύσει θαλάσσια ζωή νωρίτερα απ’ ότι αναμενόταν και η εξέλιξή του κρίνεται πολύ ικανοποιητική.

 

Άλλο αξιόλογο έργο που συνεχίζει να υλοποιείται σταδιακά είναι το Πρόγραμμα «Εμπλουτίζοντας και Πρασινίζοντας τις παραλίες της Λάρνακας». Στα πλαίσια της εν λόγω πρωτοβουλίας έχουν μέχρι σήμερα δημιουργηθεί έξι υπαίθρια γυμναστήρια (παραλία Μακένζυ, πλαζ Πύλας, στον παραλιακό πεζόδρομο Περβολιών και τρία κατά μήκος του παραλιακού πεζόδρομου Βορόκληνης) ενώ σύντομα θα τοποθετηθούν υπαίθρια όργανα γυμναστικής και στο νέο γραμμικό πάρκο Ζυγίου. Φυτεύτηκαν επίσης φοινικόδεντρα στις κυριότερες παραλίες της Περιφέρειας Λάρνακας (από την Πύλα μέχρι και το Κίτι) ώστε να βελτιωθεί η εικόνα τους και να αποκτήσουν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Επιπρόσθετα, σε τρεις παραλίες της πόλης τοποθετήθηκαν συνθέσεις παιχνιδιών ενώ στις παραλιακές τουριστικές περιοχές Πύλας και Βορόκληνης προστέθηκαν παγκάκια και ποδηλατοστάτες.

 

Το «Πρόγραμμα Αισθητικής Αναβάθμισης Λάρνακας» το οποίο τόλμησε να αγγίξει το φλέγον θέμα της οπτικής ρύπανσης που επηρεάζει αρνητικά την εικόνα της Κύπρου, θεωρήθηκε επίσης ως ένα παράδειγμα καλής πρακτικής. Η πιλοτική εφαρμογή στην πλατεία Αγ. Λαζάρου και ακολούθως στην οδό Βαλσαμάκη απέδειξε ότι πρόκειται μεν για ένα εξαιρετικά δύσκολο – αλλά όχι ανέφικτο – εγχείρημα. Μέσω του προγράμματος αφαιρέθηκαν οι ακαλαίσθητες πινακίδες και αντικαταστάθηκαν με καινούργιες που συνάδουν με το προτεινόμενο πλαίσιο αισθητικής, αντικαταστάθηκαν τα σκίαστρα και οι ομπρέλες διαφημιστικών εταιρειών ώστε να έχουν ενιαίο χρωματισμό και καλύφθηκαν εγκαταλελειμμένα κτίρια καθώς και κομπρεσέρ κλιματιστικών σε περίοπτες θέσεις.

 

Όσον αφορά τον χειμερινό τουρισμό, στη βράβευση περιλήφθηκε και το Πρόγραμμα «Δωρεάν Χειμερινών Εμπειριών Λάρνακας» το οποίο εμπλουτίζει τη διαμονή του ξένου επισκέπτη κατά την περίοδο χαμηλής αιχμής, με δραστηριότητες οι οποίες προβάλουν την τοπική κουλτούρα, την παράδοση, την ιστορία και τη φύση της περιοχής.

 

Ο Πρόεδρος της ΕΤΑΠ Λάρνακας κ. Ντίνος Λευκαρίτης εξέφρασε ικανοποίηση για την αναγνώριση της σκληρής δουλειάς που επιτελείται στην Εταιρεία δηλώνοντας: «Χαιρόμαστε που οι πρωτοβουλίες μας αναγνωρίζονται ως πρότυπο καινοτομίας στον τομέα του τουρισμού. Ως γνωστόν, η πανδημική κρίση έχει δυστυχώς πλήξει σοβαρά την τουριστική μας βιομηχανία. Όμως κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας και παλεύουμε για έναν τουρισμό περισσότερο ανταγωνιστικό, ποιοτικό και πρωτοπόρο. Αυτό προϋποθέτει συνεργασία και συνέργειες. Γι’ αυτό και ευχαριστώ θερμά όλους όσους απαρτίζουν την ΕΤΑΠ: το ΕΒΕ Λάρνακας, το Υφυπουργείο Τουρισμού, τις Τοπικές Αρχές-Μέλη μας, τους Συνδέσμους ΠΑΣΥΞΕ, ΣΤΕΚ και ACTA, την Αναπτυξιακή Λ/κας και την Εταιρεία Αγροτουρισμού. Θα συνεχίσουμε όλοι μαζί τις άοκνες προσπάθειες ώστε να καταστήσουμε τη Λάρνακα ως ένα αειφόρο τουριστικό προορισμό». 



Κύριες Ειδήσεις





Translate »