Breaking News

Τα νέα έργα βάζουν στον τουριστικό χάρτη την Λάρνακα


Πηγή: ΚΥΠΕ

Η ανέγερση νέων ξενοδοχείων, η εκτέλεση έργων και η αξιοποίηση της περιοχής των διυλιστηρίων, θα ανοίξουν διάπλατα τις πόρτες για τη Λάρνακα, να μπει στον τουριστικό χάρτη, δήλωσε ο Ανδρέας Βύρας, Δήμαρχος Λάρνακας και αναπληρωτής Πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠ).

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη τη Δευτέρα, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, ο Πρόεδρος της ΕΤΑΠ Λάρνακας Ντίνος Λευκαρίτης είπε ότι «η φετινή χρονιά για τον τουρισμό της Λάρνακας ήταν μέτρια, καλύτερη όμως από την περσινή, ενώ λόγω των περιορισμών της πανδημίας του κορωνοϊού, η πόλη προσέλκυσε επισκέπτες από τις παραδοσιακά κύριες αγορές της Ρωσίας του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας, αλλά σε μικρότερους αριθμούς από άλλες χρονιές. Ταυτόχρονα, προσέλκυσε τουρισμό από άλλες χώρες, κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης όπως Πολωνία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Τσεχία αλλά και από Ισραήλ, Λίβανο και Γαλλία» και πρόσθεσε πως ο χειμώνας αναμένεται να είναι δύσκολος.

Ανέφερε πως «στην ενίσχυση των κρατήσεων της Λάρνακας έχουν συμβάλει και οι διάφορες ευρωπαϊκές και διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, που πραγματοποιήθηκαν ή προγραμματίζονται μέχρι και τον Νοέμβριο, δηλαδή Beach Sambo, σκοποβολή, τοξοβολία, κολύμβηση, αντισφαίριση, μαραθώνιος καθώς και ποδοσφαιρικές ομάδες που διαμένουν σε ξενοδοχεία για αγώνες/προπονήσεις. Την ίδια ώρα οι ξενοδόχοι θεωρούν ότι τα διάφορα σχέδια κινήτρων που υπήρξαν κατά την προηγούμενη περίοδο είναι απαραίτητο να συνεχίσουν ώστε να μπορέσουν ορισμένοι, έστω, να παραμείνουν ανοικτοί κατά τη χειμερινή περίοδο».

Ο κ. Λευκαρίτης αναφέρθηκε στις κυριότερες νέες ενέργειες στο Σχέδιο Δράσης της ΕΤΑΠ Λάρνακας για το 2021 και είπε πως σε συνεργασία με τοπικές αρχές και άλλους φορείς και με τη στήριξη του Υφυπουργείου Τουρισμού, έγιναν διάφορες δράσεις, μεταξύ των οποίων η βελτίωση των προσόψεων υποστατικών στην Πιαλέ Πασιά, η φύτευση δέντρων σε παραλίες και η τοποθέτηση παιγνιδιών σε γραμμικά πάρκα στο πλαίσιο του προγράμματος Enriching & Greening Larnaka’s Beaches, ενώ το γήπεδο της γήπεδο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας και του Κοινοτικού Συμβουλίου Πύλας αναμένεται να λειτουργήσει τέλος Σεπτεμβρίου, προσελκύοντας αθλητικό τουρισμό.

Sbg3Tfea

 

 

Μεταξύ των ενεργειών και δράσεων της ΕΤΑΠ, συνέχισε ο Ντίνος Λευκαρίτης, είναι η κατασκευή βελτιωτικών παρεμβάσεων για ανάδειξη του μονοπατιού της φύσης στην Αλυκή Λάρνακας, οι βελτιώσεις και αναβαθμίσεις της τουριστικής υποδομής σε Κοινότητες – μέλη της ΕΤΑΠ Λάρνακας, η προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ποδηλατικές διαδρομές, αθλητισμός τουρισμός και η δημιουργία τριών θεματικών μελισσοκομικών μονοπατιών στα μελισσοχώρια της Οδού, της Βάβλας και της Βαβατσινιάς σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού και με την καθοδήγηση του Δικτύου Τροόδους.

 

 

G9Yqmzhw

 

 

Ο Πρόεδρος της ΕΤΑΠ Λάρνακας αναφέρθηκε και στη χρήση της νέας τεχνολογίας και σημείωσε πως «το τελευταίο διάστημα έχουμε εισαγάγει καινοτομίες στον τρόπο προβολής της πόλης ώστε να εκσυγχρονιστεί και να εκμοντερνιστεί ο τρόπος παροχής πληροφόρησης στον τουρίστα μεταξύ των οποίων το Larnaka Storytelling Statues, το Larnaka Virtual Museums και η εικονική αναστήλωση του λιμανιού του αρχαίου Κιτίου.

