Φορολογικές Δηλώσεις: Πώς εξελίσσεται η διαδικασία & το deadline


Πηγή: brief.com.cy

Προσωρινή διακοπή λειτουργίας Μηχανογραφικών Συστημάτων
Υπενθυμίζεται, δε, πως σύμφωνα με χθεσινή (5/10) ανακοίνωση του Τμήματος Φορολογίας, λόγω αναβάθμισης, θα υπάρξει προσωρινή διακοπή στην λειτουργία των μηχανογραφικών συστημάτων, σήμερα Τρίτη 06/10/2020 μεταξύ των ωρών 8:30 π.μ. – 12.30 μ.

Ως εκ τούτου, κατά τις πιο πάνω ώρες δεν θα είναι δυνατή η εξυπηρέτηση των φορολογουμένων σε παγκύπρια βάση, για υπηρεσίες που υποστηρίζονται από τα μηχανογραφικά συστήματα του Τμήματος (Άμεσης Φορολογίας και ΦΠΑ, TAXISnet και Φορολογική Πύλη).

Ποιοι πρέπει να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις, πόσοι το έπραξαν ήδη, πότε λήγει η προθεσμία & πότε επιβάλλεται πέναλτι

Με ικανοποιητικό ρυθμό εξελίσσεται η διαδικασία υποβολής Φορολογικών Δηλώσεων Μισθωτών και Αυτοεργοδοτούμενων για το φορολογικό έτος 2019, αφού, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Τμήματος Φορολογίας, μέχρι στιγμής έχει υποβληθεί σημαντικός αριθμός δηλώσεων εισοδήματος, ενώ αρκετοί φορολογούμενοι έχουν ήδη έχουν ήδη επεξεργαστεί τις δηλώσεις τους και απομένει πλέον η τελική υποβολή τους.

Η όλη διαδικασία, η οποία, σημειωτέων, γίνεται μόνο ηλεκτρονικά για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, εξελίσσεται κανονικά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ η τελευταία ημερομηνία έγκαιρης υποβολής της Δήλωσης Εισοδήματος Ατόμου έχει καθοριστεί η 30η Οκτωβρίου 2020.

Πώς εξελίσσεται η διαδικασία
Με αφορμή το γεγονός πως διανύουμε την τρίτη εβδομάδα από την ημέρα έναρξης της όλης διαδικασίας, η Brief επικοινώνησε με τον Βοηθό Έφορο Φορολογίας, Σωτήρη Μαρκίδη, και καταγράφει τα έως σήμερα δεδομένα.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το πως εξελίσσεται η όλη διαδικασία, ο κ. Μαρκίδης ανέφερε πως «είμαστε ικανοποιημένοι από την εξέλιξη της διαδικασίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων και αρκετά ευχαριστημένοι από την ανταπόκριση των φορολογουμένων».

Μέχρι χθες (5/10), είπε, «πάνω από 50.000 φορολογούμενοι έχουν επεξεργαστεί τις φορολογικές τους δηλώσεις, δηλαδή είτε υποβάλλοντας την τελική τους δήλωση είτε έχουν κάνει προσωρινή φύλαξη, εκ των οποίων περίπου 40.000 μισθωτοί και αυτοεργοδοτούμενοι έχουν ήδη υποβάλει τις φορολογικές τους δηλώσεις».

Κληθείς να πει πόσες φορολογικές δηλώσεις αναμένεται να υποβληθούν φέτος, ο Βοηθός Έφορος Φορολογίας είπε ότι «αναμένουμε γύρω στις 260.000 με 270.000 φορολογικές δηλώσεις», τονίζοντας, την ίδια ώρα, πως βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων «είμαστε σε καλό δρόμο».

Ποιοι πρέπει να υποβάλουν φορολογική δήλωση και μέχρι πότε
Αναφορικά με το ποιοι μισθωτοί και αυτοεργοδοτούμενοι πρέπει να υποβάλουν τις υποχρεωτικά φορολογικές δηλώσεις, ο κ. Μαρκίδης ανέφερε ότι «η υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης είναι για όσους είχαν εισοδήματα πέραν των 19.500 ευρώ το 2019, ενώ από το 2021 η υποβολή φορολογικών δηλώσεων θα είναι υποχρεωτική για όλους τους μισθωτούς και τους αυτοεργοδοτούμενους, ανεξαρτήτως του ύψους των ετήσιων εισοδημάτων τους».

Η περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, συνέχισε, λήγει στις 30 Οκτωβρίου, ημέρα Παρασκευή, «και παροτρύνουμε τους φορολογούμενους όπως υποβάλει έγκαιρα τις δηλώσεις τους και να μην αναμένουν την τελευταία στιγμή για να το πράξουν, όπως έγινε σε προηγούμενες χρονιές, υπερφορτώντας το σύστημα».

Την ίδια ώρα, υπογράμμισε, «συστήνουμε στους φορολογουμένους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την προσωρινή φύλαξη των δηλώσεων τους, επειδή παρατηρούμε το φαινόμενο να κάνουν προσωρινή φύλαξη των δηλώσεων και να ξεχνάνε στην συνέχεια να κάνουν τελική υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης».

«Δυστυχώς, όταν δεν είσαι προσεκτικός και δεν κάνεις οριστική υποβολή της δήλωσης έρχεσαι αντιμέτωπος με το πέναλτι των 100 ευρώ όταν λήξει η περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων», εξήγησε υπενθυμίζοντας καταληκτικά πως οι φορολογικές δηλώσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά μέσω του
συστήματος TaxisNet.

Οι φορολογικοί συντελεστές
Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως, σύμφωνα με τον «Οδηγό Συμπλήρωσης Δήλωσης Εισοδήματος Ατόμου 2019», οι φορολογικές συντελεστές έχουν ως εξής:

  • Για εισοδήματα μέχρι €19.500 δεν επιβάλλεται καμία φορολογία
  • Για εισοδήματα από €19.501 έως €28.000 επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 20%
  • Για εισοδήματα από €28.001 έως €36.300 επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 25%
  • Για εισοδήματα από €36.301 έως €60.000 επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 30%
  • Για εισοδήματα από €60.001 και πάνω επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 35%

Προσωρινή διακοπή λειτουργίας Μηχανογραφικών Συστημάτων
Υπενθυμίζεται, δε, πως σύμφωνα με χθεσινή (5/10) ανακοίνωση του Τμήματος Φορολογίας, λόγω αναβάθμισης, θα υπάρξει προσωρινή διακοπή στην λειτουργία των μηχανογραφικών συστημάτων, σήμερα Τρίτη 06/10/2020 μεταξύ των ωρών 8:30 π.μ. – 12.30 μ.

Ως εκ τούτου, κατά τις πιο πάνω ώρες δεν θα είναι δυνατή η εξυπηρέτηση των φορολογουμένων σε παγκύπρια βάση, για υπηρεσίες που υποστηρίζονται από τα μηχανογραφικά συστήματα του Τμήματος (Άμεσης Φορολογίας και ΦΠΑ, TAXISnet και Φορολογική Πύλη).Κύριες Ειδήσεις

Translate »