Breaking News

Ποδήλατο: Μια αγορά με 22 χιλιάδες πωλήσεις


Ο πρόγονος του σημερινού ποδηλάτου ανιχνεύεται στο 1817, όταν ο Γερμανός βαρόνος, Καρλ Φον Ντράις, κατασκεύασε την draisienne, όπως ονομάστηκε, από ξύλο, με σέλα και δύο τροχούς. Την εφεύρεση αυτή πήρε λίγο παραπέρα το 1839 ο Σκωτσέζος σιδηρουργός, Κιρκπάτρικ Μακμίλαν, εισάγοντας τη χρήση των πεταλιών, τα οποία συνέδεαν ράβδοι με τον πίσω τροχό, ενώ το 1860 ο Γάλλος, Πιέρ Μισώ, ένωσε τα πετάλια απευθείας με την μπροστινή ρόδα. Από τότε μέχρι σήμερα η αγορά είδε μοντέλα και μοντέλα και στην Ευρώπη ειδικά ανθίζει, με τη Γερμανία να προπορεύεται επιτυγχάνοντας πωλήσεις πέραν των 4 εκατ. ποδηλάτων ετησίως. Όσο για την Κύπρο, η αγορά κινείται με ετήσιες πωλήσεις 22.000, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας Ποδηλάτων (COLIBI) για το 2015.

Η χώρα μας, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, κατατάσσεται 26η στις πωλήσεις ποδηλάτων. Κάνει, πάντως, βήματα ανάπτυξης, αν και δειλά, συνδέοντας το ποδήλατο με την κουλτούρα μιας πιο υγιεινής, ενισχυόμενης από τα οφέλη της άσκησης καθημερινής ζωής.

Για αρκετούς, πάντως, το ποδήλατο έχει αρχίσει να γίνεται τάση και το διαπιστώνουμε αυτό στον δρόμο καθημερινά. Το ευχάριστο είναι ότι στις διάφορες διαδρομές του έχει οπαδούς όλων των ηλικιών, οι οποίοι το επιλέγουν είτε ως μέσο μεταφοράς είτε ως χόμπι αλλά και μέσο άθλησης. Για να αποτυπώσουμε τις διαδρομές αυτές και κυρίως την πορεία του ποδηλάτου στην κυπριακή αγορά, μιλήσαμε με βασικούς πρωταγωνιστές του τομέα και συγκεκριμένα με τους: Ανδρέα Αγρότη, ιδιοκτήτη του Agrotis Bicycle Centre, Δημήτρη Πεττεμερίδη, managing director του AWOL Adventure WithOut Limits και Steve Tate, ιδιοκτήτη του Bikehub.

Μόδα μεν, συγκρατημένη δε
«Τo πoδήλατo, η ελευθερία, η καλή υγεία και η όμορφη διάθεση συμβαδίζουν. Η ποδηλασία ανακαλεί εικόνες ελευθερίας και ζωντάνιας και η ανάγκη του κόσμου για γυμναστική βοηθάει στην κίνηση της αγοράς του τομέα, στην οποία συμβάλλουν, επίσης, παράγοντες όπως η οικονομική κρίση, η αύξηση της τιμής της βενζίνης και η νέα οικολογική τάση», σημειώνει ο κ. Πεττεμερίδης.

Είναι γεγονός ότι οι διάφοροι εναλλακτικοί τρόποι ζωής κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η μόδα δεν έρχεται, με τη σειρά της, να επηρεάσει την αγορά αυτή, προσθέτει ο κ. Αγρότης:

«Λόγω της τάσης για ποδηλασία, που γίνεται μόδα, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, που είχε ήδη ποδήλατο, αποφάσισε να το διορθώσει και να το εξοπλίσει, διπλασιάζοντας τον τζίρο των επιδιορθώσεων».

Επίσης, νέοι που φοιτούν σε πανεπιστήμια ή κολέγια επιλέγουν το ποδήλατο για τις μετακινήσεις στις σχολές τους, όμως στην πλειοψηφία τους ψάχνουν φτηνό ή μεταχειρισμένο, απλώς για να τους καλύψει την προσωρινή τους αυτή ανάγκη. Η τακτική αυτή δεν βρίσκει σύμφωνο τον κ. Tate, γιατί όπως εξηγεί: «Δεν αγοράζουν κάτι ποιοτικό που θ’ αντέξει στον χρόνο, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα αρχίζουν τα προβλήματα, με αποτέλεσμα να φεύγουν μη ευκαταφρόνητα, για τα φοιτητικά βαλάντια, ποσά για επιδιορθώσεις». Για ένα καλό ποδήλατο ενηλίκων πρέπει κανείς να διαθέσει, είπε, γύρω στα 250 με 300 ευρώ: «Υπάρχουν και πιο φθηνά, όμως υστερούν σε ποιότητα».

Σύμφωνα με τον κ. Πεττεμερίδη, υπολογίζεται αύξηση της τάξεως του 30% στη ζήτηση ποδηλάτων τα τελευταία πέντε χρόνια, αφού το μέσο αυτό έχει, πλέον, μπει στις ζωές των Κυπρίων. Ο κ. Tate προσθέτει, με τη σειρά του, ότι εξαιτίας του μπουμ των πωλήσεων, που σημειώθηκε προ πενταετίας, άνοιξαν πολλά μαγαζιά πώλησης ποδηλάτων, με αποτέλεσμα η πίτα της αγοράς να μοιράζεται σήμερα σε πολλά κομμάτια.

Το 2008 οι πωλήσεις ποδηλάτων στην Κύπρο, σύμφωνα με έρευνα του COLIBI, κυμαίνονταν στις 30.000, ενώ το 2011 η χώρα μας κατατασσόταν 24η στις πωλήσεις, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, κάνοντας 35.000 πωλήσεις. Το 2015 τη βρήκε στην 26η θέση με 22.000. Την ίδια ώρα, μικρό είναι στον τόπο μας το ενδιαφέρον για τα ηλεκτρικά ποδήλατα, τα οποία προτιμώνται από ποδηλάτες μεγαλύτερων ηλικιών και κάνουν καλές σχετικά πωλήσεις στην Ευρώπη, αφού προτείνονται για μετακινήσεις μεγάλων αποστάσεων. Η αγορά αυτή όλο και αναδύεται, κυρίως, σε Ολλανδία, Βέλγιο, Αυστρία, Δανία, Ελβετία και Γερμανία, όπου επενδύονται σημαντικά ποσά σε ποδηλατόδρομους και σε άλλες παρεμφερείς υποδομές. Ενδεικτικό είναι ότι στην Ολλανδία σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 24% στην πώληση e-bikes το 2015, σε σύγκριση με το 2014.

Διαβάστε τη συνέχεια στο InBusiness.com 



Κύριες Ειδήσεις





Translate »