 

 

Nnbuvapg

 

 

Ερωτηθείς για την περιοχή των διυλιστηρίων ο κ. Λευκαρίτης είπε ότι «έχουν ήδη κατεδαφιστεί όλες οι δεξαμενές της εταιρείας, τον επόμενο μήνα θα αρχίσει η κατεδάφιση των δεξαμενών της εταιρείας EXXON MOBILE τις οποίες αγόρασε η εταιρεία Λευκαρίτης, ενώ από τον Φεβρουάριο – Μάρτιο του 2022 οι εγκαταστάσεις υγραερίου θα λειτουργήσουν από το Βασιλικό. Σύντομα θα αρχίσει η διαδικασία καθαρισμού του εδάφους της περιοχής και υπολογίζεται ότι μέσα σε 12 – 14 μήνες το 99% της περιοχής που κατέχει η Πετρολίνα θα είναι καθαρή». Σημείωσε πως επειδή οι δεξαμενές του υγραερίου είναι πάνω από το έδαφος και δεν υπάρχει ρύπανση του εδάφους, δεν θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να καθαριστεί η περιοχή.

 

 

 

 

 

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας είπε ότι «τα τελευταία χρόνια γίνονται διάφορα έργα στην πόλη λόγω της καλής συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ του Δήμου και της ΕΤΑΠ με στόχο την αύξηση του τουρισμού, αφού η πόλη έχει μακροπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και σοβαρές ελπίδες και προοπτικές για το συγκεκριμένο θέμα. Τα έργα που γίνονται, μεταξύ των οποίων η ανέγερση νέων ξενοδοχείων και μικρών μπουτίκ ξενοδοχείων, η βελτίωση του οδικού δικτύου και η αξιοποίηση της περιοχής των διυλιστηρίων, θα ανοίξουν διάπλατα τις πόρτες για τη Λάρνακα να μπει στον τουριστικό χάρτη».

 

 

at

 

 

Πρόσθεσε ότι μεταξύ των έργων που προγραμματίζονται είναι «η ενοποίηση με πεζογέφυρες του Αρχαιολογικού Μουσείου με το ψηφιδωτό με τους άθλους του Ηρακλή, η δημιουργία επτά αποβάθρων στην περιοχή Μακένζη, ενώ γίνονται και οι απαραίτητες ενέργειες για καθαρισμό και αξιοποίηση της περιοχής όπου βρίσκονταν μέχρι πρότινος τα διυλιστήρια, οι δεξαμενές των οποίων έχουν ήδη απομακρυνθεί».

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στην ανέγερση νέων ξενοδοχειακών μονάδων στη Λάρνακα και είπε «παρά τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας, το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει ζωντανό και αυτή τη στιγμή ο Δήμος Λάρνακας έχει εγκρίνει ή εξετάζει αιτήσεις για 25 νέες μονάδες που αφορούν αστικά ξενοδοχεία ή μετατροπή διατηρητέων οικοδομών σε ξενοδοχεία τύπου boutique».

 

 

V5Zsi0Sa

 

 

Είπε ακόμα ότι «το Radisson Larnaca Beach Resort που ανεγείρεται στο δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας στην περιοχή Βορόκλινης θ’ ανοίξει τις πύλες του την τουριστική σεζόν του 2022 εφόσον η κατάσταση το επιτρέπει, ενώ το πολυτελές ξενοδοχείο στη Βορόκλινη Solaar Boutique Hotel που έχει ανεγερθεί στη θέση του πρώην ξενοδοχείου Michael’s, είναι έτοιμο και θα λειτουργήσει τον Απρίλιο του 2022».

Ο Μάριος Πολυβίου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΑΠ Λάρνακας, ανέφερε ότι φέτος η τουριστική αγορά της πόλης άρχισε ουσιαστικά να έχει κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, αφού όπως εξήγησε οι τουριστικοί πράκτορες δεν έκαναν κρατήσεις, δεν υπήρχαν πτήσεις, η παραδοσιακή αγορά της Λάρνακας, η Βρετανία άργησε να ανοίξει, ενώ όλα σχεδόν τα ξενοδοχεία της πόλης θα μείνουν ανοικτά μέχρι και τη χειμερινή περίοδο που αναμένεται να είναι δύσκολη.

 

 

Bcmozh8Q

Εξέφρασε επίσης συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον, λόγω ακριβώς της κατάστασης που επικρατεί με την πανδημία του κορωνοϊού τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρώπη, κάλεσε όλους να τηρούν με ευλάβεια τα μέτρα προστασίας «ούτως ώστε να παραμείνουμε ασφαλής προορισμός για να δουλέψουμε τον επόμενο χρόνο. Για το 2022 φαίνεται από τους τουριστικούς πράκτορες, ότι υπάρχει ενδιαφέρον για επάνοδο του τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο και η Λάρνακα, με συντονισμένες ενέργειες, όλοι οι φορείς μαζί, να πάρει τον τουρισμό που της αναλογεί».Κύριες Ειδήσεις

Translate »