Στο μικροσκόπιο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών βρέθηκε σήμερα το θέμα παραχώρησης της κυπριακής υπηκοότητας σε ξένους επενδυτές.
Όπως δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου, διαπιστώθηκε πλέον με γραπτά στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν στην Επιτροπή ότι τελικά η εξαίρεση έχει γίνει ο κανόνας, δηλαδή ότι οι κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις είναι περισσότερες από τις κανονικές.
«Θεωρούμε ότι το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό, ότι αγγίζει πλέον θέματα διαφάνειας και γι’ αυτό το σκοπό θα συνεχίσουμε τη συζήτηση, πρώτον για να συνεχίσει η Κυπριακή Δημοκρατία να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, την προστασία της ασφάλειας και την προστασία των συμφερόντων της χώρας, δεύτερο να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια και διαβούλευση και τρίτο να μην επιτρέπουμε η εξαίρεση να γίνεται ο κανόνας σε ό,τι αφορά τις πολιτογραφήσεις, οι οποίες παραχωρούνται εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε, υποδεικνύοντας ότι είναι άλλο να επενδύεις σε προοπτική ανάπτυξης και άλλο να παραχωρούνται κατ’ εξαίρεση σωρηδόν πολιτογραφήσεις.
«Θα είμαστε πολύ αυστηροί σε ό,τι αφορά το ζήτημα αυτό ώστε να προστατευθούν τα συμφέροντα της χώρας μας» ανέφερε.
Απαντώντας σε ερώτηση-παρατήρηση δημοσιογράφου ότι όλες αυτές οι πολιτογραφήσεις έγιναν στο όνομα της ανάπτυξης, ο κ. Γεωργίου είπε ότι ενώ υπάρχουν νόμοι και κανονισμοί με βάση τους οποίους το Υπουργικό Συμβούλιο παραχωρεί τις άδειες πολιτογραφήσεων, την ίδια στιγμή διαπιστώνεται ότι οι κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις είναι περίπου οι ίδιες αν όχι και περισσότερες, και ως εκ τούτου υπάρχει ζήτημα μετρήσιμων κριτηρίων και ταυτόχρονα τεκμηρίωσης.
Σε ερώτηση αν υπάρχουν κανόνες για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις, ο κ. Γεωργίου είπε ότι αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο η Επιτροπή αναμένει να ενημερωθεί όπως επίσης και σε σχέση με το ποιά γραφεία δικηγορικά, ελεγκτικά ακόμα και κατασκευαστικές εταιρείες, διεκδικούν κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις για άτομα που εκπροσωπούν.
Από την πλευρά του ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι το Κίνημα θα ζητήσει όπως τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας, και ψηφιστεί το συντομότερο, πρόταση νόμου με την οποία εισάγεται διαφάνεια σε σχέση με τα λεγόμενα σχέδια παραχώρησης σε επενδυτές της κυπριακής υπηκοότητας.
Ο κ. Περδίκης ανέφερε μάλιστα πως μέσα από την έρευνα αποδείχτηκε ότι η Βουλή είχε παραπλανηθεί κατά την αρχική συζήτηση και πως απ’ ότι φαίνεται αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζουν τη διαφάνεια.
Είπε ακόμη πως με βάση τα στοιχεία, το 1/3 των αλλοδαπών που έχουν πολιτογραφηθεί Κύπριοι τα τελευταία 10 χρόνια έχουν αποκτήσει την υπηκοότητα κατ’ εξαίρεση. «Γύρω στα 3.300 άτομα έχουν πάρει τα τελευταία 10 χρόνια κυπριακή υπηκοότητα στα πλαίσια των σχεδίων των δύο κυβερνήσεων για προσέλκυση επενδυτών ενώ την ίδια περίοδο δικαιούχοι με βάση τα χρόνια παραμονής στην Κύπρο ή μέσα από γάμο ήταν μόνο 5.800» είπε, εξηγώντας πως αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η εξαίρεση έγινε κανόνας.
Αυτό είναι, συνέχισε ο κ. Περδίκης, μια υπερβολή που πρέπει να περιοριστεί. «Ναι θέλουμε να έχουμε επενδυτές στην Κύπρο αλλά πρέπει να γίνεται αυτή η εργασία πολύ προσεχτικά και χωρίς υπερβολές» σημείωσε.
Πρόσθεσε πως σύμφωνα με ενημέρωση από την Κυβέρνηση μελετάται η εισδοχή κριτηρίων σε σχέση με το ποιοι θα εκπροσωπούν τους αιτητές για πολιτογράφηση.
Είπε ακόμη ότι στην πρόταση νόμου που στοχεύει στη διαφάνεια το Κίνημα Οικολόγων θα προσθέσει πρόνοια έτσι ώστε τα κυβερνητικά σχέδια για παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας σε επενδυτές να εγκρίνονται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, έτσι ώστε να υπάρχει πληροφόρηση για τα σχέδια και να υπάρχει και εμπλοκή της Βουλής σε αυτή τη διαδικασία.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