Breaking News

Δημιουργία χώρου αποθήκευσης ασφάλτου στο Βασιλικό (εικόνες)


Σχέδια για την ανέγερση χώρου αποθήκευσης ασφάλτου στο Μαρί κατέθεσε η εταιρεία EM Island Bitumen Ltd. Η αξία του έργου εκτιμήθηκε άνω του 1,5 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον, το εργοστάσιο τοποθετείται δίπλα από το λιμάνι του Βασιλικού, και στόχος του είναι η παραλαβή λιωμένης εισαγόμενης ασφάλτου, η αποθήκευση της σε θερμαινόμενες δεξαμενές και φόρτωση της σε βυτιοφόρα εργολάβων έργων.
Επίσης, ο χώρος ανήκει στην Αρχή Λιμένων Κύπρου και αποτελεί μέρος της έκτασης που ανακτήθηκε από την θάλασσα. Η περιοχή έχει έντονο βιομηχανικό χαρακτήρα και δεν υπάρχουν κοντά κατοικίες. Η συνολική έκταση του τεμαχίου είναι 2030 τμ. και η κατασκευή υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει 6-7 μήνες.

 

Στο χώρο θα κατασκευαστούν δύο θερμομονωμένες μεταλλικές δεξαμενές, εντός τσιμεντένιου περιτοιχίσματος, με τις κατάλληλες σωληνώσεις εκφόρτωσης πλοίων και της φόρτωσης βυτιοφόρων ασφάλτου, μαζί με τις παρελκόμενες εγκαταστάσεις θέρμανσης των δεξαμενών. Η συνολική χωρητικότητα θα είναι 7000 τόνοι, με δυναμικότητα 35,000 τόνοι τον χρόνο. Αναμένεται κίνηση βυτιοφόρων της τάξης των 3,000 οχημάτων τον χρόνο. Το ασφαλτο-δεξαμενόπλοιο μπορεί να μεταφέρει 5000 τόνους και θα εκτελεί το δρομολόγιο από Ελλάδα.

 

Όπως τονίζεται στη ΜΕΕΠ, η επιχείρηση δεν θα ασχολείται με το εμπόριο της ασφάλτου αλλά μόνο σαν εξειδικευμένος ενοικιαζόμενος αποθηκευτικός χώρος στους εισαγωγείς που είναι οι εργολάβοι έργων.

 

Στην ΜΕΕΠ σημειώνεται επίσης ότι με το έργο αυτό θα εξασφαλιστεί η οικονομική προμήθεια μιας στρατηγικής πρώτης ύλης στην οικονομία. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι περί τα 1.600.000 ευρώ, με το 50% περίπου του κόστους να αφορά δαπάνες για την προστασία του περιβάλλοντος. Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει με πόρους της EM Island Bitumen Ltd και μέσω δανεισμό.
Επίσης, στο διπλανό τεμάχιο βρίσκονται δύο δεξαμενές πυκνού θειικού οξέως, ενός υλικού άκρως επικίνδυνου εάν συνδυαστεί με την άσφαλτο. Στη ΜΕΕΠ τονίζεται πως υπό κανονικές συνθήκες δεν υπάρχει κίνδυνος αλλά προκύπτει η ανάγκη για αποτελεσματική επιτήρηση του χώρου των δύο εγκαταστάσεων και ότι η ανεξέλεγκτη ανάμειξη των δύο υλικών μπορεί να προκύψει μόνο μετά από οργανωμένη τρομοκρατική ενέργεια ή πολεμική σύρραξή.

Philenews/Insider



Κύριες Ειδήσεις





Translate »