Breaking News

Οι πέντε μεγάλοι επιχειρηματίες της Αθηένου


«Παράγει» λαμπρά επιχειρηματικά μυαλά, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα μικρό Δήμο. Ο λόγος για την Αθηένου, περιοχή από την οποία έλκουν την καταγωγή τους αρκετοί γνωστοί επιχειρηματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται τόσο σε παγκύπρια βάση όσο και εκτός Κύπρου, σε κάποιες περιπτώσεις.

Οι περισσότεροι από αυτούς κρατούν τα ηνία επιχειρήσεων, τις οποίες κληρονόμησαν από τους γονείς και τους παππούδες τους. Εταιρείες τις οποίες όχι μόνο διατήρησαν στο χρόνο, αλλά κατάφεραν να τις εξελίξουν μέσα στο σύγχρονο, ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πεδίο δραστηριοτήτων πολλών εξ αυτών των επιχειρηματιών είναι η παραγωγή ψωμιών, γλυκών και γαλακτοκομικών προϊόντων, είδη για τα οποία φημίζεται η Αθηένου.

Το InBusinessNews σας παρουσιάζει τους πέντε πιο γνωστούς Αθηενίτες επιχειρηματίες. Αξίζει, ωστόσο να σημειωθεί ότι πέραν των συγκεκριμένων πέντε, πολλοί είναι ακόμα οι Αθηαινίτες επιχειρηματίες που διαπρέπουν.

Α. ΖΟΡΠΑΣ & ΥΙΟΙ 
Η εταιρεία – κολοσσός ιδρύθηκε το 1975 από τον Αθηενίτη Ανδρέα Ζορπά. Μετά την τουρκική εισβολή, ο ίδιος άνοιξε μια μικρή επιχείρηση παρασκευής παραδοσιακού αθηενίτικου ψωμιού. Το πρώτο διάστημα από το φούρνο της οικογένειας Ζορπά έβγαιναν 800 περίπου ψωμιά την ημέρα, τα οποία πωλούνταν σε Λευκωσία, Λάρνακα και ελεύθερη Αμμόχωστο. Σιγά σιγά η φήμη του ψωμιού της οικογένειας Ζορπά έφτασε σε κάθε γωνιά του νησιού, η ζήτηση εκτοξεύτηκε, και έτσι το 1988 η εταιρεία άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στη Λευκωσία, κίνηση, η οποία έφερε στη συνέχεια την περαιτέρω εξέλιξη της Α. ΖΟΡΠΑΣ & ΥΙΟΙ σε όμιλο
εταιρειών παροχής υπηρεσιών τροφοδοσίας. Σήμερα διαθέτει 54 καταστήματα Φούρνων Ζορπάς με υπηρεσίες αρτοποιείου, ζαχαροπλαστείου, ψησταριάς, πίτσας, σάντουιτς, σαλάτας και καφέ, καθώς και μονάδα παραγωγής στην Αραδίππου. Ο όμιλος συμπεριλαμβάνει τα ζαχαροπλαστεία Pralina σε Λευκωσία και Λεμεσό, τη Zorbas Catering και τέσσερα μαγαζιά και μονάδα παραγωγής στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Δραστηριοποιείται, επίσης, και στις εξαγωγές, ενώ πρόσφατα εγκαινίασε το πρώτο του κατάστημα στη Νέα Υόρκη.

Υπεραγορά Αθηενίτης
Μπορεί για την ώρα να διαθέτει μόνο ένα κατάστημα, ωστόσο η φήμη της υπεραγοράς «Αθηενίτης» ξεπερνά τα όρια της Λευκωσίας. Αιτία οι προσφορές και οι τιμές των προϊόντων της, οι οποίες προσελκύουν τους καταναλωτές από ολόκληρη την πρωτεύουσα. Πίσω από τη διαχείριση της υπεραγοράς, βρίσκονται τα τέσσερα παιδιά και τα εγγόνια του ιδρυτή της υπεραγοράς, Χρίστου Χατζηχριστοφή, φιλοσοφία του οποίου ήταν το «πολλοπούλα τζιαί λλιοκέρτιζε». Το πρώτο κατάστημα λειτούργησε στην οδό Ερμού, στην τωρινή πράσινη γραμμή. Μετά το 1974 και την τουρκική εισβολή μετακινήθηκε στην οδό Πρωταγόρου κι από εκεί στη λεωφόρο Κέννεντυ στην Παλλουριώτισσα, το 1987, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα. Η εταιρεία εργοδοτεί σήμερα περίπου 150 άτομα, αρκετά από τα οποία είναι εκεί από την έναρξη των εργασιών της.

