Breaking News

Χαιρετισμός Υπ. Μεταφορών στην παρουσίαση του πτητικού προγράμματος της TUS


Στην παρουσίαση του νέου πτητικού προγράμματος της κυπριακής αεροπορικής εταιρείας TUS, βρεθηκε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος.

Στο χαιρέρισμός του ανάεφερε ότι η TUS, η οποία πλέον με πέντε αεροσκάφη τύπου Α320 αναμφίβολα θα αναβαθμίσει κατά πολύ τη θέση της χώρας μας στον παγκόσμιο χάρτη της αεροπορικής συνδεσιμότητας, mετά από σχεδόν δύο χρόνια, άνοιξε ξανά τους ορίζοντές της το προηγούμενο καλοκαίρι και έκτοτε έχει εξελιχθεί σε σημαντικό παίχτη στην αγορά της αεροπορικής συνδεσιμότητας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας και της σύνδεσης της χώρας μας με μεγάλους και σημαντικούς προορισμούς Ευρώπη και αλλού.

«Η πρόοδος αυτή της TUS αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, αν ληφθεί υπόψη ότι η εταιρεία έκανε τα πρώτα της βήματα μετά την επαναδραστηριοποίησή της εν μέσω της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Οι συνθήκες μέσα στις οποίες κλήθηκε η TUS να λειτουργήσει ήταν εξαιρετικά δύσκολες και μεταβαλλόμενες», ανέφερε και συνέχισε λέγοντας:

«Κυρίες και Κύριοι,

Οι συνέπειες που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού τα τελευταία δύο χρόνια ανέδειξαν επιτακτικά την ανάγκη για αναζήτηση νέων τρόπων προσέγγισης των μεγάλων προκλήσεων σε όλες τους χώρους της οικονομίας και της κοινωνίας. Ως νησιώτικο κράτος, η Κύπρος εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τις αερομεταφορές για τη συνδεσιμότητά της. Αναπόφευκτα, και η Κύπρος βρέθηκε στη δίνη της υγειονομικής κρίσης και βιώνει τις επιπτώσεις της, επιχειρώντας ωστόσο ομαλή κοινωνική και οικονομική επανεκκίνηση.

Η χώρα χρειάστηκε να λάβει δραστικά μέτρα από το 2020, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις σοβαρές επιπτώσεις που προκάλεσαν τα περιοριστικά μέτρα στον τομέα των αερομεταφορών και κατ’ επέκταση του τουρισμού, που σε συνδυασμό συνεισφέρουν πέραν του 20% του ΑΕΠ της χώρας μας.

Μετά το 2019, που χαρακτηρίστηκε ως χρονιά ορόσημο για την επιβατική κίνηση και την αεροπορική μας συνδεσιμότητα, αφού είχαμε καταγράψει ρεκόρ επιβατικής κίνησης με 11,3 εκατομμύρια επιβάτες, το 2020 βιώσαμε το πλήγμα από την πανδημία με το κλείσιμο των αερομεταφορών για περίπου 3,5 μήνες, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των επιβατών στα 2,3 εκατομμύρια.

Τον Ιούλιο του 2020, ξεκίνησε συντονισμένα μια συλλογική προσπάθεια ανάκαμψης των αερομεταφορών με σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων, αλλά και συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων με το Υφυπουργείο Τουρισμού και τον Διαχειριστή των αεροδρομίων, την Hermes Airports, που είχε ως αποτέλεσμα τη σταθερή ανάκαμψη των αερομεταφορών με την επιβατική κίνηση το 2021 στα δύο αεροδρόμιά μας να φτάνει τα 5,1 εκατομμύρια επιβάτες.

Το 2021, η χώρας μας κατατάχθηκε στην 4η θέση στην Ευρώπη με την καλύτερη απόδοση ως προς την ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης και μάλιστα με αυξημένο αριθμό προορισμών σε σχέση με το 2019 (από 150 σε 158 σε 40 χώρες).

Η πιο ουσιαστική ενέργεια ήταν ο καταρτισμός ενός σχεδίου δράσης για την επανέναρξη των πτήσεων που τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιούνιο του 2020. Αυτό μας έδωσε ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες χώρες και αποτέλεσε τη βάση για την ανάκαμψη της αεροπορικής συνδεσιμότητας της χώρας μας.

Το Σχέδιο Δράσης υποστηρίχθηκε και από ένα προσωρινό Σχέδιο Κινήτρων που παραχωρήθηκε στις Αεροπορικές Εταιρείες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία COVID-19. Το Σχέδιο έχει πρόσφατα επεκταθεί με έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ισχύ μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2022 και με προϋπολογισμό 6,13 εκατομμύρια ευρώ. Αναμένουμε ότι 60 αεροπορικές εταιρείες, που προσφέρουν πτήσεις που συνδέουν τη χώρα μας με τον υπόλοιπο κόσμο, θα αξιοποιήσουν το Σχέδιο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Ταυτόχρονα, έχουμε προχωρήσει σε φιλελευθεροποίηση των υπηρεσιών εδάφους των αεροδρομίων, μια απόφαση η οποία θα βελτιώσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των αεροδρομίων μας, αφού είναι δεδομένο ότι θα μειωθεί σημαντικά το κόστος που έχουν οι αεροπορικές εταιρείες στον τομέα αυτό, λόγω του ελεύθερου ανταγωνισμού που θα δημιουργηθεί.

Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων έχει αναλάβει πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το ζήτημα της αεροπορικής συνδεσιμότητας. Έχοντας εντοπίσει ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει πλήγμα στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα στα περιφερειακά και νησιώτικα μέλη της Ένωσης, η Κύπρος προώθησε τη Διακήρυξη για την Αεροπορική Συνδεσιμότητα, που έχει ως κύριο στόχο τη στήριξη του τομέα των αερομεταφορών. Με ικανοποίηση είδαμε την πρωτοβουλία μας να τυγχάνει θερμής αποδοχής από 13 εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι στις 7 και 8 Απριλίου θα φιλοξενήσουμε στην Κύπρο, Συνέδριο με τη συμμετοχή 13 Ευρωπαίων Υπουργών Μεταφορών, το οποίο θα καταλήξει στην υπογραφή της Διακήρυξης.

Φίλες και Φίλοι,

Στόχος της Κυβέρνησης είναι η δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για βελτίωση της συνδεσιμότητας της χώρας μας, διασφαλίζοντας την ίδια ώρα ότι προσφέρουμε τα εφόδια εκείνα που, αφενός, ενδυναμώνουν τις αεροπορικές εταιρείες και, αφετέρου, διευκολύνουν τη δραστηριοποίηση νέων.

Η εμπόλεμη κατάσταση που μαίνεται τις τελευταίες μέρες στην Ουκρανία επηρεάζει δύο σημαντικές για την Κύπρο τουριστικές αγορές, την Ρωσία και την Ουκρανία. Εκτιμάται ότι, εφόσον η κατάσταση στην Ουκρανία παραμείνει έκρυθμη και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν εναντίον της Ρωσίας συνεχίσουν να υφίστανται, στην Κύπρο θα έχουμε περίπου 15% μείωση της συνολικής επιβατικής κίνησης της χώρας μας για το 2022, που μεταφράζεται σε περίπου 1,6 εκατομμύρια επιβάτες (αφίξεις και αναχωρήσεις). 

Στο Υπουργείο Μεταφορών, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού και τον Διαχειριστή των Αεροδρομίων, επεξεργαζόμαστε διάφορα σενάρια για να πετύχουμε τη βελτίωση της αεροπορικής συνδεσιμότητας της χώρας και να απορροφήσουμε στον βαθμό που είναι δυνατό τις απώλειες από τη ρωσική αγορά.

Σας διαβεβαιώνω ότι κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για αναπλήρωση των χαμένων θέσεων με εναλλακτικούς προορισμούς και η αρχή γίνεται σήμερα με την παρουσίαση του νέου πτητικού προγράμματος της TUS. Σχετική θα είναι η ενημέρωση που θα έχετε στη συνέχεια από τον Γενικό Διευθυντή της TUS για τους προορισμούς που περιλαμβάνονται στο πτητικό πρόγραμμα της εταιρείας.

Αγαπητοί φίλοι,

Παρά το μεταβαλλόμενο περιβάλλον και τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν σε παγκόσμιο επίπεδο, οι προσπάθειές μας για να διατηρήσουμε τον τομέα των αερομεταφορών σε θετική τροχιά είναι διαρκείς.

Συνοδοιπόρος μας στην υλοποίηση της στρατηγικής μας είναι τον τελευταίο χρόνο μετά την επαναδραστηριοποίησή της η αεροπορική εταιρεία TUS. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, και ενθαρρύνοντας την αεροπορική σύνδεση με νέους προορισμούς, έχουν πρόσφατα παραχωρηθεί, μεταξύ άλλων, τα εμπορικά δικαιώματα στην TUS Airways για άδεια πρόσβασης για το δρομολόγιο Λάρνακα-Πεκίνο-Λάρνακα με δύο συχνότητες την εβδομάδα. Είμαι βέβαιος ότι πολύ σύντομα το δρομολόγιο θα υλοποιηθεί με πολλαπλά οφέλη για το επιβατικό κοινό, αλλά και για τον τουρισμό και την οικονομία της χώρας μας.

Αγαπητέ κύριε Weinstein, θέλω να σας διαβεβαιώσω για τη βούληση της Κυβέρνησης να στηρίξει τους σχεδιασμούς σας, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, αναγνωρίζοντας πως οι δική σας καταξίωση στον χώρο των αερομεταφορών μεταφράζεται σε επιτυχία για την Κύπρο ευρύτερα.

Εύχομαι καλές και ασφαλείς πτήσεις και κάθε επιτυχία στους στόχους που έχετε θέσει για την φετινή χρονιά.»Κύριες Ειδήσεις

Translate »