Breaking News

Από τέλη Αυγούστου εξαγωγές παγωτού και στην Αφρική


Παράλληλα, σημαντική επιτυχία και η ένταξη της τυροκομίας στα Μ.Ι.Ε.Ε.Κ.

Περί τα τέλη Αυγούστου ξεκινούν οι εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων,, συμπεριλαμβανομένου και παγωτού στην Νότιο Αφρική. Μετά την πρόσφατη εξέλιξη της διευθέτησης των αδειών μεταξύ των Κυπριακής Κυβέρνησης και της Κυβέρνησης της Νοτίου Αφρικής, ο δρόμος ανοίγει για εξαγωγές όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων της Κύπρου προς τη χώρα αυτή.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Παγωτού Παναγιώτης Παπαφιλίππου ήταν ένας αγώνας του συνδέσμου τα τελευταία δύο χρόνια, για να εξασφαλιστούν οι συγκεκριμένες άδειες. «Η Αφρική είναι ένα πρόσφορο έδαφος για τα γαλακτοκομικά προϊόντα και συγκεκριμένα το παγωτό κι αυτή η εξέλιξη θα βοηθήσει πολύ την οικονομία της Κύπρου», σημείωσε.

Να σημειωθεί ότι παρόμοια προσπάθεια γίνεται και για την Αυστραλία. «Οι εξαγωγές παγωτού αγγίζουν μόλις τις €3,5 εκατ. περίπου για όλη την Κύπρο, αλλά αισιοδοξώ ότι το 2018 θα διπλασιαστούν», επεσήμανε.
Με την εξέλιξη αυτή η εταιρεία Παγωτά Παπαφιλίππου & Πατισερί Παναγιώτη προχωρεί αμέσως για εξαγωγές στην Αφρική με χύμα παγωτό και το άνοιγμα 10 – 2 παγωταριών, ενώ στη συνέχεια, θα επεκταθεί στα οικογενειακά και τα ατομικά παγωτά. Τον Σεπτέμβρη αναχωρεί το πρώτο κοντέινερ με χύμα παγωτό αξίας €70.000 και με τη βοήθεια των εκεί αντιπροσώπων της η εταιρεία στοχεύει στην ανάληψη παραγγελιών και την επέκταση στη χώρα. Παράλληλα, ξεκινά εξαγωγές και στην Σαουδική Αραβία και συγκεκριμένα την Ιορδανία.

Η βιομηχανία παγωτού είναι ένας πολύ δυνατός τομέας, αλλά συναντά εμπόδια από το εισαγόμενο παγωτό που φαίνεται ότι προτιμούν τα ξενοδοχεία, λόγω του ότι είναι φθηνότερο. Όπως είπε ο κ. Παπαφιλίππου, αυτό είναι ένα μεγάλος πρόβλημα του τομέα κι είναι λυπηρό γιατί δεν υστερεί σε τίποτε. «Η έγνοια μου είναι να προχωρούν οι κυπριακές βιομηχανίες για το καλό και των ιδίων, αλλά και του τόπου μας. Είμαστε πολύ καλοί, ποιοτικοί και καινοτόμοι και οι σχέσεις μας με όλους τους τομείς των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι άριστες. Προχωρούμε δυνατά και υπάρχει αρκετή πρόοδος στην κυπριακή βιομηχανία», υπογράμμισε.

Ο ετήσιος τζίρος των κυπριακών βιομηχανιών παγωτού αγγίζει τα σήμερα €17 εκατ., ενώ του εισαγόμενου τα €15 εκατ.. Τα €17 εκατ. προέρχονται από τις 11 κυπριακές βιομηχανίες, οι οποίες υπερισχύουν στο χύμα παγωτού. Οι βασικοί παίκτες της αγοράς είναι οι Παγωτά Παπαφιλίππου, Regis Milk Industries, Pahit Ice, Παγωτά Ηράκλης, Joy,Παγωτά Πυργά και Grazioza. Οι εταιρείες εισαγωγής είναι επτά κι υπερισχύουν στο ατομικό παγωτό. Πρόκειται για τις πολυεθνικές Nestle, Unilever, Häagen-Dazs, Mövenpick, Κρι Κρι, Mars, αλλά και κάποιες εισαγωγές από Ρωσία.

Η τυροκομία στα Μ.Ι.Ε.Ε.Κ.
Άλλη μια σημαντική επιτυχία του Συνδέσμου Βιομηχάνων Παγωτού σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Τυροκόμων αποτελεί και η ένταξη της τυροκομίας στα μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Μ.Ι.Ε.Ε.Κ.). «Εδώ κι ένα μήνα τα ΜΙΕΚ αναγνωρίστηκαν ως τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η συνεργασία μας με το Υπουργείο Παιδείας είναι άριστη κι ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι το γεγονός ότι όσοι τελειώνουν τιε σπουδές τους βρίσκουν αμέσως δουλειά», είπε ο κ. Παπαφιλίππου. Καταλήγοντας πρόσθεσε: «Ό,τι εισηγηθήκαμε ως βιομήχανοι μελετήθηκε σοβαρά από το Υπουργείο και εφαρμόζεται. Κι είναι καλό γιατί αξιοποιούνται οι Κύπριοι τεχνίτες, τομέας που παρουσίαζε έλλειψη στην κυπριακή αγορά».



Κύριες Ειδήσεις





Translate »