Ιωάννης Ζορπάς και Υιοί
Mια από τις παλαιότερες στην αγορά των ξηρών καρπών, η εταιρεία ιδρύθηκε την δεκαετία του 1920 από τον Κώστα Ζορπά, στο χωρίο Αθηένου. Εκείνη την περίοδο ο κ. Ζορπά αγόραζε τους ξηρούς καρπούς από την Πάφο, τους επεξεργαζόταν στην Αθηένου και τους πουλούσε σε Λάρνακα και Λευκωσία. Ο ίδιος πουλούσε τα προϊόντα του σε φεστιβάλ, πανηγύρια και λαϊκές. Με την πάροδο των χρόνων, οι απόγονοι του κ. Ζορπά ακολούθησαν τα βήματα του, επεκτείνοντας και τη γκάμα προϊόντων του. Τη δεκαετία του 90’ άνοιξαν το πρώτο τους κατάστημα, ενώ το 1997 προχώρησαν στο άνοιγμα βιομηχανικής μονάδας παραγωγής στην Αθηενου, κίνηση που αύξησε την παραγωγή προϊόντων της εταιρείας και βελτίωσε την οργάνωση της. Σήμερα η εταιρεία δραστηριοποιείται παγκύπρια, ενώ διαθέτει δύο καταστήματα, ένα στο Πέρα Χωρίου Νήσου και άλλο ένα στα Λατσιά. Πριν από τρία χρόνια, ένας εκ των αδελφών Ζορπά, ο Θεόκλητος προχώρησε στο άνοιγμα δικού του καταστήματος στη Λευκωσία.

Καταστήματα Αθηενίτες
Οικογενειακή επιχείρηση, που ξεκίνησε από την Αθηενου είναι και τα γνωστά καταστήματα ρούχων Αθηαινίτες. Η εταιρεία μετρά 54 χρόνια λειτουργίας. Άρχισε τις δραστηριότητες της σαν βιοτεχνία ενδυμάτων, η οποία ιδρύθηκε από τους Αντώνη και Μαρία Θεοδώρου. Τα τελευταία 29 χρόνια ασχολείται με το λιανικό εμπόριο, όπου συνεργάζεται με κυπριακές εταιρείες και ταυτόχρονα εισάγει από πολλές χώρες της Ευρώπης καθώς και της Άπω Ανατολής. Διαθέτει τρία μεγάλα ιδιόκτητα πολυκαταστήματα σε Λάρνακα, Λευκωσία και Παραλίμνι καθώς και ένα σε κεντρικό σημείο της Λάρνακας. Την επιχείρηση διαχειρίζονται σήμερα τα παιδιά της οικογένειας.

Αδελφοί Α. Κεπόλα Λτδ 
Εταιρεία που παράγει και διανέμει πουργούρι σε ολόκληρη την Κύπρο και η οποία χρονολογείται από το 1920. Ξεκίνησε από τον παππού, Γιώργο Κεπόλα, ο οποίος όντας παραγωγός σιταριού, άρχισε την παραγωγή πουργουριού. Η εταιρεία πέρασε το 1955 στο γιο του, ο οποίος αναλαμβάνοντας τα ηνία, πέτυχε την πραγματοποίηση εξαγωγής του 50% της παραγωγής του στη Βρετανία, ενώ παράλληλα πωλούσε τα προϊόντα του στο Βαρώσι. Μετά τον πόλεμο, σταμάτησε η εξαγωγή και ο επιχειρηματίας στράφηκε σε Λευκωσία και Λάρνακα για την πώληση του προϊόντος του. Μετά το 1980 τη σκυτάλη ανέλαβαν τα τρία εγγόνια του Γιώργου Κεπόλα, με την εταιρεία να γίνεται μετοχική το 1995. Σήμερα η Αδελφοί Α. Κεπόλα Λτδ διαθέτει εργοστάσιο παραγωγής στην Αθηενου και μεγάλο δίκτυο διανομής και πώλησης των προϊόντων της σε παγκύπρια βάση (υπεραγορές, φούρνοι, έμποροι κ.α.).

 



Κύριες Ειδήσεις





Translate »